Merhaba. Ney çalan adam ve çocuk portrelerim hakkında fikirlerinizi yazarsanız sevinirim. Burak ŞENBAK
Burak Şenbak arkadaşımızın ney çalan adam portresine bir bakalım. öncelikle f:2.8 diyaframda 200mm ile çekilmiş bir fotoğraf var karşımızda. Bu nedenle fotoğrafa biraz büyüterek (baskı boyutunda) baktığımızda alan derinliğinin gereğinden fazla kısıtlanmış olduğunu görebiliriz. Ancak madem ki fon çok güzel seçilmiş, alan derinliğini bu denli kısıtlamaya gerek yoktu diye düşünüyorum. Portre fotoğraflarında alan derinliğini kısıtlama yönünde adımlar atarız, diyaframı açarız, tele objektif kullanırız ya da konuya yaklaşırız. Ancak bu, fonda istemediğimiz lekeler olduğunda, ilgi merkezimizin gücünü azaltacak nesneler bulunduğunda başvurduğumuz bir yöntemdir. Oysa bu fotoğrafta Burak arkadaşımız çok başarılı bir fon kontrolüyle ilgi merkezinin tam anlamıyla fotoğrafa hakim olmasını sağlamış, bizi rahatsız edecek her türlü gereksiz lekeyi kadrajından ayıklamış. Bu nedenle alan derinliğinin, özellikle baskı için biraz daha fazla tutulması adına diyaframın biraz kısılmasını kendi adıma tercih ederdim.
 |
öte yandan ışık konusunda başarılı bir kare. Sol üstten sağ alta doğru gelen bir diyagonal ışık kullanılmış ki fotoğrafın tam da vurgulamak istediği ney çalma hali bu ışık sayesinde belirgin hale gelmiş. Kadrajda portrenin diyagonal yerleşimi oldukça dinamik bir akış sağlamış ve özellikle sol alttan görüntüye dahil olan asa, portrenin kişiliği ve yaşamı ile ilgili bize ayrıca bilgi ulaştırmış. Negatif olarak bir tek beyaz saçlardaki fazla parlamadan bahsedilebilir. Ancak toplamda baktığımızda gerek seçilen fon, gerek portrenin diyagonal dinamik yerleşimi, gerek ışığın doğru kullanımı ve deklanşöre basılma anının başarısı ile oldukça başarılı bir fotoğraf olduğunu düşünüyorum.
Burak Bey”in bir diğer portre fotoğrafına bakalım. Bu fotoğrafında da Burak Bey, yine f:2,8 diyaframı tercih etmiş. Yine fotoğraftan algılayabileceğimiz gibi çok kısıtlı bir alan derinliği var. Ancak şunu belirtmek gerekir ki gözlerde sağlanan netlik, her ne kadar alan derinliği çok kısıtlı da olsa, fotoğrafın çok güçlü olmasını sağlamış. Alan derinliğinin kısıtlanması yüzdeki bir bölümün de netsiz bölgede kalmasına yol açmış ama diğer yandan fon ile portreyi tamamen birbirinden ayırmış. Aslında bu küçük çocuğun yüzündeki dokunun da net alan derinliği içinde kalması, yani seçilen diyaframın bir ya da iki stop daha kısık olması bana göre anlatım gücünü daha da artırırdı. Pozitif taraftan baktığımızda, portrenin kadraj içinde kapladığı alan, duruş, ifadenin doğru anda deklanşöre basarak yakalanışı bu fotoğrafın gücünü artıran etkenler. Burak Bey”i tebrik ediyor, portre fotoğraflarına olan başarılı yaklaşımınızın devamını diliyorum.
|