Google Ödeme Sistemi Konusunda Esnekliğe Gidiyor

Google ödeme sistemi olarak üçüncü taraf seçeneklere başvurmak isteyen uygulama geliştiricilerine izin verecek.

Google Ödeme Sistemi Konusunda Esnekliğe Gidiyor

Google ödeme sistemi konusundaki kararlılığından vazgeçti. Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Google’ın resmî Android uygulama mağazası Play Store’da uygulama yayımlanan kişiler, alınan yeni kararla birlikte üçüncü taraf ödeme sistemi kullanabilecek.

Geliştiriciler ile Google’ın arasında uzun bir zamandan beri devam eden bir gerilim vardı. Bu gerilim ise her geçen gün daha da şiddetli bir hâl alıyordu.

Google Ödeme Sistemi İçin Kararlılığından Ödün Verdi

Karar şu an AB (Avrupa Birliği) ülkelerini kapsasa da bu ülkelerin yanı sıra İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç’ten oluşan AEA (Avrupa Ekonomik Alanı) için de geçerli olacak. Bu izlenen yeni politika şimdilik Google Play’in ödeme sistemini kullanan oyunlar için geçerli değil.

Google, DMA’in (Dijital Piyasalar Yasası) ardından kendisinden uzun bir zamandan beri bekleneni uygulamaya geçmeye başlıyor. DMA, Play Store gibi büyük platform sahiplerinin kendi sistemlerini tercih edilebilecek tek seçenek olmasını yasaklayarak büyük teknoloji şirketlerinin tekelleşmesini engellemek için ileri sürüldü.

Yasanın 2024 yılından önce yürürlüğe girmesi beklenmiyor. Farklı bir ödeme sistemini tercih eden geliştiriciler yine de Google’a ücret ödemekten tamamen kurtulmuş olmayacak. Şirket, bu geliştiricilerden aldığı ücreti yüzde üç oranında düşürecek.

Geliştiricinin alternatif ödeme sistemi için ödediği ücret fark etmeksizin her hâlükârda aynı ücreti ödemesinin zorunlu olması muhtemel görünüyor.

Şirket, farklı bir ödeme yöntemi kullanacaklardan kullanıcıların güvenliğini göz önünde bulundurması gerektiğini de belirtti. Google, DMA yürürlüğe girmeden önce oyunlar için de alternatif ödeme sistemlerinin kullanılmasına izin vermeyi planlıyor.

Exit mobile version