Galaxy S21 Ultra 5G ile İstanbul Sokaklarında Bir Gün

Çetin Özer Samsung Galaxy S21 Ultra 5G ile ilgili izlenimlerini aktarıp çektiği fotoğraflardan 4 tanesini yorumluyor.

Çetin Özer Galaxy S21 Ultra 5G ile İstanbul Sokaklarında

Yıllardır foto-yorum yazıları zevkle okunan Photoline dergisi editörü, fotoğraf sanatçısı Çetin Özer Samsung Galaxy S21 Ultra 5G ile ilgili izlenimlerini aktarıp çektiği fotoğraflardan 4 tanesini yorumluyor.

Test merkezimize gönderilen Samsung Galaxy S21 Ultra 5G akıllı telefon ile İstanbul sokaklarında bir gün geçirerek 21 fotoğraf çekmem ve izlenimlerimi paylaşmam istendi.

Ne tesadüf ki, benim de bir Samsung akıllı telefonum var ve gerektiğinde onunla anı yakaladığım zamanlar oluyor. Fakat bu sefer durum farklı; Galaxy S21 Ultra 5G birçok yeniliği bünyesinde barındıran son model bir ürün ve benim onunla bir günlük beraberliğim söz konusu! Çekimlere başlamadan “- Bakalım birbirimize uyum sağlayabilecek miyiz, fotoğraflar güzel olacak mı?” gibi sorular kafamı kurcalıyordu, ama günün sonunda sonuçlar beni oldukça mutlu etti.

Galaxy S21 Ultra 5G’nin performansı ve fotoğraf yetenekleri beni etkilemeyi başardı. Fotoğraf çekerken yapılan ton düzeltmelerinin sabitlenebilir olması, 50 ISO seçeneğiyle grensiz ve doygun renkli görüntüler elde edilebilmesi, objektif seçenekleri arasında ultra geniş açı bulunması, yeterli miktarda filtre seçeneklerinin olması, flaşa bile gerek duymadan gece çekimlerindeki performansı ve şarjının uzun müddet dayanması beni etkileyen özelliklerin başında geliyor. Kısaca, Samsung Galaxy S21 Ultra 5G satın aldığınızda sadece bir akıllı telefona değil, aynı zamanda iyi bir kompakt kameraya da sahip oluyorsunuz.

Sabah çekimler umduğumdan daha iyi başlayınca o moralle değişik değişik yerlere gittim. Akşam eve döndüğümde baktım ki, pandemi nedeniyle yaklaşık bir yıldır gezmediğim kadar yer gezmişim. Burada çektiğim fotoğraflardan sadece dört örnek var, daha fazlasını görmek isteyenler aşağıdaki adresi ziyaret edebilir.

Sokak Kedisi – Portre

Sokak Kedisi – Portre

Fotoğraf makinesi niyetine Samsung Galaxy S21 Ultra 5G’yi koydum cebime ve sabah evden çıktım. Dakika bir gol bir derler ya, işte tam da öyle bir şey! Karşımdaki arabanın üzerinde dünyalar güzeli bir kedi yatıyor. Rahmetli Hocam Prof. Sabit Kalfagil, “- Sabah ışığı çok bereketlidir, mutlaka değerlendirin!” derdi hep. Sevgili Hocamın dediği gibi bir durum; hafif arkadan gelen yanal ışık, o güzelim tüyleri parlatmış ve adeta doğada stüdyo ışığı oluşturmuş. Şimdi pisiyi ürkütmeden gayet yavaş hareket etmek lazım. Aslında fazla yaklaşmaya gerek yok, telefonda biri 3 kat diğeri 10 kat optik zum yapabilen iki tane telefoto kamera var. Kadrajı yaptıktan sonra, ışık parlamalarını belirginleştirmek için hemen ekrandan tonu koyultup bu ayarı kilitleyerek peş peşe üç çekimle güne iyi bir başlangıç yaptım.

Bu sayfanın müdavimleri, hemen hemen her fotoğrafa uygun bir şiir aradığımı ve genellikle de bulduğumu bilirler. Kedinin düşünceli haline bakınca fazla aramaya gerek duymadan hemen aşklıma gelen Orhan Veli şiirini buraya yazıyorum. Mart ayında kedilerin durumunu anlatan harika bir şiir.

” Bir erkek kediyle bir parça ciğer / Dünyadan bütün beklediği / Ne iyi! Çıkar mısın bahar günü sokağa / İşte böyle olursun / Böyle yattığın yerde / Düşünür düşünür / Durursun.”

