Hangisini Tercih Etmelisin: iMac mi Macbook Air mi?

24 inç iMac ve MacBook Air birbirinden farklı dünyalardır: MacBook Air en ucuzudur ve en güçlü yongalara sahiptir, ancak iMac bazı avantajlar sunar. Hangisi senin için en iyisi?

MacBook Air her zaman Apple‘ın en popüler Mac’lerinden biri olmuştur, iMac ise muhtemelen en ünlüsüdür. İkisinin çok ortak noktası var, ancak çok şey onları ayırıyor.

Bir tarafta, Temmuz 2022’de seriye katılan ve 2020’den itibaren bir M1 MacBook Air’in yanında yer alan M2 çipli iki MacBook Air var. Diğer tarafta, hepsi M1 çipine sahip üç iMac var. Yeni bir MacBook Air veya iMac arasında karar veriyorsanız veya iMac’ten MacBook Air’e veya Air’den iMac’e geçmeyi düşünüyorsanız bunun iyi bir hamle olup olmayacağını öğrenmek adına bu metnimize bir göz atabilirsiniz.Bu yazıda neyin aynı neyin farklı olduğunu inceleyeceğiz. Böylece doğru kararı verdiğinizden emin olabilirsiniz.

Bir dizi önemli husus var, ancak en büyüğü muhtemelen neredeyse iki yaşındaki M1 yerine en yeni çipe sahip Mac’i (M2 destekli MacBook Air) seçmeniz gerekip gerekmediği olacaktır. Aşağıda M2 ve M1 arasındaki farkları ele alacağız ve iMac’in tasarımının MacBook Air’in tasarımına kıyasla getirebileceği avantajlara özellikle dikkat edeceğiz.

Bu iki Mac çeşidinin fiyatına ve özelliklerine geçmeden önce tasarım farklılıklarına bir göz atarak başlayacağız.

MacBook Air ve iMac: Tasarım

M1 iMac, 2021’de yepyeni bir görünüm ve yeni bir boyutla geldi. On yıldan uzun süredir değişmeyen alüminyum çerçevesiyle eski 21,5 inç iMac, yedi farklı renkte gelen 24 inçlik bir iMac’e dönüştü. Yeşil, sarı, turuncu, kırmızı, mor, mavi veya gümüş renk seçenekleri vardır ve arkadaki ton öndekinden daha koyudur. Ekran beyaz bir kenarlıkla çevrilidir.

M1 çipli MacBook Air (halen satışta) Apple’ın 2018’den beri kullandığı tasarımın aynısına sahip ancak Haziran 2022’de tanıtılan ve temmuz ayında satışa sunulan M2 MacBook Air, yeni bir görünüme sahip. Bazıları Air’in benzer parlak renklerle iMac’in tasarım liderliğini takip etmesini bekliyordu. Bu olmadı, ancak seçebileceğiniz renk kaplama sayısını dörde çıkaran iki yeni ton var: Gece Yarısı (mavi/siyah), Yıldız Işığı (altın), Uzay Grisi ve gümüş.

2022’deki yeniden tasarımı için MacBook Air, konik kama benzeri tasarımı kaybetti. Ancak yine de ince ve hafiftir. Taşınabilir bir Mac dizüstü bilgisayar istiyorsanız, onu yenemezsiniz. Dizüstü bilgisayarlar giderken, satın alabileceğiniz en çekici dizüstü bilgisayarlardan biridir.

Tabii ki, tüm mesele bilgisayarı yanınızda taşıyabilmeniz mi yoksa her zaman aynı yerde mi olacağıdır. Taşımanız gerekmiyorsa, iMac iyi bir seçenek olacaktır, ancak onu işe veya üniversiteye gidip getirecekseniz, o zaman bir dizüstü bilgisayar olması gerekir.

