Harmony OS 2.0 Huawei’nin Altın Çağı mı?

Uzunca bir süredir Huawei’nin kendine ait bir işletim sistemi geliştirdiğini biliyoruz. Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen bir canlı yayınla beraber Huawei, resmi olarak Harmony OS 2.0 işletim sistemini beta olarak devreye aldı. Şirket bu işletim sistemini taşıyan bir akıllı saat, tablet ve akıllı telefon tanıtımını da gerçekleştirdi. Bununla da kalmadı ve Huawei, gelecek yılın sonuna kadar tam 100 farklı Android akıllı telefonunu Harmony OS ile güncelleyeceğini açıkladı.  

Yapılan online canlı yayınla Harmony OS’in birbirinden oldukça farklı iki işletim sisteminden oluşan bir yazılım ailesi oluşturduğunu gördük. Bunlardan ilki, IoT teknolojileri ve akıllı saatler için geliştirilmiş olan LiteOS sürümü; bu yazılım tamamen açık kaynak kodlu olmasıyla dikkatleri çekiyor.  

 


Göz atmak isteyebilirsiniz; HarmonyOS indirme rekoru kırdı


 

Harmony OS’in ikinci versiyonu ise akıllı telefon ve tabletlerin kullandığı işletim sistemi. Fakat bu sürümle ilgili olarak Android işletim sistemine olan benzerliği kullanıcılardan yazılım uzmanlarına dek herkesin dikkatini çekiyor. Huawei tarafından resmi bir kabul edilme yoktur. Ayrıca, Kernel kodları teknoloji dünyasını ikiye bölmüş durumda.  

Sonuç olarak şu an elimizde aynı ismi kullanan iki farklı işletim sistemi var. Bunlar birbirlerinden tamamen farklı teknolojik cihazlara hitap ediyorlar.  

ABD merkezli popüler teknoloji yayını TechCrunch, Huawei ile yaptığı röportajda şirketin Harmony OS’in hiçbir şekilde Android işletim sistemiyle yakınlık göstermiyor. Öyle ki tek satır kodun bile benzerliğinin olmadığını ifade ediyor. Ayrıca Huawei’nin bir basın sözcüsüyle yapılan görüşmede Harmony OS’in Linux temelli olup olmadığı yönündeki soruya yönelik olarak bunun IoT cihazlar için doğruluk payı olduğu, fakat akıllı telefonlardaki Harmony OS yazılımının benzersiz olduğu ifade edildi.   

 

Harmony OS: Bir Android mi, yoksa daha fazlası mı?  

ABD tarafından uygulanan yasaklamaların ardından Huawei, kendisini ABD tedarik zincirinin dışına çıkarıyor. Bağımsız bir yol izlemek adına çalışmalarını sürdürüyor. Çin’de Huawei’nin güvenebileceği sayısız donanım teknolojisi üreten firma bulunuyor. O nedenle firmanın hem tasarım hem de parça tedariki yönünden yaşayacağı en ufak sorun bulunmuyor.  

Bununla beraber Çin’de çok büyük ölçekte yazılım üretme altyapısının bulunup bulunmadığı tartışmalı. İşte tam bu noktada Harmony OS devreye girmeli ve bu durumu değiştirmeliydi. Huawei’nin esas plânı, Harmony OS’i başka üreticilere de sunarak piyasadaki iOS ve Android tekelini kırabilmekti.  

Şu anda Harmony OS özelindeki eleştiriler, işletim sisteminin bir tür Android sürümü geliştirmesi olduğu yönünde ağırlık kazanıyor. Kullanım deneyiminin Android temelli EMUI ile birebir aynı olması, birtakım “Android” ifadesi geçen kelimelerin “Harmony OS” ile değiştirilmiş olması dışında pek çok yazılım geliştiricinin keşfettiği küçük ipuçları da bulunuyor.

Android uygulamalarının hepsinin sorunsuz bir şekilde Harmony OS üzerinde kullanılabilmesini de eklediğimizde, eleştirilere hak vermemek mümkün değil. Diğer yandan özgün olabilmek yazılım dünyasında ciddi bir etik konusu mu bu da tartışmalı. Android ve iOS arasında bile çok ciddi yakınlıklar olduğuna da şüphe yok.  

Uzmanlar bu noktada Android üzerinden yapılan bir geliştirmeyi aslında eleştirmiyorlar. Bilindiği üzere Amazon’un işletim sistemi FireOS, Android’in farklı bir dalı. Burada Huawei, Amazon’dan farklı olarak iddiaları tamamen reddetmeyi tercih ediyor. Fakat, Amazon bu konuda daha farklı davranıyor.  

