Facebook, WhatsApp ve Instagram hizmetlerini ayırabilir

ABD hükümeti ‘Facebook şirketine, Instagram ve WhatsApp uygulamalarını ayırma çabasının yerleşik yasalara meydan okuyacağını, milyarlarca dolara mal olacak ve tüketicilere zarar vereceğini’ gerekçe göstererek dava açtı. Facebook’un Messenger, Instagram ve WhatsApp’ı birleştirme çabaları gerçekleşmeyecek gibi görünüyor.

Facebook avukatlarının hazırladığı 14 sayfalık belge, federal antitröst uygulayıcıları ve Kongre üyeleri Facebook’un gücü ve geçmişteki rekabet davranışıyla ilgili soruşturmaları sürdürürken sosyal medya devinin savunmasının bir ön izlemesini sunuyor. Alphabet Inc.’in Google, Amazon.com Inc. ve Apple Inc. gibi diğer teknoloji şirketlerinin araştırmaları da devam etmektedir.

ABD HÜKÜMETİ FACEBOOK İLE İLGİLİ BULGULARI YAYINLAYACAK

ABD Ticaret ve İdare Kurulu Alt Komitesi’nin Facebook ve diğer şirketlerle ilgili soruşturmasının bulgularını bu ay yayınlaması bekleniyor.

Belge, Sidley Austin LLP’deki avukatlardan görevlendirilen çalışmaya dayalı olarak Facebook çalışanları tarafından hazırlandı. Yasal alıntılara ve teknik dile ışık tutarken, Facebook’un antitröst gerekçesiyle dava açıldığında kendisini nasıl savunacağına dair bir pencere sunuyor. Avukatların WhatsApp veya Instagram’ın elden çıkarılmasına yönelik herhangi bir girişimin her iki halk arasında da mücadele edeceği yönündeki düşüncesini yansıtıyor.

WINDOWS 10′ VİDEO DÜZENLEME ARACI GELİYOR

Facebook’un 2012’de Instagram’ı ve 2014’te WhatsApp’ı satın alması, incelemelerini itiraz etmeden kapatan Federal Ticaret Komisyonu tarafından yeniden incelendi. Şirket, bu platformlarda büyümeyi artırmak için büyük yatırımlar yaptı. Şu anda entegre olan sayısız işlemi paylaşıyorlar. Facebook, anlaşmaları çözmenin neredeyse imkansız olacağını belirtti. Bu da şirketi ayrı sistemleri korumak, güvenliği zayıflatmak ve kullanıcıların deneyimine zarar vermek için milyarlarca dolar harcamaya zorladığını söylüyor.

Columbia Üniversitesi hukuk profesörü, teknoloji eleştirmeni ve Facebook’un dağılması gerektiğini söyleyen yazar Tim Wu, Facebook’un satın almalarla ilgili geçmişteki hükümetin eylemsizliğini sınırlaması gerektiği yönündeki iddiasının “şaşırtıcı derecede zayıf” olduğunu söyledi. Şirket aleyhine açılacak bir devlet antitröst davası, büyük olasılıkla Facebook’un rekabeti azaltmak için seri satın almalar yaptığı argümanına dayanacağını söyledi. Bu soru Federal Ticaret Komisyonu başlangıçta Instagram ve WhatsApp anlaşmalarına karşı çıkmamayı seçtiğinde dikkate alınmadı.

FACEBOOK’UN BİRLEŞME HAKKI YOKTUR

FTC’nin her iki satın alma hakkındaki incelemelerinin daha sonra anlaşmaları tekrar kontrol etme hakkını saklı tuttuğunu belirterek, “Bir birleşme kararının kesin olarak hiçbir yolu yoktur” dedi.

Journal geçtiğimiz ay FTC’nin Facebook, Apple, Amazon ve Google’ı hedef alan daha geniş bir hükümet soruşturması dalgasının bir parçası olarak Facebook’a karşı potansiyel bir şikayette bulunmaya hazırlandığını bildirdi. Facebook’un siyaset, mahremiyet ve konuşmanın düzenlenmesi üzerindeki etkisiyle ilgili endişelere karşın, şirketin eleştirmenleri, Instagram ve WhatsApp dahil olmak üzere önemli Facebook kazanımlarının sosyal medyadaki rekabeti yasadışı bir şekilde azalttığını savundu.

Exit mobile version