Facebook’un içerik moderatörleri daha iyi koronavirüs koruması talep ediyor

Facebook veri gizliliği

Facebook’taki 200’den fazla içerik moderatörü, daha iyi COVID-19 koruması talep eden Mark Zuckerberg’e açık bir mektup imzaladı. Tam zamanlı çalışanlar Temmuz 2021’e kadar evden çalışsa bile, yönetimin onları ofise geri zorlayarak gereksiz yere hayatlarını riske attığını söylüyorlar.

12 Ekim’de Teksas, Austin’deki üçüncü taraf sözleşme firması Accenture için çalışan içerik moderatörlerinden ofise geri dönmeleri istendi. Şirket ek temizlik önlemleri aldı ve çalışanlardan maske takmalarını istedi. Bu çabalara rağmen, bir müteahhit işe döndükten kısa bir süre sonra COVID-19 testinde pozitif sonuç verdi.

Facebook, viral yanlış bilgilerin yayılmasını durdurmak ve özellikle 2020 ABD seçimleri civarında şiddete teşvikleri kaldırmak için yoğun bir baskı altındaydı. Pandemi sırasında, politikalarını ihlal eden içeriği tespit etmek için daha çok yapay zekaya güvendi. Foxglove hukuk firması tarafından yayınlanan mektupta içerik moderatörleri, “Yapay zeka işe yaramadı” diyor. “Önemli konuşmalar Facebook filtresinin içine girdi ve kendine zarar verme gibi riskli içerikler uyanık kaldı.”

Yüksek riskli çalışanların ofise geri dönmesi gerekmemekle birlikte, müteahhitler, politikanın yüksek riskli bireylerle yaşayanları kapsamadığını söylüyor. Facebook ve Accenture’dan, yüksek riskli biriyle birlikte yaşıyorlarsa moderatörlerin evden çalışmasına izin vermelerini istiyorlar.

İşçiler ayrıca tipik saatlik ücretlerinin 1,5 katı tutarında tehlike ödemesi talep ediyor ve Facebook’tan işlerini dış kaynak kullanmayı bırakmasını istiyor. Mektupta, “Facebook, içerik denetleme iş gücünü şirkete getirmeli ve bize tam Facebook personeli ile aynı hakları ve faydaları sağlamalıdır” diyor.

Talepler, içerik moderatörleri ile sözleşme yaptıkları büyük teknoloji şirketleri arasındaki uzun süredir devam eden gerilimleri yansıtıyor. Bu çalışanlardan internetteki en aşağılık içeriklerden bazılarına bakmaları istenirken, işleri genellikle tam zamanlı çalışanların ücretlerinden ve sosyal haklarından yoksun.

Yaklaşık 63 işçi mektubu ismiyle Facebook’a imzaladı. ABD ve Avrupa genelinde 171 kişinin isimsiz olarak imzalandığını söyleniyor. Hukuk firması, “Bu, Facebook içerik moderatörlerinin şimdiye kadarki en büyük ortak uluslararası çabasıdır” diye tweet attı. “Diğer sitelerdeki daha birçok moderatör imza atmak istedi, ancak Facebook tarafından çok korkutuldu. Bu insanlar konuşmak için geçimlerini riske atıyorlar.”

Exit mobile version