 

Öne çıkan özellikleri :

Çoklu Cihaz Kontrol Paneli

Yeni Çoklu Cihaz Kontrol Paneli, kullanıcıların belirli senaryolara göre istedikleri cihazlara bağlamalarını sağlıyor. Ayrıca, sürükle bırak bütünleşik özelliği aracılığıyla basit bağlantıları destekliyor. 

Örneğin, gece geç saatlerde evde film izlemek istiyorsanız, tek yapmanız gereken Kontrol Panelini açıp akıllı ekran simgesini telefonunuzun simgesine sürüklemek. Böylece film doğrudan telefonunuzdan TV’ye aktarılacak.  

Çoklu cihaz ara bağlantısı, bağlantının herhangi bir yazılım veya donanım farkından etkilenmiyor. En alt katmandan aynı şekilde sorunsuz hale getiriyor. Örneğin kullanıcının anında bağlantı kurmak ve cihaz bilgisinin telefon ekranında görselleştirilmesini sağlamak için telefonunu bir ev cihazına dokundurması yeterli oluyor. Bağlı cihazlar ayrıca kullanıcılarına nasıl çalıştıklarını “söyleyebilecek” ve geleceğin gerçek akıllı evlerinin temelini atacak. 

 

HarmonyOS’un yeni Çoklu Cihaz Görev Merkezi, uygulamaların yüklenmesine gerek kalmadan farklı cihazlar arasında istedikleri zaman geçiş yapmasına olanak tanıyarak, tüm işlevler ve hizmetlerin ihtiyaç duyulan her an ve her yerde kullanılabilir hale gelmesini sağlıyor. Kullanıcı, Süper Cihaz sisteminin parçası olan herhangi bir cihazda, diğer tüm cihazlarda çalışan görevleri görebilir. 

 

Akıllı Ana Ekran

Yeni HarmonyOS Ana Ekranı daha akıcı ve düzenli. Uygulamayı açmak zorunda kalmadan gerçek zamanlı kullanabilirsiniz. Erişimi kolay bilgileri veya hizmetleri oluşturmak için uygulamalarda yukarı kaydırabilirsiniz. Hizmet Pencere Öğelerinin boyutunu özelleştirebilir, uygulamalara dokunabilir ve pencere öğelerini görüntülemek için yukarı kaydırabilirsiniz.

Ayrıca, bunları gizlemek için ana ekranda herhangi bir boş konuma dokunabilirsiniz. Servis Widget’ları, herhangi bir indirmeye gerek kalmadan Atomic Services’e erişmek için de kullanır. Bu da güncel haberler gibi işlevlere erişimi daha kolay ve rahat hale getirir.  

 

HarmonyOS, EMUI’de bulunan önde gelen gizlilik ve güvenlik teknolojilerini daha da geliştirdi. Çok cihazlı ortak kimlik doğrulama etkinleştirildiğinde, kullanıcılar yalnızca akıllı telefonlarındaki yüz tanıma ve taktığı saatin telefona bağlı olmasını sağlayan özel bir kontrol kombinasyonu ile telefonlarının kilidini açabilirler. 

HarmonyOS’un bir sonraki seviye akıllı seyahat çözümleri sağlıyor. Telefon-saat iş birliğinden nasıl yararlandığını görmek bizleri mutlu etti. Saat ekranındaki plaka numarası gibi önemli bilgilerle yolculuk çağrıları eller serbest hale gelmiş.

 

Huawei’nin Harmony OS güncellemeleri ne zaman ve hangi modellere gelecek? 

Yeni geliştirilen bir işletim sisteminin eski cihazlara adaptasyon süreci oldukça zahmetli ve masraflı. Buna rağmen, Huawei burada 100 farklı cihazdan oluşan büyük bir listeye güncelleme desteği veriyor. Böylece, mevcut ekosisteminin büyüklüğünü muhafaza ediyor. Ayrıca, kullanıcılarını kaybetmeden toplu bir şekilde yeni yazılım ekosisteminin bir parçası yapabilmeyi amaçlıyor.  

Huawei, 2 Haziran 2021 itibarıyla Mate 40 gibi amiral gemisi modellerine güncellemeleri göndermeye başladı. Yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde farklı modellerin de sırasıyla güncelleme alacak. Firmanın öncelikli hedefi, listedeki 100 model için 2021 sonuna kadar ciddi bir güncelleme ilerleyişi kaydetmek. Harmony OS’in performansı ve stabilitesi, mevcut Android temelli EMUI’dan çok daha başarılı olacağı yönünde. Ancak firma, bu iyileşmenin nasıl ve ne şekilde gerçekleşeceğine dair henüz bir detay paylaşmadı.  

 

Exit mobile version