Google, Qualcomm ile Android güncellemeleri için anlaştı

Qualcomm ve Google, cihaz üreticilerinin Qualcomm’un yonga setine özel yazılımı hakkında işbirliği duyurdu. Google telefonları ve tabletleri yeni Android sürümlerine yükseltmesini kolaylaştırmak amacıyla işletim sistemi güncellemelerini basitleştirmeyi amaçlayan iddialı çok yıllık projesi ‘Project Treble’ı genişletmek için çalışacaklarını duyurdu.

GOOGLE MÜHENDİSLERİ QUALCOMM İLE 4 SÜRÜM 4 GÜVENLİK GÜNCELLEMESİNİ DUYURDU

Google mühendislerinin blog gönderisine göre, Qualcomm silikon içeren tüm yeni mobil platformlar dört işletim sistemi sürümü güncellemesi ve dört yıllık güvenlik güncellemesi alacak.

2017’de Google, Android’i daha modüler olacak ve daha kolay güncellemeler sağlayacak şekilde değiştirdi. Project Treble olarak bilinen bu hareket, işletim sistemi çerçevesini ve cihaza özgü düşük seviyeli yazılımı (satıcı uygulaması olarak adlandırılır) böldü.

Google Fotoğraflar uygulamasına yeni özellik

Bu, cihaz üreticileri için iyi olsa da, yonga üreticileri için “ek karmaşıklık” getirdi.

Google mühendisleri, “Her bir SoC modeli için, SoC üreticilerinin artık bu yonga setini yeni cihazlar başlatmak ve daha önce başlatılan cihazlarda işletim sistemi yükseltmelerini dağıtmak için kullanacak OEM’leri desteklemek için birden fazla satıcı uygulaması kombinasyonu oluşturmaları gerekiyordu” dedi.

MUAZZAM MALİYET

Sonucun, bir yonga setinin piyasaya sürülmesinden üç yıl sonra, SoC tedarikçisinin altı adede kadar işletim sistemi çerçeve yazılımı ve satıcı uygulaması kombinasyonunu desteklemek zorunda kalacağını eklediler. Bu da muazzam mühendislik maliyetlerine neden oldu.

Yeni çözüm artık “geriye dönük olmama ilkesini” hem SoC’lere hem de cihazlara genişletiyor. “Bu değişiklikle, SoC sağlayıcısı Android’i cihaz lansmanlarının yanı sıra yükseltmeler için SoC’lerinde aynı satıcı uygulamalarıyla destekleyebilecek.”

Google, geçtiğimiz yıl Qualcomm ile birlikte çalışarak “SoC’ler için geriye dönük olmama ilkesinden yararlanan tüm yeni Qualcomm mobil platformları dört Android işletim sistemi sürümünü ve dört yıllık güvenlik güncellemelerini destekleyecektir”.

Bu, bir cihazın ilk Android işletim sistemi ile birlikte gönderileceği ve ardından kullanım ömrü boyunca 3 ek yazılım güncellemesi alacağı anlamına gelir. Güvenlik güncellemeleri, son yazılım lansmanını kapsayacak şekilde bir yıl daha uzatılacak. Toplam kullanım ömrü dört yıla çıkarılacaktır.

GOOGLE MÜHENDİSLERİ QUALCOMM’UN DAHA UZUN SÜRE DESTEKLEYECEĞİNİ BELİRTTİ

Mühendisler, tüm Qualcomm müşterilerinin “hem yükseltme hem de lansman maliyetlerini daha da düşürmek için bu kararlılıktan yararlanabileceklerini belirtti. Ayrıca artık cihazlarını daha uzun süre destekleyebileceklerini” ekledi.

Hareket, Google’ın aynı işletim sistemi çerçevesini birden fazla Qualcomm yonga setinde yeniden kullandığını görecek. Bunun, Qualcomm’un mobil platformlarında desteklemesi gereken işletim sistemi çerçevesi ve satıcı uygulama kombinasyonlarının sayısını “önemli ölçüde” azaltacağını ortaya çıkardı. Ayrıca daha düşük mühendislik, geliştirme ve dağıtım maliyetleriyle sonuçlanacağını ekledi.

Google, değişikliğin Android 11 ve sonraki sürümlerle başlatılan tüm SoC’lerde geçerli olacağını söyledi.

Exit mobile version