Yine de göz ardı edilmemesi gereken iMac tasarımının faydaları vardır. MacBook Air, aynı bileşenlerin birçoğunu çok küçük bir kasaya sığdırır ve bunun dezavantajları vardır. iMac, MacBook Air’in fanı olmayan iki fana sahiptir (Mac mini ve Pro’nun her birinin bir fanı vardır). İki fana sahip olmak, iMac’in işlemcisi yoğun etkinliklerde daha düşük sıcaklıkları korumasına izin verecektir. MacBook Air’in kısılacağı ve bu nedenle kullanıcıların bir performans yavaşlaması göreceği yerlerde, iMac’in yeteneklerini genişletebilmeli ve devam edebilmelidir.

MacBook Air vs iMac: Fiyat

Aralarından seçim yapabileceğiniz üç standart 24 inç iMac seçeneği vardır. RAM ve depolama gibi şeyleri artırmak için satış noktasında değişiklikler yapabilirsiniz. İşte sunulanlar:

24 inç iMac:

M1, 8 çekirdekli CPU/7 çekirdekli GPU, 8 GB RAM, 256 GB SSD, Retina 4.5K ekran: 1.299 dolar
M1, 8 çekirdekli CPU/8 çekirdekli GPU, 8 GB RAM, 256 GB SSD, Retina 4.5K ekran: 1.499 dolar
M1, 8 çekirdekli CPU/8 çekirdekli GPU, 8 GB RAM, 512 GB SSD, Retina 4.5K ekran: 1.699 dolar

Macbook Air:

M1, 8 çekirdekli CPU/7 çekirdekli GPU, 8 GB RAM, 256 GB SSD: 999 dolar
M2, 8 çekirdekli CPU/8 çekirdekli GPU, 8 GB RAM, 256 GB SSD: 1.199 dolar
M2, 8 çekirdekli CPU/10 çekirdekli GPU, 8 GB RAM, 512 GB SSD: 1.499 dolar

Hangi Mac Parasına Göre Daha Değerlidir?

iMac ve Air’den hangi Mac’in para için en iyi değeri sunduğunu merak ediyorsanız, yukarıdaki karşılaştırma bunu açıkça ortaya koyuyor. Aynı özelliklere sahip M1 iMac yerine 8 çekirdekli CPU/7 çekirdekli GPU M1 MacBook Air satın alarak 300 dolar tasarruf edebilirsiniz. Bu MacBook Air için şu anda en iyi fiyatları bu makalenin başında görebilirsiniz.

Öyleyse neden iMac’i almak için ekstra bir ücret ödemek isteyesiniz? Ekstra masrafı garanti eden iMac ne sunuyor? Hepimiz bir dizüstü bilgisayarın avantajlarına aşinayız. En açık şekilde taşınabilir olması bize dizüstü bilgisayarı daha cazip kılıyor. Ancak bir masaüstü bilgisayar ne gibi faydalar sağlar?

Genellikle masaüstü bilgisayarların içinde daha büyük ve daha üstün bileşenler bulunur. Ancak 24 inç iMac ve en ucuz MacBook Air söz konusu olduğunda bileşenler tamamen aynıdır. Apple, iMac için M1 çipinin farklı bir sürümünü tasarlamadı. Masaüstü bilgisayarlar genellikle dizüstü bilgisayarlardan daha yükseltilebilir. Ancak yine de, iMac söz konusu olduğunda bu Mac daha fazla yükseltilebilir değil. Aslında önceki nesil iMac’ten daha az yükseltilebilir.
Ancak, bir dizüstü bilgisayarın dezavantajlarına bakarsanız, masaüstünün avantajları biraz daha netleşir. MacBook Air ince ve hafiftir, bu da en üst düzeyde taşınabilirlik istiyorsanız bir avantajdır. Ancak bu aynı zamanda soğutma ve hoparlörler gibi şeyler için kasanın içinde daha az yer olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, iMac’in iki tane varken MacBook Air’in fanı yok. Bu nedenle Air’deki hoparlörler, tamamen kabul edilebilir olsa da, iMac’in içindeki altı hoparlörlü ses sistemi ile karşılaştırılamaz.

