İngiliz gizli servisinin yasalardaki boşlukları değerlendirerek, mahkeme kararına başvurmadan ve her gün sosyal paylaşım siteleri Facebook ve Twitter güncelleştirmelerine girerek kullanıcıları gözlediğine dikkat çekildi. Olay bir İçişleri Bakanlığı görevlisinin GCHQ’nün halkı dinlendiğini itiraf etmesi üzerine patlak verdi. Metro gizli servisin bunu yaparken terörizmle mücadeleyi bahane olarak kullandığını yazdı. Bu bahane Gizli servis Şefi Charles Farr tarafından da kullanıldı.
Güvenlik ve Terörizmle Mücadele Şefi Charles Farr yaptığı açıklamada yasadaki boşluktan yararlanarak halkın haberleşmelerini izleyebildiklerini saklamadı ve kitleyi gözlemeden gerekli istihbaratı elde edemeyeceklerini söyledi. Online hesapların çoğunun İngiltere dışında olduğunu belirten Farr, Facebook ve Google hesaplarını izlediklerini kaydetti.
Metro’nun haberinde milyonlarca kişinin özel hayatlarına girildiği ve insan haklarının çiğnendiği belirtilirken, Google“ın da yabancı servislerle çalıştığı için gizli servislerin kontrollerini Google üzerinden yaptığı vurgulandı. Daily Mirror’un konu ile ilgili haberinin başlığına taşıdığı Charles Far’ın “İngilizler üzerine casusluk yapmamız yasal, ‘Evet’e ihtiyacımız yok” sözleri ülkede yoğun tartışmalara ve tepkilere yol açtı.
The Guardian gazetesi de haberinde İngiltere’nin yasalardaki boşluğu nasıl sömürdüğünü yazdı. Uluslararası Af örgütü konu ile ilgili yaptığı açıklamasında hükümetin bu uygulamaları savunması “utanç verici” olarak değerlendirildi.