Google ChatGPT alternatifi geliştirmek için çok geç kaldı. En azından çoğu internet kullanıcısı bu şekilde düşünüyor.
Şirket, bir süre önce OpenAI tarafından geliştirilen sohbet botuna alternatif olacak Bard’ı tanıtmıştı. Bu tanıtımda dikkat çeken bir nokta olmuştu. Kullanıcıları Google’ın yapay zekâ destekli sohbet botunun kullanıma henüz hazır olmadığını inandıran durum, Bard’ın soruya yanlış cevap vermesiydi.
Bard’ın cevabı sosyal medyada uzun bir zaman boyunca gündemde kaldı. Sohbet botu şu an sınırlı bir kullanıcı grubu ile test ediliyor fakat gerek OpenAI çalışanları tarafından geliştirilen sohbet botu gerek OpenAI tarafından geliştirilen ve geliştirilmeye devam edilen ChatGPT, hız kesmeden ilerlemeye devam ediyor.
Google’ın özellikle arama motoru söz konusu olduğunda akıllara gelen en büyük rakibi Microsoft çoktan kendi tarayıcısına ve arama motoruna sohbet botunu ekledi. Diğer birçok tarayıcı ve arama motoruna da sohbet botu eklenmeye devam ediliyor.
Yapay zekâya olan talep şu an küçümsenebilecek gibi değil. Bunu hemen hemen her internet kullanıcısı öngörürken Google neden hızlıca aksiyon alan şirketler arasında yer almadı? Google’ın CEO’su Sundar Pichai, WSJ (The Wall Street Journal) ile yaptığı bir röportajda şirketin neden bu kadar geciktiğini açıkladı.
Google ChatGPT Alternatifi Sunmak İçin Neden Gecikti?
Pichai, Gmail ve Google Dokümanlar’a getirdiği yeni özellikler başta olmak üzere hizmetleri ile ilgili son duyurularını şirketin fikirlerini gerçekleştirmek için hızla ilerlediğinin kanıtı olarak gösterdi. Google’ın LaMBDA dil modeline dayanan, kullanıcılardan büyük ilgi gören Bard’a da değindi.
Şirketin CEO’su Pichai, Google’ın LaMBDA’yı neden daha önce piyasaya sürmemesinin nedeni olarak sektörün durumunu gösterdi. Bu sektördeki gelişmelerin hizmetin kullanıma sunulması için planlanan tarihi değiştirdiğine işaret etti.
Bard’ın diğer şirketler gibi en kısa sürede kullanıma sunulmaması ile Google’ın büyük bir fırsatı kaçırıp kaçırmadığı sorulduğunda ilk olmanın her zaman gerekli olmadığı yanıtını verdi. Google’ın bir arama motoru, tarayıcı ya da e-posta hizmeti sunan ilk şirket olmadığını ama buna rağmen şirketin söz konusu alanlarda başarılı olduğuna dikkat çekti.
Bard şu an hâlâ herkesin kullanımına açık değil. Sadece belirli kullanıcıların kullanılmasına izin veriliyor. Bekleme listesine katılıp onay alan kullanıcılar, Bard’ı kullanmaya başlayabiliyor.