İlk cihaz, 9 Mart 2021’de Andrew Bosworth’un tweet‘inde göründü ve Facebook artırılmış ve sanal gerçeklik araştırma laboratuvarlarının başkanı Bosworth, çalışma grubunun insan-bilgisayar etkileşiminin geleceğine yönelik vizyonunu özetleyen bir blog yazısı paylaşıyordu. Ardından, kalın bir bilekliğe takılan ve iPod Mini’ye benzeyen giyilebilir bir şeyin fotoğrafını tweetledi.
Facebook, sosyal deneyimimize ve dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından bazılarına zaten sahip. Bu nedenle, şirket ister bir VR kulaklığı isterse odanın içinde sizi takip eden kameralı bir görüntülü sohbet cihazı olsun, ne zaman donanıma dalsa, kaçınılmaz olarak niyeti hakkında soru işaretleri uyandırıyor. Bu durumda, sorular donanımla ilgili olmaktan çok, giyilebilir cihazların tasarlandığı etkileşimlerin yalnızca Facebook ile bağlarımızı derinleştirip derinleştirmeyeceğiyle ilgili. (Cevap: muhtemelen.)
İnsanların Bilgisayarları Kontrol Edebilmesi için Yeni Bir Yol
Peki bu şey neydi? Bu bir elektromiyografi cihazı, yani elektrik motorunun sinir sinyallerini dijital komutlara çeviriyor. Açıkça söylemek gerekirse, insanların bilgisayarları kontrol etmesi için yeni bir yol. Açıkken, ister bir VR başlığı kullanıyor, ister gerçek dünyayla etkileşime giriyor olun, sanal girişleri değiştirmek için parmaklarınızı boşlukta sallamanız yeterli. Ayrıca parmaklarınızın niyetini hissetmek için “eğitebilirsiniz”, böylece rakamlar hareketsizken bile eylemler gerçekleşir. İsimsiz cihaz sadece bir konsept ve Bosworth, teknolojinin 5-10 yıl içinde yaygın olarak kullanılabileceğini söylüyor.
Bu tür teknoloji, AR/VR deneyimi için harikalar yaratabilir ve bu da kullanıcıya iş gerçek yaşama entegre hale geldiğinde belirgin bir temsil eksikliği hissettirebilir. Bir VR kulaklığı takın ve elleriniz kaybolsun. Bir çift kumanda alıp oyun oynayabilir veya sanal nesneleri kavrarsınız, ancak not alma ya da hassas bir şekilde çizim yapma yeteneğinizi kaybedersiniz.
Microsoft‘un Hololens’i gibi bazı AR veya “karma gerçeklik” aygıtları, el hareketlerini izlemek için küçük kameralar kullanır. (Bu bazen işe yarar…) Facebook’un umudu, giyilebilirliğinin daha gerçekçi ve düzgün el-bilgisayar etkileşimlerini mümkün kılması.
AR ve VR’nin ötesi
Bosworth, şirketin bilek teknolojisi vizyonunun AR ve VR’nin ötesine geçtiğini söylüyor. “Fiziksel olarak mouse kullanmak zorunda kalmadan yazmanıza veya kullanmanıza izin veren bir arabirime erişiminiz varsa, bunu her yerde kullanabilirsiniz.” Ayrıca mikrodalgayı bir kullanım örneği olarak öneriyor: Giyilebilir cihazı neden orta ayarda 10 dakika boyunca bir şeyler pişirmek istediğinizi algılayacak şekilde programlamıyorsunuz? (Bosworth, Facebook’un mutfak aletleri üretmediğini açıklıyor, ancak şirketin mikrodalga gibi zaten sezgisel bir şeyle telepatik bağlantılar kurmak için milyarlar harcamadığını umuyoruz.)
Sanal bir demoda, bilek cihazını takan ve parmaklarını hareket ettirmeden video oyunu oynayan bir kişi gösterildi. Bu tür demolar zihin okuma teknolojisine yönelme eğilimindedir, ancak Bosworth bunun böyle olmadığı konusunda ısrarcı.
Burada, kullanıcının zihninin, başparmağı hareket ettirmeden başparmağı hareket ettirenlere benzer sinyaller yarattığını söylüyor. Cihaz, başparmağı hareket ettirme niyetini kaydeder. “Birisi bir sinyal gönderene kadar beyinde neler olduğunu bilemeyiz” diyor.
Bosworth ayrıca giyilebilirin, Facebook’un dahil olduğu 2019 beyin-bilgisayar arayüzü çalışmasında kullanılan invaziv implantlardan veya Elon Musk’ın Neuralink teknolojisinden farklı olduğunu vurguluyor.
Facebook Paylaşma Kaydına Sahip
Araştırmacılar, EMG tabanlı giriş cihazlarında daha yapılacak çok iş olduğunu söylüyor. Carnegie Mellon’un İnsan-Bilgisayar Etkileşim Laboratuvarı’ndan Chris Harrison, herkesin sinirlerinin ve bileklerinin farklı olduğuna dikkat çekiyor:
“Her zaman gerçekleşmesi gereken bir kalibrasyon süreci vardır.” VR veya gerçek alan-dokunsal yanıtla ilişkili değildir. Bu sürtünme noktaları, etkileşimlerin sinir bozucu derecede gerçek dışı hissetmesine neden olabilir.
Hatta bu engeller aşılabilir. Facebook’un büyük ölçüde bir yazılım şirketinin neden bu yeni bilgi işlem paradigmasına sahip olmak istediği sorusu hala var. Ve neden ona güvenmeliyiz.
Facebook, kullanıcı verilerini “eşit veya daha değerli başka şeylerle takas etmek” için paylaşma kaydına sahiptir. WIRED’den Fred Vogelstein’ın 2018’de yazdığı gibi.
Yatırım için Nakit Yığınları Var
MIT Technology Review’daki daha yakın tarihli bir rapor, şirketteki bir ekibin “sorumlu Al” ile mücadele etmek için bir araya gelerek liderliğin amansız büyüme arayışı tarafından nasıl baltalandığını anlatmıştı hatta.
Veri ve Gizlilik Projesi direktörü Michelle Richardson, bazen bu şirketlerin bu devasa Ar-Ge projelerine yatırım yapacak kadar büyük nakit yığınları oluyor ve gelecekte öncü olabilecekleri anlamına gelirse zarar edecekler” diyor. Ancak, ürünleri oluşturulduktan sonra elden geçirmenin zor olduğunu ve bu nedenle mahremiyet ve diğer sonuçlar hakkında görüşmelere sürecin başlarında başlamanın önemli olduğunu belirtiyor.
Bosworth, Facebook’un bu tür teknolojileri bağlantı kurmak için temel olarak gördüğünü söylüyor. Hatta geçen yıl bize bağlantı kurmanın önemini gösterdi diyor. Ayrıca gerekli güveni müşterileri “şaşırtmayarak” kazanabileceğine inanıyor gibi görünüyor: “Ne yaptığınızı söylüyorsunuz, beklentiler belirliyorsunuz ve siz, zaman içinde bu beklentileri yerine getirmek. Güven yürüyerek gelir ve at sırtında gider.”
Yorum Yap