Gravity Ghost Deluxe Edition (PS4) İncelemesi

Çok fazla korkunç teori olsa da kimse ölümden sonra ne olacağını tam olarak bilmiyor. Bazı insanlar cennete ve cehenneme inanıyor, bazıları reenkarnasyona inanıyor ve bazıları da başkalarının zihninde yer edindiğimiz hatıralarla var olmaya devam edeceğimize inanıyor. Gravity Ghost, hayattan ölüme olan bu geçiş ile ilgilenen bir oyun, ancak üzücü ya da kederli bir oyun olduğunu söyleyemeyiz. Hatta, zaman zaman oldukça rahatlatıcı olabiliyor.

Gravity Ghost, oyuncuların Iona hayaleti olarak süzüldüğü bir bulmaca oyunudur. Kahramanımız, kendisi de artık bir hayalet olan tilkisi Voy’u arayarak uzayda yolculuk ediyor. Her ikisinin de nasıl bu alemde oldukları, hikâyeyi farklı bir biçimde ortaya çıkaran bir dizi elle çizilmiş kısa sahneyle anlatılıyor. Iona’nın aktörünün karaktere somurtkan, üzüntülü, mutluluk ve şaşkınlık dolu anlar yaşatmasının yanında, oldukça başarılı olan sesli çalışmalar da var. Oyundaki yardımcı karakterler de yolculuk boyunca yaptıkları absürt şakalarla ses konusunda gayet iyi olduklarını kanıtlıyor.

Bulmacalara değinecek olursak, kendileri çoğu zaman çok kolay ve bazı durumlarda birkaç saniye içinde tamamlanabilir. Her bulmacada, daha sonra öbür dünyaya yükselmeyi bekleyen bedenlerle birleşebilecek yıldız ve hayvan ruhlarını yakalamak için Iona ile birlikte uçmanız gerekiyor. Her bulmacada istediğiniz kadar zaman harcayabilirsiniz ve eğer bir bulmaca zor görünüyorsa, haritaya geri dönebilir ve denemek için farklı bir bulmaca seçebilirsiniz.

Oyunda başarısız olma durumu yok, bu yüzden rahat bir şekilde üzerinizde kazanma baskısı olmadan oynayabilirsiniz.

Bulmacalar farklı gezegen tiplerine sahip olabilir, bazıları zıplar, böylece onları temizleyebilirsiniz, bazıları etraflarındaki alanı biraz eğebilirler. Hepsinde bir çekim kuvveti vardır, böylece bir tanesine çok yaklaşırsanız yüzeyine çekilebilirsiniz, ancak yaklaşımınızı doğru bir açıyla yapmanız durumunda, aynı çekimi çevrelerinden sapmak için kullanabilirsiniz. Iona ilerledikçe, su, toprak, ateş ve hava gibi elementleri kullanarak gezegenleri şekillendirebilir. Bu şekillendirme, bir gezegenin merkezinde olabilecek yıldızlara erişim sağlar. Örneğin kayalık bir gezegeni suya çevirerek tam içine dalış yapabilirsiniz.

Bulmacalar kolay olsa da kontroller, gezinmeye yardımcı olmak için kazandığınız güçlendirmelerle bile zor olabilir. Örneğin bu güçlendirmelerden hızın ayarlanması zaman zaman oldukça zordur ve bazı bulmacalar bir miktar ince dönüş gerektirdiğinden, patlayıcı hızı ayarlayamamak ve dönüşü yanlış yapmak sinir bozucu olabilir. Oyunda başarısız olmanın mümkün olmaması oldukça iyi bir şey, bu sayede istediğiniz kadar deneyebilirsiniz.

Play Station 4 çıkışıyla birlikte Ivy Games oyuna daha fazla içerik ve bir Deluxe Edition içeriği ekledi. Artık tilki Voy, güçlü atılımı fakat zorlu dönüşleriyle oynanabilir bir karakter haline geldi. Ayrıca oyunda ustalaşanlar için, oyunun şaşırtıcı potansiyelinin daha fazla bölümünü keşfederek sıralı bir şekilde ve gezegenlere dokunmadan toplanan müzikal yoncalarla birlikte on üç yeni görev de oyundaki yerini aldı.

Oyuncu yorumlarında özellikle bulmaca sisteminin, ses ve görsel efektlerin oldukça güzel olduğundan bahsediliyor. Yer çekimi mekaniği, alışmamış olan oyunculara ilk başta farklı hissettirse de sonrasında bu mekanik oldukça basit ve eğlenceli gelmeye başlıyor. Oyunun sahip olduğu atmosfer genel olarak rahatlatıcı olarak nitelendirilebilir zira oyundaki sesler ve kullanılan görsel efektler oldukça sakin. Farklı renklere sahip olan tasarımlar gözü asla yormuyor aksine müzik ile birleşince görsel bir şölen sunuyor. Tabii ki bu anlattıklarımız herkese çekici gelmeyebilir çünkü oldukça çizgisel ilerliyor Gravity Ghost. Şu anda oyunun sahip olduğu fiyat etiketi bazı oyuncuların hoşuna gitmemiş gibi görünüyor. Çeşitli sosyal medya platformlarında oyunla alakalı yapılan yorumlara baktığımızda indirimde alınabilecek bir oyun olduğu görüşü oldukça yaygın.

Genel olarak hoş grafikler, göz yormayan mekan tasarımları ve oldukça dinlendirici müziklere sahip olan Gravity Ghost bizce herkesin denemesi gereken bir oyun. Mekaniklere alıştıktan ve koltuğa oturduktan sonra oyuncusuna oldukça keyifli bir vakit geçirtebilecek bir oyun olduğu aşikâr. Oyun hem PS4 hem de PC platformlarına çıkmış durumda. Genel oyuncu kitlesine baktığımızda devasa ekranlara sahip olunmadığından oyuna PS4’te şans vermek daha keyifli bir vakit geçirmenin bir sırrı. Daha önce oynamadıysanız ve vurdulu kırdılı oyunlara biraz ara vermek arayışındaysanız Gravity Ghost sizin için kesinlikle iyi bir tercih.

Platformlar: PS4 ve PC

Newtech Puanı: 86

Artılar:

Kurgu

Yapay zeka

Hoş grafikler

Göz yormayan mekan tasarımları

Dinlendirici müzikler

Eksiler:

Biraz yüksek fiyat


 

Exit mobile version