Hayattan zevk alamamak hemen hemen her insanın bir gün başına gelebilecek sorunlardan biridir. Bir zamanlar yapmaktan çok keyif aldığımız işlerle uğraşmaktan belirli bir noktadan sonra eskisi gibi keyif alamayabiliriz.
Örneğin video oyunları oynamak, film izlemek ve hatta koşmak dahi buna örnek olarak verilebilir. Eskiden vaktinizin büyük bir kısmını film izleyerek değerlendirmenize ve bunu yapmaktan büyük bir mutluluk duymanıza rağmen kendinizi bunu artık yapacak kadar neşeli hissetmeyebilirsiniz.
Peki, bu neden oluyor? Gelin, öğrenelim.
Anhedoni Nedir?
Hayattan keyif alamama durumunun psikolojideki karşılığı anhedonidir. Anhedoni, bir bireyin eskiden yapmaktan keyif aldığı faaliyetlere ilgisinin bir anda azalması hatta bitmesi durumudur.
Bu, majör depresif bozukluğun belirtilerinden biridir fakat diğer psikolojik rahatsızlıklarla da ilişkilidir. Bununla birlikte bu sorunla karşılaşan her insan da geçmişten süregelen bir psikolojik rahatsızlığa sahip değildir.
Eskiden her ayın bir gününde futbol oynamanıza rağmen artık bunu yapacak hâlinizin olmadığını düşünüyorsanız, yemek yapmak eskiden ev sevdiğiniz faaliyetlerden biri olmasına rağmen bununla artık uğraşamıyorsanız, dışarı çıkmak ve yeni yerler görmek için istekli değilseniz hayattan keyif alamıyor olabilirsiniz.
Hayattan Zevk Alamamak Neden Olur?
Hayattan keyif alamama durumu anhedoni, depresyonun temel belirtilerindendir fakat tek sebebi bu değildir. Parkinson hastalığı başta olmak üzere birçok zihinsel hastalıkla doğrudan ya da dolaylı yoldan ilgili olabilir.
Örneğin anoreksiya nervoza dolayısı ile yeterince kaliteli beslenemeyen bir kişi kendini çok hâlsiz hissedebilir. Bu da günlük faaliyetleri ve hobileri ile uğraşmaktan onu alıkoyabilir. Birey, bunun gibi daha pek çok psikolojik rahatsızlıktan ötürü hayattan keyif alamayabilir.
Genel bir mutsuzluğa ve keyifsizliğe yol açan başka bir unsur da sosyal medya bağımlılığı olarak görülüyor. Bugünlerde akıllı telefon kullanıcısı olup internette gezinme alışkanlığı edinmiş hemen hemen her insanın en az bir sosyal medya platformu bulunuyor.
Bu sosyal medya platformları, insanların sadece diğer insanlarla paylaştıklarını içeren platformlar olduğundan bireyler de herkesin hayatının mükemmel olduğu yanılgısına kapılabiliyor. Bu hayata sahip olamaması nedeniyle hayattan artık tat alamadığını dile getirmeye başlayan birey zamanla şiddetli bir depresyon sürecine geçiş yapıyor.
Sorununuz her ne olursa olsun, hayattan artık eskisi gibi keyif alamadığınızı ve tükenmiş hissettiğinizi fark etmeniz hâlinde bir uzmana danışmalısınız. Çevrenizde eğer bu tür söylemlerde bulunan bir kişi varsa onun mümkün olduğunca pozitif şeyler düşünmesini sağlamalı ve bir uzmanla görüşmesi için onu ikna etmelisiniz.
Yorum Yap