Google Arama Teknikleri Neler?

Google arama teknikleri ile arama sonuçlarını sorgunuzla daha alakalı bir şekilde sıralamak ister misiniz? Bu teknikleri uygulayın.

Google arama teknikleri ile arama sorgunuzla doğrudan eşleşen sonuçlar elde edebilirsiniz. Çoğu kullanıcı sadece belirli sözcükleri arama kısmına girerek arama işlemini gerçekleştirse de Google’ı en verimli şekilde kullanmanın asıl yolu bu değildir.

Dünyanın en çok kullanıcı sayısına sahip Google’da arama yapmak için kullanabileceğiniz çok fazla yöntem bulunuyor. Bu arama yöntemleri ile daha iyi sonuçlara ulaşmanız mümkündür. Bu yazıda da hangi yöntemleri nerede kullanabileceğinizi öğreneceksiniz.

Bilinmesi Gereken Google Arama Teknikleri

Bilinmesi Gereken Google Arama Teknikleri

1. Başlık Özelinde Arama

Kelimenin başlıkta geçip geçmediğini kontrol etmek için “intitle:kelime ya da kelimeler” şeklinde arama yapabilirsiniz. Örnek olarak “intitle:filmleri” verilebilir. Bu şekilde arama yapıldığında sadece başlık kısmında “filmleri” yer alan sonuçlar sıralanacaktır.

2. Bağlantı Metinlerini Arama

Bağlantı metni, başka bir web sitesine ya da aynı web sitesindeki farklı bir sayfaya yönlendirmek için bir kelime ya da birden fazla kelimeye verilen bağlantılardır. Bağlantı metni “anchor text” olarak da bilinir. “inanchor:kelime” şeklinde arama yaptığınızda sadece “kelime” sözcüğüne bağlantı verilen sonuçlar listelenecektir.

3. URL Özelinde Arama

“inurl:iphone-modelleri” şeklinde bir arama yaparsanız URL kısmında sadece “iphone-modelleri” yer alan sonuçlar sıralanır.

4 Hızlı Çeviri Yapma

Herhangi bir dilden kelimeyi hızlıca Türkçeye ya da arama motorunda seçili olan dile çevirmek için kelimenin sonuna “çevir” eklemeniz yeterlidir. Örneğin “book çevir” yazdığınızda eğer arama ayarlarında dil Türkçe olarak ayarlanmışsa “book” kelimesinin Türkçe karşılığı önünüze gelecektir.

5. Karşılaştırma Yapma

Karşılaştırma yapmak için iki kelime ya da kelime öbeğinin ortasına “vs” ekleyebilirsiniz. Örneğin iOS ve Android karşılaştırmasına ulaşmak istediğinizi varsayalım. “iOS vs Android” yazarak Android ve iOS’in karşılaştırıldığı yazılara ulaşabilirsiniz.

6. Arama Sonucundan Belirli Kelimeleri Çıkarma

Arama sonuçlarında eğer belirli kelimenin yer almamasını istiyorsanız o kelimenin üzerini çizebilirsiniz. Örneğin “filmleri” şeklinde arama yaptığınızı varsayalım. “filmleri -aksiyon” yazarsanız aksiyon ile ilgili filmler gösterilmeyecektir.

7. İki Kelimeden Birinin Geçtiği Sonuçları Sıralama

İki kelimeden birinin geçtiği sonuçları sıralamak için “ya da” operatörünü kullanabilirsiniz. “Elma OR Armut” şeklinde arama yaparsanız ya elma ya da armut sözcüklerinin geçtiği sonuçlara ulaşırsınız.

8. Hızlı Hesaplama

Hesaplama yapmakla uğraşmak istemiyorsanız Google’da “2+2=?”, “2×2=?” veya “2/2=?” şeklinde arama yapabilirsiniz.

9. Sosyal Medyada Arama

Belirli bir sosyal medya platformu genelinde arama yapmak istediğinizi varsayalım. Bu platform Twitter olsun. Arama sorgunuzun gerçekleşmesini sağlayacak kelimelerin önüne “@twitter” ekleyerek sadece Twitter genelinde arama yapabilirsiniz.

10. Bir Site Genelinde Arama Yapma

Google ileri arama tekniklerinden biri de site genelinde aramadır. Site genelinde arama yapmak için sözcük öbeğinin başına ya da sonuna “site:google.com” yazabilirsiniz. Google’ın yerine herhangi bir siteyi ekleyebilirsiniz. Bu sadece o sitenin sonuçlarının gösterilmesini sağlar.

Exit mobile version