Atatürk Arboretumu / Sarı Çiçekler – Makro

Sarı Çiçekler – Makro

Arabama atladım ve makro çekimler için daha önce planladığım gibi Atatürk Arboretumu’na doğru yola çıktım. İçeri girip biraz dolaştıktan sonra sarı nergisler dikkatimi çekti. Dördü de bana küsüp arkalarını dönmüş gibiydiler! Bu kompozisyonu kaçırmak istemedim ve hemen görüntüledim. Aslında bu yakın plan ama tam makro diyebileceğimiz bir çekim değil. Bu kadar yaklaşmaya close-up deniyor. Galaxy S21 Ultra 5G’nin çok daha fazla yaklaşmamızı sağlayabilecek çok başarılı bir makro objektifi var ama ben dört çiçeği bir arada görüntüleyebilmek için bu kadar yaklaşmakla yetindim. Yazımın başında verdiğim linkteki 21 fotoğraf arasında makro çekimler de görebilirsiniz.

Eminönü İskelesi

Vapur

İstanbul kazan ben kepçe dolaşırken çekimler vapursuz olmaz diye düşündüm ve hemen soluğu Eminönü’de aldım. Pandemi dolayısıyla buralara gelmeyeli neredeyse bir yıl olmuş. Çok özlemişim. Hemen Galata Köprüsü ile kucaklaştık, balık tutanlarla selamlaştık ve vapur çekimi için köprüde yerimizi aldık. Çeşitli vapur fotoğrafları çektim. Gelenler, gidenler, iskeleden yolcu alanlar derken sonunda bunu seçtim. ISO 50 tercihiyle doygun renkli ve grensiz bir görüntü elde etmem beni çok sevindirdi. Sevinince hemen vapurlu bir şiir hatırladım Cemal Süreya’dan. Adı: Güzelleme.

“Seni usulca öpmüştüm ilk öptüğümde / Vapurdaydık vapur kıyıya gidiyordu / Üç kulaç öteden İstanbul gidiyordu / Uzanmış seni usulca öpmüştüm / Hemen yanımızdan balıklar gidiyordu.”

İstiklal Caddesi

İstiklal Caddesi – Gece Çekimi

Son durak Beyoğlu… Gökyüzündeki şu güzelim gece mavisini kaçırmak istemediğim için İstiklal Caddesi’nde hızlı bir tempoda yürüyorum. Bu çekim Galaxy S21 Ultra 5G için zorlu bir sınav olacak! Sebebine gelince; bu karede çok değişik ışıklar bir arada bulunmakta ve bu durum White Balans ayarını profesyonel fotoğraf makinelerinde bile güçleştirir. Çekelim bakalım şöyle rengarenk, bol ışıklı, çok kalabalık ve hafiften gökyüzü görünen kaotik fotoğrafımızı; sonuç ne olacak? Evet görüldüğü gibi Galaxy S21 Ultra 5G bu çekimden de alnının akıyla çıkmış durumda. Bayrağımızın kırmızısı dahil her şey olması gerektiği gibi. Diğer yandan, telefonun ultra geniş açısı da yakın mesafeden her şeyi kareye sığdırmış. Çekimden sonra herhangi bir düzeltmeye gerek kalmaması ve renk dengesinin bu kadar mükemmel olması bana ilginç planlar da yaptırmadı değil!

Şu pandemi sona erince bir Galaxy S21 Ultra 5G alıp, hep ertelediğim Küba gezisine mi gitsem acaba? Neden olmasın!

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

Galaxy S21 Ultra 5G’nin Kamera Özellikleri

Galaxy S21 Ultra 5G’nin arkasında dört tane kamera ve buna eşlik eden lazer otomatik odak sistemi bulunuyor. 12 Megapiksel f/2.2 ultra geniş açı, optik imaj sabitleyici bulunan 108 Megapiksel f/1.8 geniş açı, 10 Megapiksel f/2.4 3x optik zum yapabilen telefoto ve 10 Megapiksel f/4.9 10x optik zoom yapabilen periscope/telefoto olmak üzere dörtlü kamera düzenine sahip. Ana kamera 8K video çekim yapabiliyor. Ayrıca yeni tasarlanan ve epey büyük boyutlu kamera modülü içinde LED flaş da bulunuyor.

Galaxy S21 Ultra 5G’deki iki telefoto kameraya bayıldım. Bunların ikisi de 10 megapiksel. Birinci telefoto kamera 3 kat optik yakınlaştırma imkanı sunuyor, f/2.4 diyafram değerine sahip. İkinci telefoto kamera ise periskop yapılı ve 10 kat gibi yüksek bir optik zum yeteneğine sahip. 100x’e kadar dijital zuma imkan veren Space Zoom yapabiliyor. Her iki telefoto lenste de optik görüntü sabitleme özelliği mevcut. Daha kısa mesafeli yakınlaştırmalarda birinci telefoto kamera devrede olurken, ikinci telefoto kamera yakınlaştırma derecesi artırıldığında devreye giriyor.

Cihazın ön kamerası ise, 40 Megapiksel f/2.2 çözünürlük sunuyor. 4K video çekim yapabiliyor. Bu selfie kamerasından her türlü ışık koşulu altında iyi fotoğraflar çekilebiliyor.

Exit mobile version