Google I/O Nedir? Ne Anlama Geliyor?

Google'ın her yıl düzenlediği Google I/O nedir? Bu etkinliğin isminde yer alan I/O'nun açılımı nedir? Bütün detayları ile açıkladık.

Google I/O Nedir? Ne Anlama Geliyor?

Google, on yılı aşkın bir süredir her yıl geliştiricilere yönelik toplantı düzenliyor. Bu nedenle yılın belirli dönemlerinde Google I/O ismini teknoloji gündeminin ilk sırasında görüyoruz. Peki, her yıl düzenlenen bir toplantı olan Google I/O nedir? Bu toplantının geliştiriciler için nasıl bir önemi var?

Bu yazıda hem I/O’nun anlamını hem de bu toplantının geliştiriciler için ne ifade ettiğini sizinle paylaşarak konu ile ilgili kafanıza takılabilecek tüm soru işaretlerini gidereceğiz.

Google I/O Nedir?

Google I/O, Google tarafından her yıl bahar ayında geliştiricilere yönelik düzenlenen bir toplantıdır. Bu toplantılarda birçok sunum gerçekleştiriliyor. Bunlar hem geliştiricileri hem normal Google kullanıcılarını ilgilendiriyor. Sunumlar, kullanıcıların şirketin geleceğe yönelik planlarını, nasıl bir çizgide ilerlemeye karar verdiğini görmesini sağlıyor.

Örnek vermek gerekirse 2023 yılında I/O’nun 15. yıl dönümüydü. Bu toplantıda birçok şey duyuruldu. Tahmin edebileceğiniz üzere çoğu teknoloji devinin son birkaç yıldır epey ağırlık verdiği yapay zekâ ile ilgili oldu.

I/O 2023’te kullanıcıları yakından ilgilendiren Gmail gibi Google servisleri için yapılacak yeniliklere değinildi. Gmail uygulamasının yapay zekâ ile destekleneceği öğrenildi. Sunumlarda Gmail için akıllı yanıt, akıllı yazma gibi özellikler tanıtıldı. Bu destek sayesinde yapay zekânın kullanıcıların yazmasına nasıl yardımcı olacağı gösterildi.

Google I/O Ne Anlama Geliyor?

Google, 15. yıl dönümünde I/O’nun ne anlama geldiğini açıklayan bir blog yazısını yayına aldı. Bu yazıda iki anlam üzerinde duruldu:

İlkinin konferans için uygun bir fikir olduğunu, herkese bu toplantıda Google’ın perde arkasını görme fırsatı sunulduğu ifade edildi.

İkincisinin de I/O konsepti ile harika bir şekilde örtüştüğüne ve bunun son teknolojik araştırmaların, çığır açan özelliklerin ve geleceğe yönelik planların ortaya çıktığı I/O için oldukça anlamlı bulunduğuna işaret edildi.

Google, her ikisinin de doğru olduğu belirtirken hikâyenin devamının olduğunu da vurguladı. Google’a göre ismin kökenine inmek için ilk geliştirici konferansı Geo Developer Day’i düzenlendiği Mayıs 2006’ya kadar I/O’nun geçmişini derinlemesine incelemek gerekiyor.

Bu, önceki yıllarda kullanıma sunulan ilk halka açık geliştirici aracı olan Google Haritalar API’si etrafında şekillenen bir konferanstı. Googleplex’te gerçekleştirilen etkinlikte sadece 100 katılımcı vardı. Bugünkü I/O etkinliklerine bakılacak olursa oldukça küçük çaplı bir etkinlik olduğu söylenebilir.

İlerleyen yıllarda gelişen ürün ve hizmet yelpazesi sayesinde geliştirici topluluğu ile daha iyi etkileşim kurmak için daha büyük çaplı etkinliğe ihtiyaç duyulduğu düşünüldü ve bunun sonucunda ise Google I/O doğdu.

Tabii, buna hâlâ I/O denmiyordu. 2008 yılında etkinlik daha büyük bir mekâna taşındı ve bununla birlikte şimdiki adını aldı.

Başlangıçta I/O adı aslında sayısal bir şeye dayanıyordu: Googol. Bilindiği üzere bu sayı şirkete ismini veren sayıydı. Şirket, sadece ilk 1 ve 0 sayılarını alıp diğer tüm sıfırları bıraktığını belirtti.

Daha sonra beyin fırtınası yaparken bir ve sıfırın ne anlama gelebileceği hakkında konuşulmaya başlandığı ifade edildi. Intro ve outro ile innovation in the open karşılıklarının da buradan geldiği belirtildi.

Exit mobile version