Google Earth’ün Timelapse özelliği ile 37 yıl geriye gidin

Google CEO’su Sundar Pichai, Google Earth’ün 2017’den bu yana en büyük güncelleme olan Timelapse özelliğini duyurdu.

İklim değişikliğinin etkilerini ve Dünya üzerindeki etkimizi görselleştirmek zor olabilir. Uydu görüntüleri sayesinde, eylemlerimizin gezegenimizi daha büyük ölçekte nasıl etkileyebileceğine dair daha iyi bir fikir edindik. Çoğumuz için Google Earth, dünyaya neredeyse gerçek zamanlı olarak uzaydan bakma noktasını sağladı. Bugün Google, bir blog gönderisinde “artık gezegenimizi tamamen yeni bir boyutta – zamanda görebilirsiniz” diyerek 2017’den beri hizmette yaptığı en büyük güncellemeyi duyurdu. Google, Herkesin ücretsiz olarak izleyebileceği ve indirebileceği 3D timelapse videoları Google Earth’e getiriyor.

Xiaomi bir dakika içinde 30.000’den fazla Mi Mix Fold sattı

GOOGLE EARTH’ÜN TIMELAPSE ÖZELLİĞİ NASIL KULLANILIR?

Timelapse’ı Google Earth’ü açıp şirketin Voyager platformunda geminin tekerleğine tıklayarak bulabilirsiniz. Google ayrıca bu videolardan 800’den fazlası herkesin ücretsiz MP4 olarak indirmesi için bir dizine yükledi. Bu sayı hem 2D hem de 3D videoları içeriyor ve Google Earth’ün Earth Engine ve Sosyal Yardım Direktörü Rebecca Moore, hükümetlerin, araştırmacıların, yayıncıların, eğitimcilerin ve savunucuların karşılaştığı sorunlara ışık tutmak için Google Earth’te Timelapse’ı nasıl kullanacaklarını görmekten heyecan duyduğunu söyledi.

2B zaman atlamalı videolar Google Earth aracılığıyla mevcut olsa da, 3B’deki bu yeni eklemeler yalnızca bazı durumlarda boyut ölçeği göstermekle kalmaz, aynı zamanda daha sürükleyici bir deneyim de sağlar. Kırk yıldan fazla bir süredir buzulların geri çekilmesini izleyebilir veya Amazon yağmur ormanlarındaki yeşilliklerin yollara döküldüğünü görebilirsiniz. İstediğiniz konumu arama çubuğuna yazarak seçebilir veya yalnızca Google’ın önderlik etmesine izin vermek isterseniz, beş rehberli turdan birine gidebilirsiniz. Bunların her biri temalıdır: orman değişimi, kentsel büyüme, ısınma sıcaklıkları, enerji kaynakları ve “dünyamızın kırılgan güzelliği”.

Moore, bu Timelapse videolarını oluşturmak için kullanılan verilerin “1984’ten 2020’ye kadar 24 milyondan fazla uydu görüntüsünden” derlendiğini yazdı. Google, projede Landsat ve Sentinel uydularından gelen görüntüleri kullanmak için ABD Jeolojik Araştırma Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Copernicus programı NASA ile birlikte çalıştı.

Moore, “Bildiğimiz kadarıyla, Google Earth’teki Timelapse gezegenimizdeki en büyük video.” dedi. Bu animasyonlara sadece bakmak büyüleyici olsa da, öğrencilere son birkaç on yılda dünyamızdaki değişiklikleri göstermeye çalışan eğitimciler için yararlı olabilir. Ayrıca, önerilerini güçlendirmek için görsel bir şeye ihtiyaç duyan bilim adamları ve düzenleyiciler için de önemli bir araç olabilir. Nihayetinde, uzayda potansiyel yeni evler aramak heyecan verici olsa da, bulunduğumuz gezegene iyi bakmamız son derece önemli ve Dünya üzerindeki etkimizi anlamanın yeni yollarını bulmanın çok büyük bir yardımı var.

 

Exit mobile version