Google Bu Uygulamaları Sona Erdirdi

Google, uygulamalarını sona erdirmeye devam ediyor. Peki son olarak hangi uygulamalar bitirildi.

Google, kendi uygulamalarının çoğunu sonlandırdı ve sonlandırmaya devam da ediyor. Yıllar önce birçok kişinin tercih ettiği RSS okuyucusu olan Google Reader’a veda etti. Google, yıllar boyunca küçük ama sadık bir takipçi kitlesi toplayan sosyal ağı Google Plus gibi diğer sevilen projelerini sonlandırmaya devam etti. 2022’de şirket, tıpkı geçen yıl olduğu gibi bir grup uygulamalarını sona erdirdi.

Google Stadia bu listede başrol olarak karşımıza çıkıyor. 18 Ocak 2023’te sona eren Google’ın oyun akış platformuna artık kaydolamayacaksınız. Kayıtlı olanlar için de durum daha da kötü. Artık bu oyuncular yeni oyunlar alamayacaklar ancak halihazırda sahip olduğunuz oyunların tadını çıkarabilecekler.

İşte Google’ın Sonlandırdığı Önemli Projeleri

Google Stadia (18 Ocak 2023)

Google Stadia, lansmanından bu yana geçen 3 sene sonrasında şirket tarafından kapatıldı. Google, Stadia’nın Ocak 2023’te süresiz olarak durdurulacağını duyurdu ve 18 Ocak’ta oyun platformunun fişini çekti.

Stadia Yöneticisi ve Google Başkan Yardımcısı Phil Harris, uzun bir aradan sonra Stadia’yı kapatma kararını kişisel olarak duyurdu. Ayrıca, Stadia’nın durdurulmasının ardındaki nedenin öncelikle büyümenin oldukça düşük olması gösterildi. Şirketin geçen yılın başlarında kullanıcı sayısı hedeflerini kaçırması, Google’ın oyun akışı hizmetini geçici olarak kapatma kararının arkasındaki ana nedenlerden biri olabilir.

YouTube Originals (31 Aralık 2022 | 2016-2022)

YouTube Originals, 2022’de bitirilen Google projelerinden birisi olarak göze çarpıyor. YouTube Originals, 2016’da oluşturulan bir film ve dizi platformudur. Dünyanın en popüler platformlarından birisi olan Netflix’i geçmek düşüncesiyle ortaya çıkarılan platform, sizi veya YouTube deneyiminizi fazla etkilemeyebilir.

YouTube Originals, uzun süredir canlı destekteydi ve kısmen rakiplere satıldı. 2022’de nihayet sefaletlerinden kurtuldular ve projenin sonlandırılması karar verdiler.

Threadit (19 Aralık | 2021-2022)

Google’ın kısa ömürlü eş zamansız video işbirliği hizmeti olan Threadit’i hiç duymamış olabilirsiniz. Area 120 projesi, pandemi sırasında herkes evden çalışmaya geçtiğinde uzaktan çalışma düşünülerek oluşturuldu. Şirket, en iyi görüntülü konferans ve mesajlaşmayı tek bir projede birleştirmeye çalıştı. Hizmetin kapatılmasının ardından, hizmetin arkasındaki neden ise Area 120 ekibinin Meet ekibine geçirilmesi gösterildi.

Duplex on the Web (1 Aralık 2022 | 2019-2022)

Endişelenmeyin, Google Asistan’ın sağladığı normal Dubleks hizmeti hiçbir yere gitmiyor. Yine de yerleri kendiniz aramak yerine Asistan’dan sizin için rezervasyon yapmasını isteyebilirsiniz. Yalnızca Duplex for the Web 2022’de kullanımdan kaldırıldı. Buradaki mantık açık: Duplex on the Web, temelde Chrome’un otomatik doldurma seçeneklerinin biraz daha güzel bir versiyonuydu.

Hangouts (30 Kasım 2022 | 2013-2022)

Hangouts uygulamasının sonlandırıldığını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak cihazlar arası mesajlaşma ve görüntülü sohbet hizmeti bir süre daha hayata tutundu. Hizmet, esasen Chat ve Meet’in öncülerindendir ve bu ikisi gün ışığını görmeden önce bile çıkış yolundaydı. Uygulamanın Allo ve Duo ile değiştirilmesi gerekiyordu ancak her ikisi de bir zombi olarak hayatta kaldı. 10. yıl dönümüne bir yıl kala Google Hangouts, 30 Kasım 2022 itibarıyla tamamen kullanımdan kaldırılmıştır ve yerini artık Google Chat almıştır.

Şirket, Hangouts’a sarılıp onu her zaman olması gereken uygun sohbet hizmeti haline getirseydi, Google’ın bugün nerede olacağını düşünemezdiniz.

