Harry Potter’daki Quidditch Nedir, Nasıl Oynanıyor?

Harry Potter'ın ünlü oyunu Quidditch nedir, nasıl ortaya çıkmıştır ve nasıl oynanır? Sizin için merak edilenleri bir araya getirdik.

Harry Potter izleyenler çok iyi bilse de seri ile çok fazla arası olmayan kişilerin kafasında Quidditch nedir gibi sorular yer alabiliyor. Harry Potter filmlerini izlemeyen, kitaplarını okumayan kişilerin cevabını merak ettiği başka bir soru da Quidditch’in gerçek bir spor olup olmadığıdır.

İkinci sorunun cevabı hem evet hem de hayırdır. Bu nasıl oluyor diyorsanız gelin, önce orijinal oyun Quidditch’i ele alıp sonrasında Muggle Quidditch hakkında bilgi edinelim.

Quidditch Nedir? Nasıl Oynanır?

Quidditch, J. K. Rowling’in Harry Potter serisi için yarattığı bir spordur. Harry Potter evreninde cadılar ve büyücüler tarafından hem profesyonel hem de eğlenmek için oynanan, uçan süpürge gibi evrene has ögeleri içeren bir oyundur.

Oyun çoğu oyunla da ortak özelliğe sahiptir. Örneğin basketbolda bir file vardır. Oyuncuların amacı karşı takımın filesine Quaffle olarak adlandırılan topu atmaktır. Bu oyunda da file yerine çemberler vardır.

Quidditch Nedir? Nasıl Oynanır?

Oyunda toplamda 14 oyuncu, iki takım vardır. Her takımda 7 oyuncu bulunur. Bu oyunculardan üçü kovalayıcı, ikisi vurucu, biri tutucu, biri de arayıcıdır. Arayıcının görevi, Gold Snitch’i rakip takımdan önce yakalamak ve oyunu bitirmektir.

Vurucular, takımı Bludger topundan korumaktan sorumludur. Tutucu ise kalecidir, Quaffle adlı topun çemberden içeri girmemesini sağlar. Kovalayıcılar ise sahada aktif bir şekilde topu yakalamaya ve karşı takımın kalesine atmaya çalışır.

Muggle Quidditch Nedir, Kuralları Neler?

Harry Potter evrenindeki spor için uçan süpürge gerekiyor fakat gerçek hayatta buna sahip değiliz. Bunun için oyunun Muggle Quidditch adlı bir versiyonu geliştirildi. Gerçeğe uyarlanan oyunun kuralları değişiklik gösterse de orijinali ile arasını çok fazla açmıyor.

Uyarlama oyunda uçan süpürge kullanılmıyor. Bunun yerine uzun çubuklar tercih ediliyor. Bu çubuklar ise bacak arasına yerleştiriliyor. Bir yerden bir yere gitmek gerektiğinde ise çubuğu bacak arasında tutarak koşuluyor.

Oyun birçok oyunun birleşimidir. Basketboldan tutun da hentbola kadar çoğu oyunla ortak bir yanı bulunuyor. Oyunda kovalayıcılar topu karşı takımın çember şeklindeki kalesine atmakla yükümlüyken kalecilerin ise söz konusu kalelerden top geçmesini engellemesi gerekiyor. Bu kurallar size bir yerden tanıdık geliyor mu?

Bu evren sizi içine çekiyorsa Harry Potter hakkında bilinmeyenleri de incelemenizi tavsiye ederiz.

Exit mobile version