Futurizm, kıyamet-sonrası, modernizim, post-modernizim, ütopya ve distopya’lar, gelecek dünya olgusunu kitle üzerine en somut bir şekilde yansıtan sanat biçimleridir. Blade-Runner, Fahreneit 451, V for Vendetta gibi filmlerle oluşturulan post modernist ve distopyacı fikirler sanata ve modaya da etki ederek “kıyamet-sonrası” kurgular ile harmanlayarak daha somut olgular yansıtırlar. Tasarımcılar, özellikle bilim-kurgu dünyası içerisinde kendi yaratıcılıklarını pekiştirerek “hayal dünyasını” farklı şekilde yaşamamıza vesile olurlar.
Moda tasarımcısı Adam Harvey, tamamen futurizm sanat akımından etkilenerek kıyafetler tasarladı. Bununla birlikte kıyafette, post-modernist ve distopyacı fikirler de mevcut. çünkü, kıyafet sergisindeki ana tema, “kıyamet sonrası insan hayatı”. Tıpkı, “The Book of Eli” ve “The Road” gibi. (Kesinlikle izleyin)
Başlıyoruz:
Sadelik, tek renk kullanımı ve kıyafetlerin gizleyici özelliği… Aslında, çoğu bilim-kurgu filmlerinde karşılaştığımız gibi.
Futurist çizgiler genellikle olumsuz anlam bulundururlar. Futurizim’in ana olgusu olan ütopya’larda, tek çıkış noktası distopya’dır. Yani, yazarlara ve teorisyenlere göre ütopya dünyası mutlaka distopya ile tamamlanmaktadır.
Futurizim, distopyalar ve ütopyalar aslında “gelecek” kaygısı barındırmak zorunda değil. Yazarlar özellikle orta dünya distopyaları yaratarak da farklı ütopya ve distopya örnekleri oluşturdular. Bunlardan en büyük örnek olarak da, The Lord of The Rings filmini söyleyebiliriz.
Futurizim gibi akımlar, kıyafet, ev tasarımlarının yanısıra müziklerde de karşımıza çıkıyor. Bu konuda popüler isimlerden; Apparat’ı ve Daft Punk’ı sayabiliriz.
Aynı tasarım ve sanat akımı mimari de çoğunlukla kullanılır. İstanbul’da futuristik ve post-modernist mimari bulunduran yapı ise, Levent’teki Kanyon AVM’dir.
Aşağıdaki görseldeki çizim, Samsung’un tasarımcısının “post apokaliptik” anlayışındaki giyilebilir teknoloji tasarımı.
Yorum Yap