Gözleri “tamir eden” nano parçacıklı göz damlaları ile gözlükler tarih olacak

Son teknoloji gözlükler görme engelli kişilere görüş yeteneklerini geri kazandırabiliyorken görme bozuklukları olan hastalar gözlük ya da lenslerle birlikte yaşamak zorundalar. Bu sorunları çözmek lazer ameliyatlarıyla mümkünken bu ameliyatlar hala çok sayıda hasta için korkutucu ve riskli.

Bu problemleri ortadan kaldırmak isteyen İsrail‘den Bar-Ilan üniversitesi araştırmacıları, domuzlar üzerinde yaptıkları deneyler sonrasında yeni ortaya çıkardıkları göz damlası ve akıllı telefon uygulamasıyla hastaların gözlerini bir sanıyeden kısa bir sürede tamir edebiliyor ve bu etki iki-üç ay bir süre boyunca kaybolmuyor. Etki kaybolduktan sonra ise işlem tekrarlanarak kusursuz görüş yeniden sağlanabiliyor.

Göz bozukluklarının çoğunun sebebi olan ve gözün en dışında bulunan şeffaf merceğin, korneanın zarar görmesi, pürüzlenmesi ya da istenilen şekilde olmaması, bu damlaların içerisindeki nano parçacıklar ile düzeltiliyor. Bu damla uygulanmadan önce hasta, akıllı telefonundaki bir uygulama yardımıyla gözündeki sorunu tespit ediyor, ardından damlayı kullanıyor. Herhangi bir doktorun gözetimine gerek duymadan anında evde gerçekleştirilebilen bu tedavi sayesinde gözlük ya da lens kullanımı ve buna bağlı hastalıkların önüne geçmek hedefleniyor. 

Bar-Ilan üniversitesi’nden çıkan bu teknolojiyi satışa sunmak için kaynak topladıklarını ifade eden araştırmacılar, bu yılın sonunda insanlar üzerinde tedaviyi denemeye başlayacaklar ve iki yıl içerisinde ise piyasada ürünün yer almasını umut ediyorlar. 

Exit mobile version