Veysi Boran
Ailesine, toplumuna ve yaşadığı coğrafyaya olan bağlılığıyla geçmiş zamanın izini sürmeyi merak eder.
Bu anlamda, zamanın tüm devinimlerini kayıt altına alarak onu zaman dışına iten, yıkıcı zamanın hakkından gelen, onu elle tutulur, gözle görülür yapan fotoğrafın kendi merakını giderecek olan en çarpıcı ve güvenilir kanıt olduğunu fark ettiği için eski fotoğrafları araştırma, bulma ve arşivlemeye yönelir.
Boran bu yöneliş esnasında belleğin gözün denetiminde çalışan bir görüntüler arşivi olduğunu, gözün görmeyle beraber, bireyin öteki tüm duyularını harekete geçirerek uyardığını, iç dünyasının derinliklerinde saklı olan duyguları güçlendirdiğini ve duygularının dışa açılan penceresi olduğunu anladığında, onun için büyüleyici yolculuk başlamıştır artık…
Bu yolculuğun henüz başındayken, görmenin ilgi duymak olduğunu, gözün gördükçe öğrenip doğayla ilişkilerini geliştirebildiği oranda doğanın ruhuna vakıf olabileceğini öğrenir. öncelikle yaşadığı, ilgi duyduğu ve çok sevdiği coğrafya olan Mezopotamya”nın ilahi çekiciliğini ve kadim yaşayış biçimlerini anlatan “Memleketimden İnsan Manzaraları”nın peşine düşer.
|
Fotoğraf çekmeye başlarken bu işte de yaşamın diğer alanlarında olduğu gibi, öğrenmeden ve emek sarf etmeden başarılı olunamayacağını fark ettiğinde kendini bu konuda geliştirme gereği duyar. Her ne kadar iktisat mezunu ise de fotoğrafın sosyolojik bir olgu olduğunu öğrenir ve sosyoloji eğitimine başlar.
Veysi Boran fotoğrafın kendisi için hem sayfalarca yazıyı ifade eden anları ve hikâyeleri tek bir kareye sığdırabilme aracı, hem de kendi derdini ifade edebilme biçimi olduğunu düşünür. Büyük gönül erbabı Rumi”nin “Ne olurdu gönül kuşlarımızın dilinden anlayan bir kulak bulunsaydı!” yakarışının elçisi olmak istemiştir çektiği fotoğraflarla…
1974 Batman doğumlu olup, Fotoğraf Sanatı Kurumu (FSK) ve İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) üyesidir. “GözlüYorum” adlı ilk kişisel sergisini Mart 2011 tarihinde Batman üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi”nde açtı, aynı sergi ve sunumunu Mayıs 2011″de Ankara”da (FSK)Fotoğraf Sanatı Kurumu Derneği”nde, Haziran 2011″de de (MFD) Mersin Fotoğraf Derneği”nde gerçekleştirdi. 8 Mart 2011″de Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Şişli Belediyesi tarafından düzenlenen ve tüm geliri Kadın Sığınağı Vakfı “Mor çatı” derneğine bağışlanan “Bendeki Sen” adlı karma sergide yer aldı.
Fotoğraf alanında birincilik dâhil çeşitli ödüllere sahiptir. National Geographic ve farklı dergi-gazetelerde yayımlanmış fotoğrafları bulunmaktadır. |