Facebook Veri İhlali İle Tekrar Gündemde

Facebook veri ihlali skandalı ile gündemde. Geçtiğimiz aylarda 500 milyon kullanıcının telefon numaralarının sızıntısının ardından Facebook şimdi de 5 milyon kullanıcının e-posta adresinin sızmasıyla gündeme geldi. Bir araştırmacıya göre, Facebook’da bulunan günde 5 milyona yakın e-posta adresi ve kullanıcı profili eşleşebiliyor. Bu eşleşme ise bir araç sayesinde oluyor.

Geçtiğimiz ayda 500 milyon kullanıcının sızan telefon numaralarının görüntüsü

Her gün 5 milyon e-posta adresi ve profil eşleşiyor

Araştırmacının paylaştığı e-posta adresi sızıntılarının görüntüsü
Araştırmacının paylaştığı e-posta adresi sızıntılarının görüntüsü

Salı günü bir araştırmacının internette dolanan bir video yayınladı. Bu videoda bir araç ile günde 5 milyona yakın kullanıcının e-posta adresi ve profili eşleşiyor. Email Search v1.0 adlı bir araç sayesinde bu işlem gerçekleşiyor. Araştırmacı, bu açığı test ederek 3 dakika içinde 6 bin Facebook profili ile e-posta adresini eşleştirebildiğini belirtti. Aynı zamanda bu araç, e-posta adresleri gizli olsa bile eşleştirme yapabiliyor.

Bu veri sızıntıları, elimizdeki bilgilere göre 106 ülkedeki kullanıcıyı etkiledi. Kullanıcıların neredeyse yarısı bu ihlallerden etkilenmiş görünüyor. Üstelik, bu ihlallerin yeni hatalardan ortaya çıkmadığı da söylentiler arasında. Facebook, 2019’un Ağustos ayında telefon sızıntılarını engellemek için hataları düzelttiğini söylemişti. Fakat geçtiğimiz ayın başında sızıntıları engelleyemedi.

Esaslı Bir Devrim: M1 Çip

İddiaya göre Facebook veri ihlali açığını düzeltmedi

Araştırmacının söylediğine göre, bu riski Facebook yetkilileri ile paylaştı. Fakat şirket, bu sorunun “düzeltilecek kadar ciddi olmadığını” söyledi. Facebook yetkilisi, bu iddiaya cevap vermedi. Bunun yerine, videoda gösterilen özelliği devre dışı bıraktıklarını ve sorun kalmadığını belirtti. Bunun üzerine araştırmacı, yetkililerin bu sorunu ciddiye almadığını ve bu konuda bir eylemde bulunmayacaklarını söylediklerini iddia etti.

Bu iddialar doğruysa, Facebook daha fazla veri ihlali skandalı ile gündeme geleceğe benziyor. Fakat umarız Facebook bu sorunlar için bir çözüm bulur. Böylece kullanıcılar olarak güvenli bir şekilde uygulamayı kullanabiliriz.

Apple, yeni Apple TV 4K’yı duyurdu

Exit mobile version