Focal Twin 6

Berilyumdan yapılmış tweeter’ların berrak ton karakterini sevenler için Focal’dan geliyor: Twin 6

Fransız üretici Focal JM Labs, 20 yıldan uzun bir süredir monitör ve amplifikatör üretmeye devam ediyor. Belki ülkemizde piyasadaki bir çok rakibi kadar popüler bir marka bilinirliğine sahip değil ama bu durum, Focal’ın üst seviyede üretim yaptığı gerçeğini değiştirmiyor. Yurt dışında bir çok dergi ve internet sitesinde defalarca ödüllendirilen bu etkileyici monitörleri test etme sırası bizde.
 
Focal Twin 6
 
İki adet 6.5 inçlik woofer’a ve Berilyum maddesinden bir tweeter’a sahip 3 yollu bir monitör ile karşı karşıyayız.

 
Kutunun içindekiler

Günümüzde çift woofer’lı sistemler gitgide yaygınlaşıyor. Ama bir orta tweeter’ın yanında yer alan ikiz woofer / mid hoparlörlü D’Appolito tasarımlarının aksine Focal Twin, konuya farklı bir açıdan yaklaşıyor. Bu yöntem aynı zamanda ADAM’ın bazı modellerinde de kullanılıyor.  Twin 6’de, sürücülerden birisi bas ve mid’lerle ilgilenirken diğeri ise sadece bas frekanslarla ilgileniyor. Bu da Twin 6 modelini aslında üç yollu bir monitör yapıyor. Twin 6 aktif bir stüdyo monitörü ve yakın (nearfield) veya orta uzaklıktaki (midfield) kullanımlar için tasarlanmış bir yapı sunuyor. Cihazın içerisinde bulunan üç farklı amplifikatör, iki adet Focal 6W4370B sürücünün her birine 150W güç iletiyor (2X150), tweeter’ın gücü ise 100w. Bu da toplamda 400W’lık bir güç anlamına geliyor. üretici firmanın verdiği teknik bilgilere baktığımızda iki büyük amplifikatörün “BASH” teknolojisiyle üretildiğini görüyoruz. Ayrı ayrı beslenmesine rağmen 6.5 inçlik sürücüler birbirinin aynısı ve “W” şeklindeki bir dolgu malzemesinin üzerine konumlandırılmış durumda. Tüm bu tasarımın iç kısmı, nötrleyici mıknatıslarla destekleniyor böylece Twin 6’leri bilgisayar ekranlarının yakınında da sorunsuzca kullanmak mümkün. Sürücü ve amplifikatörler aynı akustik boşluğu paylaşıyorlar ve bu alan içinde titreşim yaratarak istenmedik gürültü çıkartacak hareketli parçanın pek bulunmadığını da söylemeliyiz.

 
  Tasarım

Monitörün basları, ön kısımda yan yana duran iki hoparlörden, tizler ise bu ikilinin üst orasında bulunan Focal TB871 berilyum maddesinden ürettilmiş tweeter’dan geliyor. Berilyum maddesi, zararlı madde sınıfında bulunduğu için monitörün kullanım kılavuzunda taşınma, saklanma ve imha edilme ile ilgili farklı maddeler de dikkat çekiyor.

Midleri iki sürücüden sadece birine vererek, aynı frekanslar yan yana iki sürücüden verildiğinde ortaya çıkabilecek faz sorunlarının da (aşırı düşük frekanslar dışında) önüne geçilmiş olunuyor. Alt frekansların uzun dalga boyu, bu frekans aralığının her iki sürücüye de verilebilmesine olanak sağlıyor. Her iki sürücüde bas frekansların yer alması bile faz problemini ortaya çıkartmıyor. Bu tip monitörlerde genelde gördüğümüz gibi, Twin 6 de yatay olarak kullanılmak üzere tasarlanmış bir model. 14 kg’lık ağırlıkları ve 250 x 500 x 340mm’lik (9.8 x 19.7 x 13.4 inç) boyutlarıyla görece kompak bir yapıda olmalarına rağmen Twin 6 serisinin frekans aralığı oldukça başarılı bir değer olan 40Hz-40kHz. Hoparlörün tasarımı ise stüdyo monitörlerinde alışık olmadığımız bir şekilde göze hoş geliyor. üst ve alt bölümlerinde kaliteli duran kızıl ahşap, yanlarda yerini siyah kaplamaya bırakıyor. Hoparlörlerin etrafını saran gümüş renkli çerçeve ise Focal’ın detay konusundaki titizliğinin ispatı niteliğinde. Twin 6 gerçekten stüdyonuzda üst sınıf görünümüyle dikkat çekiyor. Güç ışığı ise hemen Focal logosunun üst kısmında bulunuyor. Monitörün en üst SPL değeri 115 dB. Bu rakam, piyasadaki rakipleri olan bazı modellerden daha düşük ama aslında efektif çalışabilecek kadar ve neredeyse küçük bir PA sistemi olabilecek kadar da yüksek bir değer. 

