Facebook New York Üniversitesi ile karşı karşıya!

Facebook kullanıcı verilerini

New York Üniversitesi bazı araştırmacıların projesi Facebook ile çatıştı. Üniversite sosyal ağdaki siyasi reklamlarla ilgili bilgileri ortaya çıkarmak için başlattıkları bir proje nedeniyle Facebook ile karşı karşıya geldi. Facebook New York Üniversitesi araştırmacılarına mektup gönderdi.

Şirket, geçen hafta New York Üniversitesi’nin Çevrimiçi Politik Şeffaflık Projesi’nin bir parçası olan ‘NYU Ad Observatory’ platformunun arkasındaki araştırmacılar için harekete geçti. Facebook, araştırmacıların kendi platformlarından veri toplama çabalarını durdurmaları gerektiğini söyleyen bir mektup gönderdi.

OPPO NAVİGASYON HASSASİYETİNİ GELİŞTİRİYOR

FACEBOOK BİLGİLERİ PAYLAŞILIYOR

Gözlemevinin web sitesinde, Reklam Gözlemevi için oluşturulan bir tarayıcı uzantısı aracı bulunuyor. Bu da gönüllülerin Facebook’ta sunulan siyasi reklamlarla ilgili verileri anonim olarak paylaşmasına olanak tanıyor. Gözlemevinin web sitesinde “siyasi reklamcıların kitleleri nasıl hedeflediğini ve mesajları nasıl tanıttığını” söylüyor.

NEW YORK ÜNİVERSİTESİ O VERİ TABANINI KULLANDI

NYU’nin ‘Çevrimiçi Siyasi Şeffaflık Projesi’, Reklam Gözlemevi sitesi ve veri tabanının, “insanların Facebook’ta kimin hangi hacimde reklam satın aldığını ve ülke çapındaki büyük siyasi yarışlarda nasıl kullanıldığına ilişkin eğilimleri görmesini kolaylaştırıyor” diyor. Bu konu oldukça önemli. Çünkü Facebook “yayın ve basılı reklamları yöneten ve bunların doğru olmasını ve kaynaklarını ifşa etmesini sağlayan” federal kurallara tabi olmadığı için ekliyor.

FACEBOOK MEKTUP GÖNDERDİ

Columbia Üniversitesi Knight First Amendment Enstitüsü bir bildiri yayınladı. Bu bildiride, “Wisconsin’den Utah’a ve Florida’ya kadar yerel muhabirler ve daha fazlası” yaklaşan seçimler hakkında hikayeler yazmak için Reklam Gözlemevi veritabanını kullandılar” diyor.

Facebook gizlilik politikası yetkilisinin gözlemevi araştırmacılarına 16 Ekim tarihli bir mektup gönderdi. Burada projenin tarayıcı uzantısının ve veri toplamasının sosyal ağ kurallarını ihlal ettiğini söylüyor.

FACEBOOK MEKTUBU BASINA SIZDI

The Wall Street Journal ve The Hill’de bu hafta çıkan haberlere göre mektupta yazılanlar belli oldu. Şirket mektupta, “Kazıma araçları, ne kadar iyi niyetli olursa olsun, bizden bilgi toplamak için izin verilebilir bir araç değildir” diyor. Mektupta, araştırmacıların projeyi bitirmesi ve toplanan verileri silmesi isteniyor. Bunun yapılmaması durumunda “ek yaptırım eylemi” ile karşı karşıya kalacaklarını belirtiyor. Araştırmacıların uyması için 30 Kasım’a kadar süreleri var.

Exit mobile version