Google Görseller”den fotoğraf indirmek zorlaştı

Perşembe günü Twitter’da yapılan bir açıklamaya göre firma, görsel arama bölümünde yer alana ‘resmi görüntüle’ butonunu kaldırarak, telif hakkı olan resimlerin doğrudan kaydedilmesini zorlaştırdı. 

Seçilen resmin üzerine tıklanarak daha yüksek çözünürlüklü versiyonunun görüntülenebiliyor olması, fotoğrafçılar, yayıncılar ve benzer şekilde fotoğraf stoğu yapan siteler için sorun oluşturuyordu. Zira bu şekilde fotoğrafın kaynağı olan siteye gitmeden, doğrudan Google Görseller’den indirme yapılabiliyordu. 

Fotoğraf görüntüleme aracının kaldırılması, fotoğrafların indirilmesine engel olmayacak. Zira fotoğrafın bulunduğu siteyi ziyaret ederek istediğiniz fotoğrafı yine indirebileceksiniz. Bu uygulamanın amacı, telif hakkı olan fotoğrafların indirilmesini zorlaştırarak, indirilen fotoğraf sayısını azatmak. 

Bu küçük ama önemli değişiklik, Google’ın Getty Images ile yaptığı global lisans ortaklığı anlaşmasının yıldönümünde geldi. Bu anlaşma ile Google, Getty’nin farklı ürün ve servislerinde bulunan içeriği kullanma hakkına sahip.

Söz konusu iş birliği, Getty’nin 2016 yılında Google’a ilettiği bir şikayet sonrasında gerçekleşti. Google’ın ‘Görseller’ bölümünde rekabet karşıtı uygulamalarda bulunduğunu, arama sonuçlarını kendi servisleri lehine istismar ettiğini söyleyen Getty Images, böylece kullanıcıların görüntülerin orijinalini yüklemek için kaynak sitelere gitmelerinin önüne geçildiğinden dert yanmıştı.

 

Exit mobile version