Google O Uygulamaları Play Store’dan Kaldıracak

Bir Google Play politikası değişikliği, 11 Mayıs'tan itibaren üçüncü taraf arama kaydı uygulamalarını etkili bir şekilde işe yaramaz hale getirecek.

Google, yakın zamanda Play Store politikasında 11 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe girecek bazı değişiklikler yaptı. Bu değişikliklerden biri, Android’deki arama kaydetme uygulamalarını tamamen ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Reddit kullanıcısı NLL Apps tarafından ortaya çıkan bilgilere göre, bu özel politika değişikliği, uygulama geliştiricileri tarafından Erişilebilirlik API’sinin kullanımını etkileyecek. Google, “Erişilebilirlik API’si tasarlanmamıştır ve uzaktan arama ses kaydı için istenemez” dedi. Şirket ayrıca canlı olarak yayınlanan bir geliştirici web seminerinde politikaya açıklık getirdi.

Google Arama Kayıtlarını Yavaş Yavaş Kaldırıyor

Google, çeşitli Android sürümlerinde arama kaydına olanak tanıyan API’leri yavaş yavaş kullanımdan kaldırıyor. Şirket bunu gizlilik ve güvenlik adına ve ayrıca arama kaydı yasaları farklı ülkelerde çok çeşitli olduğu için yapıyor.

Android 10’da Google, varsayılan olarak arama kaydını engelledi. Bu nedenle, kısıtlamayı aşmak için Play Store uygulamaları, aramaları kaydetmek için Erişilebilirlik API’sini kullanmaya başladı. Google gelecek ay yeni değişiklikleri uyguladıktan sonra bu artık mümkün olmayacak.

Bununla birlikte, Google’ın politikası yalnızca Play Store’daki üçüncü taraf arama kayıt uygulamalarıyla sınırlıdır. Google Pixels veya Mi Dialer özellikli Xiaomi telefonları gibi telefonlarda yerel arama kaydı işlevi etkilenmeyecektir.

Google Seminerinde Detaylar Açıklandı

Geliştirici web seminerinde konuşan sunucu, politika güncellemeler hakkında “Uygulama telefondaki varsayılan çeviriciyse ve ayrıca önceden yüklenmişse, gelen ses akışına erişmek için erişilebilirlik özelliği gerekli değildir ve bu nedenle ihlal olmaz” dedi.

Bu değişiklikler, dünya çapındaki çağrı kayıt yasaları biraz farklılık gösterdiğinden, gelişmiş gizlilik ve güvenlik yönündedir. Ancak, Erişilebilirlik API’sine dokunma iznine sahip olan sistem, önceden yüklenmiş uygulamalar değişiklikten etkilenmeyecektir. Aslında, sistem uygulamaları telefona önceden yüklenmiş oldukları için herhangi bir izin alabilir. Üçüncü taraf uygulamalar aynı serbestliğe sahip değildir ve izin alması gerekir.

Bazı Telefonlar İstisna Olarak Karşımıza Çıkıyor

Görülmesi gereken şey, geliştiricilerin yeni politika değişikliklerini 11 Mayıs son tarihinden önce uygulayıp uygulayamayacağı veya Google’ın uyumsuzluk nedeniyle uygulamaları Play Store’dan kaldırmaya mı başvuracağı.

Örneğin, Pixel’in ve Xiaomi’nin çeviricileri, kuralın iki istisnasıdır. Bu, yerel bir arama kaydetme işlevi olarak kabul edilir. Google bunlarla da ilgilenme planlarını açıklamamış olsa da, gelecekte bazı ek politikaların uygulanacağını varsayıyoruz.

Exit mobile version