Google ve Youtube Yanlış Bilgileri Önleyecek

Google ve YouTube, yanlış bilgilerle mücadele etmek için yatırım yapıyor. Milyonları küresel bir doğrulama ağına yönlendirmek için büyük çaba sarf ediliyor.

Google ve Youtube, yanlış bilgileri önlem adına oldukça önemli bir adım atıyor. Yanlış bilgi, yükselişi sosyal medya devlerini her türlü sahte habere karşı önemli adımlar atmaya sevk ettiğinden, sürekli olarak gündemde.

Bugün, Google ve YouTube, kâr amacı gütmeyen medya enstitüsü Poynter‘in bir parçası olan Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı’na (IFCN) 13,2 milyon ABD doları bağışta bulunarak yanlış bilgilendirmeye karşı en son harekete geçenler oldular.

Hibe, 65 ülkede 80’den fazla dilde faaliyet gösteren 135 teyit kuruluşundan oluşan bir ağı desteklemek için Global Fact Check Fund’ın oluşumunu finanse edecek. Para, mevcut operasyonları ölçeklendirmeye ve bilgiyi yükseltmek ve yanlış bilgilendirmeyi azaltmak için yeni girişimler başlatmaya gidecek.

Google ve Youtube Dev Yatırımlar Yapıyor

Fon 2023’te açılacak. Bu, Google ve YouTube’un doğruluk kontrolüne bugüne kadar verdiği en büyük hibe. Google Haberler girişimi, medya okuryazarlığını güçlendirmek ve sahte haberlerle mücadele etmek amacıyla 2018’den bu yana projelere ve ortaklıklara 75 milyon dolara yakın yatırım yaptı.

Şirketten yapılan açıklamada, “Google ve YouTube, aradığınızı bulmanıza yardımcı olmak ve çevrimiçi gördükleriniz hakkında bilinçli kararlar vermeniz için ihtiyacınız olan bağlamı size sağlamak için üzerimize düşeni yapmaya devam ediyor.” ifadelerine yer verildi.

Google’dan Doğruluk Kontrolü için Çalışmalar

Google, masaüstünde görüntülendiğinde Google Haberler’deki Doğruluk Kontrolü bölümü ve belirli sorgular için arama sonuçlarının en üstünde bağlam sağlayan YouTube’daki doğruluk kontrolü panelleri dahil olmak üzere çeşitli doğruluk kontrolü özelliklerini bünyesine katmıştır. YouTube ayrıca, kullanıcıların yanlış bilgileri tespit etmelerine yardımcı olan medya okuryazarlığı girişimi Hit Pause’u başlattı.

Ocak 2022’de IFCN, YouTube’u “dünya çapında çevrimiçi dezenformasyon ve yanlış bilgilendirmenin ana kanallarından biri” olarak kabul etti. Gerçek kontrol ağı, platformda gelişen COVID yanlış bilgileri, diğer sağlık yanlış bilgileri ve siyasi yanlış bilgilerden alıntı yaptı.

Kâr amacı gütmeyen kuruluş, açık bir mektupta YouTube ile bir ortaklık önerdi ve “işbirliği için ileriye dönük yollar bulma” sözü verdi. YouTube, organizasyonu bu teklifi açıkça kabul etti.

IFCN İcra Direktörü Baybars Örsek yaptığı açıklamada, “Google ve YouTube ile yapılan bu ortaklık, küresel teyitçilere mali destek sağlıyor ve doğru yönde atılmış bir adımdır” dedi. “Yapılacak çok iş varken, bu ortaklık anlamlı bir iş birliğini ve önemli bir adımı ateşledi.”

Exit mobile version