Taşınabilir bir Mac istiyorsanız MacBook Air idealdir. Ancak masaüstünde biraz daha fazla harcama yapmanın faydaları da var.

MacBook Air ve iMac: Özellikler

Bir masaüstünün bir dizüstü bilgisayardan daha pahalı olması gerektiğini iddia etmek mümkün, ancak iMac, Air’den 200-300 dolar daha pahalı. Belki de özelliklere daha derin bir bakış atarsak bunun nedenini görmüş olacağız.

Ekran

Ekranla başlayacağız, çünkü muhtemelen bu iki Mac arasındaki en belirgin fark budur. Bunun dışında biri dizüstü bilgisayar, diğeri masaüstü.

iMac, 4.5K’da 13,3 inç olan M1 MacBook Air’dekinden çok daha iyi olan çok daha büyük bir 24 inç ekrana (aslında 23,5 inç) sahiptir.

Bununla birlikte, yalnızca yeni bir tasarıma sahip olmayan, aynı zamanda M1 MacBook Air’in ekranından daha parlak ve daha iyi olan daha büyük 13.6 inç ekrana sahip bir M2 MacBook Air de var.

Hem iMac hem de MacBook Air’de Retina ekranlar bulunur. Ancak M2 MacBook Air’in ekranı resmi olarak bir “Sıvı Retina” ekrandır. Bu da kontrast oranı ve mevcut renk yelpazesinde bazı ilerlemeler sağlar. Hem M2 MacBook Air hem de 24 inç iMac, M1 Air’in 400 nitinde bir gelişme olan 500 nit parlaklık sunar. Her üç model de, çevrenizdeki ışığa bağlı olarak renklerin doğru görünmesini sağlamak için parlaklığı ve rengi ayarlayabilen bir teknoloji olan True Tone’u sunar.

Sizin için önemli olan boyutsa, 24 inç iMac ekranı, Air ekranından daha büyük olduğu için üstündür. M2 13.6 inç MacBook Air için 2.560 x 1.664 piksele kıyasla 4.480 x 2.520 çözünürlük sunar. Ancak M2 MacBook Air ekranının kalitesi, M1 MacBook Air’den bir sıçramadır ve alıcılara M1 modelinin ötesine bakmaları için iyi bir neden sunar.

Masaüstünü seçmenin tek nedeni büyük ekransa, MacBook Air’e her zaman harici bir monitör bağlayabileceğinizi ve iki ekrana sahip olabileceğinizi unutmayın. Mac ile ikinci bir ekranın nasıl kullanılacağı hakkında bilgi edinin. Tabii ki, 24 inçlik bir ekranın bile sıkışık hissedeceğini düşünüyorsanız, iMac ile tam olarak aynısını yapabilirsiniz. Bu arada, Air yalnızca bir ek ekranı destekler.

İşlemci

Bu makalede, iki farklı Apple yapımı çipe sahip Mac’leri ele alıyoruz: Kasım 2021’de tanıtılan M1, ve Haziran 2022’de gelen M2. MacBook Air’deki M2 için henüz karşılaştırma ölçütlerimiz yok. Ancak M2’yi Pro’da test ettik. Bu nedenle ne bekleyeceğimiz konusunda bir fikrimiz var (MacBook Pro, M2’nin daha iyi bir sürümünü daha fazla grafik yongasına sahip olmasına ve ayrıca bir fana sahip olmasına rağmen, bu modelden daha iyi sonuçlar bekliyoruz).

