Sosyal medya ve oyun tarafında zaman içinde çok çeşitli terimler yaygın olarak kullanılmaya başlanıyor ancak bazı terimler var ki hem sosyal hayatta hem video oyununda hem de başka bir alanda çok farklı anlamlara gelebiliyor. Peki, bunlardan biri olan ghostlamak ne demek?
Bu yazıda ghostlamak ile ilişkilerde ve video oyunlarında ne kastedildiğini sizinle paylaşarak konu ile ilgili tüm soru işaretlerinizi gidereceğiz.
Ghostlamak Ne Demek?
Ghostlamanın video oyunlarında ve ilişkilerdeki anlamı birbirinden son derece farklıdır. Dilerseniz gelin, ayrımı doğru yapabilmek adına öncelikle ilişkilerdeki anlamına, daha sonrasında ise video oyunlarındaki anlamına bakalım.
Ghostlamak İlişkilerde Ne Anlama Geliyor?
Ghostlamak, ilişkilerde bir kişinin aniden hiçbir şekilde açıklama yapmadan ilişkiyi sonlandırmasıdır.
Son yıllarda özellikle Türk sosyal medya kullanıcıları arasında yaygın olarak kullanılmaya başlanan bu terim, ilişkilerde bir kişinin hiçbir sebep göstermeden karşı taraf ile olan tüm bağını koparması anlamına geliyor.
Daha iyi anlaşılması için örnek üzerinden anlatalım:
A kişisi, B kişisi ile tanışıyor. Onunla uzun uzun mesajlaşıyor, her gece uyumadan önce mutlaka birbirleriyle konuşuyorlar, telefon görüşmeleri hiç bitmiyor. Her şey yolunda giderken birden A kişisi iletişim kurmaktan kaçınmaya başlıyor.
Bu örnekte A kişisi B kişisini ghostluyor. Böyle bir senaryoda B kişisine hiçbir neden gösterilmiyor. Doğal olarak B kişisinin kafasında soru işaretleri oluşuyor. Ne olduğunu anlamıyor çünkü karşı taraftan hiçbir ipucu görmüyor.
Ghostlamak, geride kalan kişinin üzerinde günler hatta haftalarca sürecek bir duygusal ve psikolojik etki bırakabilir. Durumun daha tehlikeli bir boyut alması hâlinde ghostlanan kişi değersiz olduğunu hissetmeye başlayabilir ve güven duygusunu neredeyse tamamen kaybedebilir.
Oyunlarda Ghostlamak Ne Anlama Geliyor?
Ghostlamak, video oyunlarında genellikle sabote etmekle eş değer bir anlam taşır. Video oyunlarında ghostlayan bir kişi, çeşitli yayın platformları üzerinde yayın yapan kişileri hedef alır. Yayıncıların oynadığı oyunları bulur ve onlarla aynı oyuna girerek yayıncının deneyimine zarar verebilecek eylemlerde bulunur.
Bu tür ghostlama, yayıncıların oynadığı çevrim içi oyunlara girerek yayını bilinçli bir şekilde sabote etmeyi içerir.
Yayıncıların en çok ghostlandığı oyunlara örnek olarak Valorant, PUBG, League of Legends gibi çevrim içi video oyunları verilebilir. Çoğu yayıncı, bu tür olayların yaşanmaması için yabancı sunucularda oynamayı tercih eder.
Yorum Yap