Facebook, iPhone Kullanıcılarından Para Mı İstiyor?

Facebook, yeni iOS 14.5 güncellemesinden sonra iPhone kullanıcılarından ‘uygulamayı ücretsiz kullanmaya devam etmek’ için veri izni vermeleri gerektiğini belirten bir izin istiyor. İşte detaylar.

Bilmeyenler için, iOS 14.5 güncellemesi ile birlikte iPhone kullanıcıları veri takibi yapan uygulamaları görebiliyor ve bunları iptal edebiliyor. Sosyal medya devi Facebook’un bu duruma karşı yeni izin metni ise dikkat çekti.

Yeni iOS 14.5 güncellemesi ile gelen bu kısıtlama, tahmin edeceğiniz gibi Facebook’un hoşuna gitmedi. Çünkü bu engel ile reklam gelirleri ciddi derecede düşebilir.

Facebook, veri paylaşmayanlardan para mı alacak?

iPhone kullanıcılarının aldığı bildirime göre, platform, aktiviteler hakkında bilgi almanın kişilere özel reklamların önünü açtığını söylüyor. Ek olarak, bu bilgi paylaşımının uygulamayı ücretsiz kıldığını da iddia ediyor. Bunun sebebini ise ‘müşterilere ulaşarak geçimini sağlayan iş yerlerine destek olmak’ olarak açıklıyor.

Facebook veri paylaşım izni
Facebook veri paylaşım izni

Anlaşılan bu sadece Facebook’da olan bir durum değil. Aynı zamanda Instagram kullanıcıları da böyle bir bildirim alıyor. Yani eğer verilerini paylaşmazlarsa, platform onlardan para isteyeceğini söylüyor.

Facebook’un gelirinin çok büyük bir kısmı reklamlara dayanıyor. Bu yüzden böyle bir hamle yapmış olmaları çok da şaşırtıcı değil. Fakat kullanıcılardan ne tepki geleceğini bilmiyoruz. Anlaşılan şirket, kullanıcıların verilerini paylaşmakta pek de istekli olmadığını fark etmiş.

Clubhouse Android’e Geliyor

Google, iOS 14.5 veri sorununa nasıl bir çözüm bulacak?

Öte yandan Google, Apple’ın bu konudaki kurallarına uyacağını bildirdi. Şirket, verileri kullanmadan daha farklı bir metodla kişilere özel reklamlara devam edeceğini açıkladı. Aynı zamanda Google, web tarayıcısı Chrome’da verilerin kullanılmasını da engellemeye çalışıyor.

Google, bu sorunu daha karmaşık da olsa kullanıcı dostu bir yöntemle çözecek gibi duruyor. Fakat Facebook’un tepki alması çok mümkün duruyor. Ancak bu yöntemin işe yarayıp yaramayacağını veya platformun kullanıcı kaybedip kaybetmeyeceğini bilmiyoruz.

Exit mobile version