Özetlemek gerekirse, sıralama şöyle görünür:

24 inç iMac:

M1, 8 çekirdekli CPU/7 çekirdekli GPU, 8 GB RAM, 256 GB SSD, Retina 4.5K ekran, 1.299 dolar
M1, 8 çekirdekli CPU/8 çekirdekli GPU, 8 GB RAM, 256 GB SSD, Retina 4.5K ekran, 1.499 dolar
M1, 8 çekirdekli CPU/8 çekirdekli GPU, 8 GB RAM, 512 GB SSD, Retina 4.5K ekran, 1.699 dolar
M1, 8 çekirdekli CPU/7 çekirdekli GPU, 8 GB RAM, 256 GB SSD, 999 dolar
M2, 8 çekirdekli CPU/8 çekirdekli GPU, 8 GB RAM, 256 GB SSD, 1.199 dolar
M2, 8 çekirdekli CPU/10 çekirdekli GPU, 8 GB RAM, 512 GB SSD, 1.499 dolar

Giriş seviyesi iMac ve MacBook Air, 8 çekirdekli CPU/7 çekirdekli GPU ile aynı M1’i paylaşır. Diğer iki iMac, bir tane daha GPU çekirdeğine sahiptir: 8 çekirdekli CPU/8 çekirdekli GPU’lu bir M1.

M2 MacBook Air, 8 çekirdekli CPU/8 çekirdekli GPU veya 8 çekirdekli CPU/10 çekirdekli GPU sunar. M2’deki 8 çekirdekli GPU’nun M1’deki 8 çekirdekli GPU’yu geçmesi muhtemel çünkü daha yeni yongalarda bir takım geliştirmeler vardır.

Grafikler

Grafikler açısından burada 7 çekirdekli veya 8 çekirdekli GPU’lu M1’den 8 çekirdekli veya 10 çekirdekli GPU’lu M2’ye kadar oldukça çeşitli seçenekler var. Ne kadar çok çekirdeğe sahipseniz, Mac o kadar yoğun grafiklere sahip olacaktır. Bu nedenle özellikle grafik ağırlıklı uygulamalar veya oyunlar çalıştırmanız gerekiyorsa, 10 çekirdekli MacBook Air’in tercih edileceğini düşünüyor olabilirsiniz.

8 çekirdekli M2’nin 8 çekirdekli M1’in önüne geçtiğini ancak Air’deki 8 çekirdekli M1’in iMac’teki eşdeğeri kadar iyi olmadığını görürsünüz. MacBook Air’deki eşdeğer M2’nin daha düşük performans göstermesini bekleyebilirsiniz. Ancak, 10 çekirdekli GPU MacBook Air, beklediğiniz gibi 8 çekirdekli GPU MacBook Pro’dan daha iyi bir puan alıyor.

Bu nedenle, daha düşük fiyatı ve sunulan ek GPU çekirdekleri nedeniyle MacBook Air’e yönelebilirsiniz. Ancak 2022’de daha sonra gelebilecek bir M2 iMac’i beklerseniz daha da iyi sonuçlar görebileceğinizi unutmayın. Gerçekten güçlü bir makineye ihtiyacınız olup olmadığını düşünmeniz gereken başka bir Mac, MacBook Pro olacaktır.

RAM ve Depolama

Tüm M1 Mac’ler standart olarak 8 GB RAM ve 16 GB’a yükseltme seçeneği ile birlikte gelir. M2 MacBook Pro, RAM desteğini 24 GB’a çıkarır. Ancak yine de standart olarak 8 GB ile birlikte gelir.

Apple, RAM’ini birleşik bellek mimarisi veya UMA olarak ifade eder ve hem CPU hem de GPU tarafından erişilebilir. Apple, bellek en çok ihtiyaç duyulan yere göre ayrılabildiğinden, bundan dolayı performans avantajları olması gerektiğini belirtiyor. RAM sınırlamaları nedeniyle M1 Mac’lerinden vazgeçilenler için M2 yongası bu şikayete cevap veriyor. Daha da fazla RAM’e ihtiyacınız varsa, M1 Pro desteği 32 GB’a, M1 Mac 64 GB’a ve M1 Ultra 128 GB RAM’e kadar genişletir.