Google Surveys (1 Kasım 2022 | 2012-2022)

Biraz iş konuşalım. Surveys, işletmelerin pazar araştırması yapmasına olanak tanıyan, işletme odaklı bir Google ürünüydü. Bu anketlerden birkaçı, Google’a göre kalıcı olarak burada olan Rewards uygulamasında bile gösteriliyordu. Ancak, işletmeler gelecekte pazar araştırmalarını yapmak için başka yerlere bakmak zorunda kalacaklar.

YouTube Go (9 Ağustos 2022 | 2017-2022)

Android Go, Google’ın giriş seviyesi telefonlar için düşük güçlü alternatifidir. Şirket ayrıca, daha az kaynak kullanması gereken birkaç özel uygulama sunuyor ve YouTube Go da bunlardan biriydi. Ancak şirket yavaş yavaş bu yaklaşımdan uzaklaşıyor. Ana uygulamalarını daha az güç tüketen ve düşük kaliteli cihazlara daha uyumlu hale getirmek istiyor.

The Google My Business (31 Temmuz 2022 | 2018-2022)

My Business uygulaması, mağaza ve işletme sahiplerinin Google hizmetlerindeki verilerini yönetmeleri için kullanışlı bir araçtı. Ancak şirket, işleri yönetmek için Haritalar ve Google Arama’nın tek bir merkezi yer kadar iyi olduğuna karar verdi. Bu nedenle şirket şimdi işletme sahiplerini çalışma saatlerini, iletişim verilerini ve daha fazlasını güncellemek için Haritalar ve Arama’ya yönlendiriyor.

Chrome Apps (30 Haziran | 2010-2022)

Web uygulamaları şu anki kadar güçlü hale gelmeden çok önce Google, Chrome uygulamaları sunuyordu. Bunlar, çevrimdışı yetenekler gibi web sitelerine kıyasla bazı ekstra güçleri olan uzantı benzeri hizmetlerdi. Zamanla, normal web siteleri Chrome uygulamalarından daha fazla popülerlik ve daha fazla özellik kazandı. Bu nedenle Google, 2022’de Chrome uygulamalarını kullanımdan kaldırma zamanının geldiğine karar verdi.

Android Auto (21 Haziran 2022 | 2106-2022)

Android Auto, 2014 yılında ilk kez piyasaya sürüldüğünde, yalnızca uyumlu ana ünitelere sahip belirli otomobillerde mevcuttu. 2016’da Google, sürüş için optimize edilmiş ekranı Android telefonlara da getirdi. Bu ekran, sürücülerin telefonlarını navigasyon, sesli eğlence ve daha fazlası için kullandıklarında daha fazla odaklanabilmelerini sağlıyor. Ancak şirket, bunun geçici bir çözüm olduğunu hemen açıkça belirtti. Uzun yıllar boyunca hizmeti yarı ölü halde tutmanın acısını çektikten sonra nihayet 2022’de tamamen kapatıldı.

Duo (1 Haziran | *2016)

Duo muhtemelen ölmedi, çünkü Google Meet içinde yaşamaya devam ediyor. Meet’ten bildiğiniz aynı efektler ve uçtan uca şifreleme ile arkadaşlarınızı ve ailenizi aramak için artık Google Meet uygulamasını veya web sitesini kullanabilirsiniz. Bu anlamda, Duo’nun Meet’e dahil edilmesi, bir kapatmadan çok bir yeniden markalaşmadır. Şirket genellikle aynı ürünü farklı markalarla sunduğundan, bu değişiklik mantıklıdır.

Google Assistant Snapshot (13 Nisan | 2018-2022)

Asistan’ı hatırlıyor musunuz? Yıllar önce, Asistan’ı açtığınızda, hava durumu, mevcut sürüş koşulları, ilgili paket takibi ve çok daha fazlası gibi yararlı bilgilere bir bakışta göz atabilirdiniz. Şirket, Keşfet özet akışı için bu faydalı ancak paraya çevrilemez deneyimi sonlandırdı. Elimizdeki en yakın şey Assistant Snapshot. Ancak onu keşfetmek oldukça zordu ve görünüşe göre insanlar onu yeterince kullanmadı. Bu nedenle de artık yok. Uygulama Nisan 2022’de kapatıldı.

Cameos (17 Şubat | 2018-2022)

Ünlülerin kendileri hakkında sık sorulan soruları yanıtlamak için Google Arama’ya video mesajları gönderebileceğini biliyor muydunuz? Ancak artık bu işlemi yapamayacaklar. Cameos’un, en sevdiğiniz yıldızlara baktığınızda size daha kişisel bir duygu arama deneyimi sunması gerekiyordu. Ancak ne ünlüler ne de kullanıcılar bu hizmetle pek ilgilenmedi. Bu nedenle şirket, Şubat 2022’de Cameos’u ortadan kaldırdı.

Exit mobile version