FF ne demek sorusu özellikle çok oyunculu video oyunlarında çok fazla vakit geçiren ve kendisi gibi diğer oyuncularla iletişim hâlinde olan oyuncuların en çok sorduğu soruların başında geliyor. Bunun sebebi, takım hâlinde oynanan oyunlarda bazen aynı anda bazen bir iki kişinin bazen de sadece bir kişinin takım sohbetinden “ff” yazmasıdır.
League of Legends gibi video oyunlarında ff kısaltması kullanıldıktan bir süre sonra takım arkadaşlarınızın birden karşı tarafa teslim olmak için oylama düzenlediğini fark etmiş olabilirsiniz. Peki, bu onun teslim olma anlamında olduğunu mu gösteriyor? Aslına bakacak olursanız tam olarak o anlama gelmiyor. Bununla birlikte her oyunda farklı anlamlarda kullanılabiliyor.
Bu yazıda ff kısaltmasının hangi oyunda hangi anlamda kullanıldığını cevaplayarak oyuncuların kafasındaki soru işaretlerini gidereceğiz.
League of Legends’ta (LoL) FF Ne Demek?
FF, League of Legends’ta “forfeit” kelimesinin kısaltması olarak kullanılıyor. Forfeit, kaybetmek anlamına geliyor. Bir oyuncu ff yazarak aslında takımın çoktan kaybettiğini, o dakikadan sonra kazanmalarının mümkün olmadığını belirtmek istiyor.
Bunu belirtmenin yanı sıra takım arkadaşlarını da teslim olmaya çağırıyor ki bu toparlanmak üzere olan bir takım için oldukça moral bozucu olabiliyor. Takım yavaş yavaş kendine gelmeye başlamışken takımın bir parçası olan oyunculardan bir ya da birkaçının çıkıp takımın çoktan yenildiğini belirtmesi, takımın toparlanmasını elbette ki zorlaştıracaktır.
Bu nedenle ff kısaltmasını sadece takımın kazanamayacağı çok belli olduğunda kullanılması gerekiyor. Rakip takımın kendi takımınıza göre inanılmaz ileride olması, oyunu kazanmaya çok yakın olmaları, ilerlemenize izin vermemeleri ve takımınızdaki oyuncuların çatışmalarda direkt ölmesi hâlinde teslim olmayı teklif edebilirsiniz ama takımınızda hâlâ umut varken bunu yazmanız pek doğru değildir.
CS: GO’da FF Ne Demek?
FF, Counter Strike: Global Offensive, Counter Strike 1.6 ve Battlefield gibi first-person shooter oyunlarda friendly fire anlamında kullanılıyor. Friendly fire, dost ateşi anlamına geliyor.
Sunucularda bu özellik açık olursa takım arkadaşları birbirine ateş edebiliyor. Takımınızdaki birinin size ateş etmesi hâlinde sanki rakibiniz ateş etmiş gibi hasar alıyorsunuz. Hatta sizi takımınızdaki birisi bu özellik açıkken öldürebiliyor.
Bu özelliğin açık olduğu sunucularda takım arkadaşlarının birbirine ateş etmesi, birbirini öldürmesi genellikle yasaktır. Bu kurala aykırı hareket edenler ise sunucu yönetimi tarafından belirlenen bir ceza ile cezalandırılıyor. Örneğin bazı sunucularda takım arkadaşı tarafından öldürülen oyuncuya kendisini öldüren oyuncunun sunucudan atılmasını isteyip istemediği soruluyor.