Depolamaya gelince, temel olarak 256GB veya 512GB olmak üzere iki seçenek vardır.

256 GB sizin için yeterliyse, 999 dolar veya 1.199 dolar /1.249 dolar MacBook Air, 1.299 dolar veya 1.499 dolar dolar iMac arasından seçim yapın. Sadece 1,199 dolar MacBook Air’deki 256GB depolamanın, muhtemelen M1 MacBook Air için yaptığı gibi iki adet 128GB’lık yonga yerine tek bir 256GB’lık çip kullanması nedeniyle düşük performans gösterdiğine dikkat edin.

512GB istiyorsanız, seçenekler 1.499 dolar MacBook Air veya 1.699 dolar iMac’tir.

Çok fazla depolama alanına ihtiyacınız varsa, bu farklı Mac’lere ne kadar depolama alanı ekleyebileceğinizin sınırlarını düşünmek isteyebilirsiniz. Mesele şu ki, hepsi 2 TB’a kadar sunuyor. Bu, hangi Mac’i satın aldığınızdan bağımsız olarak size ek 600 dolara mal olacak. (Giriş seviyesi iMac yalnızca 1 TB’a kadar depolama sunarken, daha pahalı modeller 2 TB’a kadar genişletilebilir).

Bağlantı Noktaları ve Çevre Birimleri

Sonunda, iMac’in MacBook Air’i geride bıraktığı bir bölüm. M1 MacBook Air, iki Thunderbolt bağlantı noktası (USB 4 bağlantı noktası olarak ikiye katlanır) sunar. M2 MacBook Air, teklife bir MagSafe bağlantı noktası ekler. Böylece USB bağlantı noktalarından en az biri şarj işlemine verilmez. Giriş seviyesi 24 inç iMac ayrıca iki Thunderbolt/USB 4 bağlantı noktası sunarken, daha pahalı olan 24 inç iMac, daha eski çevre birimleriniz varsa yardımcı olabilecek 2 USB 3 bağlantı noktası ekler. iMac’ler ayrıca Gigabit Ethernet sunar.

Diğer fark ise klavye. MacBook Air, Touch ID’ye sahip bir klavyeye sahiptir. 24 inç iMac modellerinin tümü Touch ID’li Magic Keyboard ile birlikte gönderilmez. 1.299 dolara satın alırsanız. iMac, Kilit Anahtarlı Magic Keyboard ile birlikte gelir. Ancak bu, Touch ID seçeneğine sahip olacak şekilde yapılandırılabilir.
Giriş seviyesi iMac’i satın aldığınızda Touch ID klavyesini seçmek için Başka bir klavyeye geç’e tıklamanız ve Touch ID’li Magic Keyboard’u (ve sizin için geçerli olan dil) seçmeniz gerekir.

Touch ID, Mac’inizin kilidini açmanıza, uygulamalarda oturum açmanıza ve parmak izinizi kullanarak Apple Pay’i kullanarak ödeme yapmanıza olanak tanır. Mac’in çeşitli kullanıcıları için birden fazla parmak izi ayarlayabilirsiniz. Böylece başka bir kullanıcının paranızı harcaması tehlikesi yoktur.

Gigabit Ethernet yalnızca iMac için sunulur, ancak hem MacBook Air hem de iMac, 802.11ax Wi-Fi 6 sunar.

Hem MacBook Air hem de iMac, 60 Hz’de 6K çözünürlüğe kadar tek bir harici ekranı destekleyebilir.

Hem MacBook Air hem de iMac, ekrana entegre edilmiş bir FaceTime HD kameraya sahiptir. M1 MacBook Air’de 720p FaceTime HD kamera bulunurken, iMac ve M2 MacBook Air, görüntü sinyali işlemcili 1080p FaceTime HD kamera ile bunu geride bırakıyor.

Exit mobile version