Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

Teknoloji durmaksızın gelişirken geleceğin meslekleri de değiştiriyor, yeni iş alanları ortaya çıkıyor.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte geleceğin meslekleri de şekillenmeye başladı. Avrupa’da Sanayi Devrimi’nin başladığı 1600’lü yıllarda makinelerin insanların yerini alacağı, işsizliğin kol gezeceği tahmin ediliyordu; ancak bunun yerine makineleri kullanacak işgücüne, ortaya çıkardıkları yeni sektörlerde çalışacak insanlara ihtiyaç duyuldu. Çalışan sayısı beklentinin aksine artmaya başladı… Günümüzde de teknolojinin benzer etkileri hakkında tahminler söz konusu; kimi insan yapay zeka gibi teknolojilerle artık çalışma kavramının yavaş yavaş silineceğini düşünürken, bazısı da tıpkı daha önce birçok kez olduğu gibi yeni iş sahalarının ortaya çıkacağına inanıyor. En nihayetinde ise gelecekte, mesleklerin farklılaşması ve yeni iş kollarının gündeme gelmesi kesin. Bu yazıda gelecekte öne çıkması beklenen meslekleri sıraladık.

3D Üretim Mühendisi

3D yazıcılarla ev ve otomobilden oyuncağa kadar hemen her şey üretilebiliyor. Baskı makinelerinden farklı bir işleyişle bilgisayar yazılımıyla hazırlanmış tasarımların 3 boyutlu objeler halinde üretimi mümkün. Gelecekte tekstil, sağlık, yemek gibi alanlarda üretimin ağırlıklı olarak bu metotla gerçekleşebileceği öngörülüyor ve bu alanda çalışacak uzmanlara ihtiyaç duyulacağı kaydediliyor.

Robot Teknisyeni

Robotların gelişimi, teknolojinin bir diğer ilgi çekici boyutunu oluşturuyor. Endüstriyel kullanım için geliştirilen robotların ardından tırmanabilen, koşan, kapı açıp kapatan ilginç örneklere tanıklık ediliyor. Yapay zeka entegrasyonu ile kişisel asistanlar, teslimat gerçekleştirebilen robotlar geliştiriliyor ve yakın zamanda robot teknisyenliğinin değer kazanacak mesleklerden biri olacağı düşünülüyor.

Yapay Zeka Eğitmeni

Bir kez daha yapay zekayı merkeze alacağız, insan davranışları ve düşünme şeklini makinelere öğretmek, onların bağımsız karar alabilen yapılar halinde işlev sağlamasını mümkün kılmak öne çıkan araştırma sahalarından birini oluşturuyor. Bu kapsamda ‘yapay zeka eğitmeni’ adını alacak uzman ihtiyacının artacağı düşünülüyor.

İnsan DNA Programcısı – Biyoteknolog

DNA programcılığı ile insanların bağışıklık sistemi daha güçlü, daha dayanıklı, daha akıllı bireyler halini alması geleceğe yönelik bilimsel araştırma odakları arasında. Bu yönde ilk emareler de yok değil, DNA’sını değiştiren ilk insanlar geçtiğimiz dönemde gündeme geldi bile. Gelecekte ise bu alandaki çalışmalarda kilit rol üstlenecek uzmanlara gereksinimin artması kuvvetle muhtemel.

İklim Mühendisi

İklim değişikliği ve küresel ısınma gibi konularda çalışacak, sorunlara çözüm üretecek mühendislere ihtiyacın artmasına kesin gözüyle bakılıyor. Diğer yandan bu yöndeki iş gücüne hem özel hem de kamu alanında ihtiyaç duyulacağı düşünülüyor.

Smiling activist using her phone looking at camera

Veri Analisti

Big Data ve IoT (nesnelerin internet) gibi kavramların merkezinde veri yer alır. Her geçen gün artan veri alanında uzmanlaşmış analistlerin, geleceğin önemli iş alanlarından birinde talep görecekleri tahmin ediliyor.

Dijital Rehabilitasyon Danışmanı

İnsanların yoğun teknoloji bombardımanı karşısında zaman zaman ‘detoks’ ihtiyacı duyacakları bir gelecek beklentisi hakim. İşte bu ihtiyaca yönelik bir iş kolu olan dijital rehabilitasyon danışmanı, geleceğin meslekleri arasında.

Kişisel Gizlilik Danışmanı

Günümüzde sosyal medyada görülen paylaşım trendi, gelecekte daha ciddi boyutlarda ve büyük risklerle birlikte var olacak. Bankacılık bilgilerinden sicil kayıtlarına çok sayıda kritik veriye ulaşmak isteyen kötü niyetli kimselere karşı bir tür güvenlik çözümü olan kişisel gizlilik danışmanları, geleceğin yeni meslekleri arasında yer alabilir.

Nanoteknoloji Mühendisi

Bilgisayardan tekstile birçok sektörde kullanım alanı bulan nanoteknoloji, yakın gelecekte çok daha fazlasını vaat ediyor; örneğin kendini kopyalayabilen nano-robotların vücudun içinde gezebileceği, virüslerle savaşacağı öngörülüyor. Bu ve benzer alanlarda görev alacak mühendislerin sayısının artmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Enerji Sistemleri Mühendisi

Temiz ve yenilenebilir enerji gibi konuların sunacağı yeni mesleklerden biri de enerji sistemleri mühendisliği olacak. Bu alandaki profesyoneller dünyanın daha yaşanabilir olması için projeler geliştirecek, çalışmalarda etkin rol üslenecekler.

Sayborg Tasarımcısı

Sayborg (cyborg) adı verilen yarı insan yarı makinelerin bilim kurgu filmlerinden çıkarak gerçeğe dönüşeceği günler henüz çok yakın değil, ancak uzak gelecekte bunun olacağı düşünülüyor. Dolayısıyla bu alandaki tasarımcılara ihtiyaç duyulacağı da. Oldukça fütüristik olduğuna şüphe yok.

Zihin Transferi Uzmanı

Bir diğer uzak gelecek meslek dalı da zihin transferi uzmanlığı. İnsanların zihinlerini klonlarına, sentetik organizmalara veya robotlara aktarabilececeği ve bu yönde görev üstlenecek uzmanlara büyük iş düşeceği yönünde bir başka fütüristik öngörü söz konusu.

IT ve Matematik Uzmanları

Halihazırda bulunan bu uzmanlık alanının gelecekte öneminin daha da artması bekleniyor.

The concept of a blockchain is illustrated as a network of cubes connected with finely-dotted lines, on a dark blue background. Diverse, contemporary people sit and stand on each of the cubes, and each person uses a smartphone, tablet, or laptop device.

Uzay Turizm Rehberi

Günün birinde uzay turizmi hayalinin gerçek olacağına inanan vizyoner girişimcilerin çalışmaları devam ederken çok da uzak olmayan bir gelecekte bu seyahatlerin başlayacağı düşünülüyor. Elbette uzay için özel yetiştirilmiş turist rehberlerine ihtiyaç duyulacak.

Exit mobile version