 

Stüdyo zamanı

Cihazın tüm kontrol birimleri ve bağlantıları arka panelde konumlandırılmış. Güç bağlantısı (230V veya 115V değişimli) standard bir IEC, açma kapama düğmesi ve LED’den oluşuyor. Girişler elektronik olarak dengelenmiş ve +4dBu ile  -10dBV arası bir seçim şansımız bulunuyor.

 
Monitörlerin tüm elektronik aksamları arka kısımdaki metal panelde konumlandırılmış ve bu kısım aynı zamanda ısının dışarı çıktığı bölüm olarak rol alıyor. Seviye düğmesinin yanında bir de Speaker (Left/Right) düğmesi bulunuyor. Bu düğme sayesinde wooferların eşit olarak sürüldüğünden emin olabiliyoruz. Böylece seste simetriyi yakalamak mümkün olabiliyor. Kısaca özetlemek gerekirse; bu düğme, hangi sürücünün bas/mid, hangisinin bas frekanslardan sorumlu olacağını seçiyor. İki monitörde toplam dört sürücü olduğu için ve her iki monitörün birbirine simetrisini yakalamamız gerektiği için de bu iki switch’in her zaman birbirine ters olarak konumlandırılması gerekiyor. Alt (150Hz) ve üst frekans (5kHz) sınırları, arka kısımdaki potanslar sayesinde sırasıyla ±6dB ve ±3dB bareminde ayarlanabilme özelliğine sahip. Böylece oda özelliğine ve duyumumuza göre optimum sound’u yakalamak mümkün olabiliyor. Kendi stüdyomda her zaman kullandığım monitörlerimin yerine test amaçlı Focal Twin 6’leri kuruyorum. Dengeli bir sound’a sahip monitörlerden yumuşak ve geniş bir bas karakteri ile özellikle dikkat çekici derecede başarılı bir mid frekans elde ediyorum. Twin 6’lerin üst frekanslara cevabı da temiz ve detaylı. “In your face” karakterli bir monitör arıyorsanız, Focal Twin 6’ların oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim. Genel sound’daki detaylar, harika vokal seslendirme özelliği ve tüm müzik spektrumundaki güvenilebilir tonal dağılımı bence bu modelin ön plana çıkan özellikleri arasında. Güç değerlerine baktığımızda kendisinden beklediğimiz gibi oldukça yüksek volümlere de çıkabilen, aynı zamanda amplifikatörlerinde peak’in önleyebilecek kadar da headroom bırakabilen başarılı bir stüdyo monitörü olarak düşünüyorum Twin 6 Serisini.

 

Sonuçlar açıklansın!

Bu hoparlörler, yakın + orta büyüklükte, proje ve profesyonel stüdyolarda kullanılmaya uygun. Piyasada popüler olan bir çok markanın bu ürün gamındaki modellerini fazla açık ve tiz karakterli buluyorum. Rakiplerine bakıldığında Focal Twin 6’ların tasarım olarak da rakiplerinin bir çoğundan daha afilli olduğunu söyleyebilirim. Dış güzelliğinin yanısıra güçlü stereo imajı ve natürel bas karakteriyle de aşırılığa kaçmadan işini başarıyla görüyor. Mekanik olarak dayanıklı olduğunu hissettiren bu model, eğer alışılageldik ekipmanlardan dışarıda bir seçenek aranıyorsa, bu fiyat aralığında mutlaka denenmesi, tecrübe edilmesi gereken bir monitör. Bu kaliteli ürünün ülkemizdeki satış fiyatı ise 1650 Euro +KDV olarak belirlenmiş.

 

Focal Twin Teknik özellikleri:

Frekans cevabı: 40Hz – 40kHz
Maksimum SPL : 115dB SPL (peak @ 1m)
Girişler: Empedans: symmetrical/10 kOhms
Bağlantı: XLR
Hassaslık: Ayarlanabilir, +4dBu veya -10dBV
Bass/mid-amplifikatör: 2x150W rms, BASH® teknolojisine sahip
üst frekans amplifikatör: 100W rms, AB class
Boyutlar (Y x G x D): 250x500x340mm
Ağırlık:14kg

 

Exit mobile version