Google, Selleri Yapay Zeka ile 7 Gün Önceden Tahmin Ediyor

Google, yapay zeka kullanarak bazı bölgelerde gerçekleşecek olan selleri 7 gün önceden tahmin etti. Peki, bundan sonra ne amaçlanıyor?

Google, Selleri Yapay Zeka ile 7 Gün Önceden Tahmin Ediyor

Google, 7 gün gibi önemli bir süre önceden selleri başarılı bir şekilde tahmin etmek için yapay zeka kullandığını duyurdu.

Çoğu bölgede sellerin tahmin edilmesi oldukça zor olsa da Google makine öğrenimi modellerini geçmiş olaylar, nehir seviyesi incelemeleri, yükseklik ve arazi koşulları da dahil olmak üzere her türlü ilgili veri ile eğitilerek bu sorunu aştı. Şirket, daha sonra bölgeye özel haritalar oluşturdu ve her bölgede yüz binlerce simülasyon gerçekleştirdi.

Bu uygulama, modellerin yaklaşan selleri doğru bir şekilde tahmin etmesini mümkün hâle getirdi. Google’ın yaklaşımı, bazı bölgeler için son derece doğru modeller ortaya çıkardı fakat Google bu teknikleri sorunu küresel çapta çözmek için kullanmak istiyor.

Google Tüm Selleri 7 Gün Önceden Tahmin Edebiliyor mu?

Şirket bazı selleri tam 7 gün önceden başarıyla tahmin etse de ortalama 5 gün civarında gerçekleşti. Yine de Google, şu anda mevcut olan küresel tahminlerin güvenilirliğini sıfırdan 5 güne çıkardı.

Google, bu teknoloji sayesinde toplam nüfusu 460 milyon olan 80 ülkede doğru sel tahmini yaptı. Şirket bu tahminleri Google arama motoru, Google Haritalar ve Android bildirimleri ile sundu. Bu bilgilere ayrıca şirketin 2022 yılında faaliyete geçen Flood Hub uygulaması üzerinden de erişilebiliyor.

Exit mobile version