Google Kişisel Verilerinizi Arama Sonuçlarından Kaldıracak

Google artık kişisel verilerin arama sonuçlarından kaldırılmasına izin veriyor. Nasıl mı? Gelin birlikte inceleyelim.

Google nihayet kullanıcılarının kişisel bilgileri çevrimiçi arama sonuçlarından kaldırmasına izin vererek, yüz binlerce yıldır yapılan bir talebi karşılıyor.

Küresel arama motoru kısa süre önce, kullanıcıların kimlik hırsızlığı veya doxxing gibi internet tehditlerine karşı hassas olduklarına dair yıllarca şikayet ettikten sonra, kullanıcıların telefon numaraları, e-posta ve fiziksel adresler gibi kişisel verileri arama sonuçlarından kaldırmasına olanak tanıyan yeni politikalar ve araçlar tanıttı.

Google kullanıcılarının daha önce kişisel bilgilerinin arama sonuçlarından kaldırılması için potansiyel zarar kanıtı göstermeleri gerekiyordu. Ancak artık bilgilerini herhangi bir nedenle sadece bir düğmeyi tıklayarak kaldırabiliyorlar.

Google Kişisel Verilerin Kaldırılmasıyla İlgili Açıklama Yaptı

Google’ın tröst başkan yardımcısı Danielle Romain, en son paylaşılan bir şirket blog gönderisinde, “Birçok insan için, çevrimiçi ortamda daha güvenli ve daha özel hissetmenin temel unsuru, hassas, kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerinin nerede bulunabileceği üzerinde daha fazla kontrole sahip olmaktır” dedi.

En önemlisi, her talebin onaylanacağı garanti edilmez. Şirket, bazı kullanıcıların arama sonuçlarındaki kişisel verilerinin bir haber makalesinde, bir devlet web sitesinde veya başka bir resmi kaynakta yer alması halinde haber değeri taşıyabileceğinden, Google her isteğe onay vermeyebilir.

Şirket, “Kaldırma talepleri aldığımızda, örneğin haber makalelerinde genel olarak yararlı olan diğer bilgilerin kullanılabilirliğini sınırlamadığımızdan emin olmak için web sayfasındaki tüm içeriği değerlendireceğimizi unutmamak önemlidir,” diye yazdı.

Herkes Talep Oluşturabilir

Şu anda herkes bir kaldırma talebi göndermek için çevrimiçi bir form doldurabilir. Çarşamba günü şirket, kişisel bilgilerini arama sonuçlarında bulan kullanıcıların yalnızca birkaç tıklamayla bu verilerin kaldırılmasını talep edebilecekleri yeni bir araç duyurdu. Şirket, aracın “önümüzdeki aylarda” çıkacağını söyledi.

Şirket, tüm kaldırma taleplerini hızlı bir şekilde işleme koymak istediğini ve kararların algoritmik araçların bir kombinasyonu ve isteklerin insan tarafından izlenmesi yoluyla alınacağını söyledi.

Çevrimiçi formda, “Kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri (PII) veya doxxing içeriğini Google Arama’dan kaldır” seçeneğini tıklayabilirsiniz. Oradan, arama sonuçlarında görünen kişisel bilgilerin türü, bilgileri görüntüleyen web sitelerinin URL’leri, bu sonuçları Google aramalarında açmak için kullanılan arama terimleri ve hatta web sitelerinin ve arama sonuçlarının ekran görüntüleri hakkında bir dizi soruyu yanıtlayacaksınız.

Form ayrıca, kişisel bilgilerinizin “doxxing amacıyla” paylaşılıp paylaşılmadığını, müstehcen içerik içerip içermediğini veya yasal nedenlerle kaldırılmasının gerekip gerekmediğini sorar.

Exit mobile version