FreeDOS Nedir? FreeDOS Laptop Alınır mı?

FreeDOS nedir ve FreeDOS laptop alınır mı sorularından hareket ederek yeni bilgisayar alacaklara yardımcı olacak bir yazı hazırladık.

FreeDOS Nedir?

FreeDOS nedir sorusunun cevabını özellikle bir masaüstü ya da dizüstü bilgisayar satın almak üzere küçük çaplı bir araştırma yaptıysanız merak etmiş olabilirsiniz. Tahmin edebileceğiniz üzere piyasaya sürülen her bilgisayar lisanslı bir işletim sistemine sahip değildir.

Bu bilgisayarlarda hazır işletim sistemi yerine yüklemeye karar verdiğiniz herhangi bir işletim sistemi ile uyumlu bir arayüz vardır. Bilgisayar üreticilerinin bilgisayarları bu şekilde piyasaya sürmesinin sebebiyse genellikle daha uygun fiyatlı ürün sunmak istemeleridir.

Bu, bazı kullanıcıların açısından oldukça faydalı olabilir. Kullanıcılara işletim sistemi konusunda karar verirken daha fazla özgürlük verir.

FreeDOS’un uzun senelerden beri var olmasına rağmen birçok kişi bununla ilgili bilinmesi gereken ayrıntıları çok net bilmiyor. Bu nedenle FreeDOS hakkında cevabı merak edilen tüm soruları yanıtlayan bir makale hazırladık.

FreeDOS Nedir?

FreeDOS, Microsoft’un MS-DOS’u geliştirmeyi bırakması ile geliştirilmeye başlanmış açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Fikir ilk olarak Microsoft’un MS-DOS için verdiği desteği keseceğini açıklaması ile ortaya çıkmıştır. MS-DOS ise doksanlı yıllarda Microsoft tarafından geliştirilen bir işletim sistemiydi.

MS-DOS’un yerini almak isteyen Jim Hall da tam bu noktada sahaya çıkmıştır. Bu işletim sistemiyle aynı zamanda MS-DOS’un eksikliklerini de gidermek de amaçlanıyordu. Hall’ın çağrısı üzerine projeye başka isimler de dahil olmuştur.

Bir süre boyunca beta sürümü ile piyasada var olan işletim sisteminin kararlı sürümü 2006 yılında çıkmıştır. 1.0 sürümünün ardından 20012 yılında 1.1 sürümü yayımlanmıştır.

Bu işletim sisteminin en temel özelliği, komut yazılabilecek bir ortam sağlamasıdır. Kendinden önceki MS-DOS ile aynı mantıkla geliştirilmiştir. Tabii ki öncekinden farklı olarak bu işletim sisteminin çalışması için çok fazla kaynak gerekmiyor.

FreeDOS Özellikleri Neler?

FreeDOS Laptop Alınır mı?

Bu sorunun cevabı amacınıza bağlı olarak değişir. FreeDOS ile gelen bilgisayarlarda işletim sistemi maliyeti hesaba katılmaz, daha uygun fiyata bilgisayar satın alırsınız. Öte yandan Windows gibi işletim sistemleri, daha önce hiç bilgisayar kullanmamış bir kişinin bile zorluk çekmeyeceği şekilde geliştirilir.

FreeDOS bilgisayar alıp yeni bir işletim sistemi kurmak da mümkündür. Hâlihazırda lisanslı bir işletim sisteminiz varsa FreeDOS bilgisayarı tercih edebilirsiniz. Normal bilgisayara işletim sistemini nasıl yüklüyorsanız buna da aynı şekilde yükleyebilirsiniz.

Exit mobile version