Hayalet uzuv sendromu nedir, belirtileri neler, tedavisi nedir? Bu sorulardan yola çıkarak gerçekte bedene bağlı olmayan bir organın neden varmış gibi hissedilmeye devam edildiğini, bu sorunun nasıl giderileceğini detaylı bir şekilde ele aldık.
Bu sendrom hakkında bilgi sahibi olmak için yazımıza hızlı bir bakış atabilirsiniz.
Hayalet Uzuv Sendromu Nedir, Neden Olur?
Hayalet uzuv sendromu artık sahip olunmayan bir uzvun hâlâ var olduğu hissidir. Bunun sebebi, kaybedilen uzvu hissetmeyi sağlayan sinirlerden hâlâ sinyal gelmeye devam etmesidir.
Bu özellikle ampütasyondan sonra sıkça görülen bir durumdur. Bazı insanlar, uzuv artık orada olmasa bile ağrı hissedebilir. Bu uzuv bir el veya ayak parmakları da olabilir, bacak ve kol gibi uzuvlar da olabilir.
Ağrı hafif ya da şiddetli olabilir. Bu ağrı arada sırada birkaç saniye boyunca ortaya çıkabilir veya birkaç gün boyunca uzun bir süre boyunca yaşam kalitesini etkilemeye devam edebilir. Bir uzvunu kaybeden her 5 kişinin 3’ünde benzer ağrıların meydana geldiği görülür.
Hayalet organ ağrısı ve hayalet duyum arasında ince bir fark vardır. Hayali duyum, kaybedilen bir uzvun var olduğunun düşünülmesine ve o uzvun kullanılmaya çalışılmasına yol açar. Örneğin bacağını artık bedene bağlı olmadığı düşünülecek olursa kişi iki bacağının üzerinde durmaya çalışabilir.
Uzuv ağrısı genellikle sinirde meydana gelen hasardan veya sinir üzerindeki baskıdan kaynaklanır. Bir organını kaybeden çoğu insanda görülen bir durumdur.
Hayalet Uzuv Sendromu Belirtileri Neler?
- Kaybedilen uzuvda kaşıntı, yanma veya ağrı hissetme
- Bedene artık bağlı olmayan uzuvda uyuşma veya kramp
- Tüylerin diken diken olduğunu düşünme
Hayalet Uzuv Sendromu Tedavisi Nedir?
Bu sendrom çoğunlukla kısa bir süre sonra kendiliğinden geçer ama şiddetli bir ağrınız varsa bir uzmana başvurmak isteyebilirsiniz. Bu semptomla karşılaşan insanlara genellikle ağrı kesici, kas gevşetici, antidepresan gibi ilaçlar verilir ama bu sorunu ortadan kaldırmanın kesin bir yolu yoktur.
Sorunun rahatsız edicilik oranını biraz daha düşürmek için egzersiz yapabilir, stresinizi giderecek aktivitelerle uğraşabilirsiniz.
Psikolojik rahatsızlıklar hakkında bilgi almak isterseniz Peter Pan sendromuna da göz atabilirsiniz.