Facebook Nedeniyle Meta Dev Ceza Aldı

Meta, sızan Facebook verileri nedeniyle 275 milyon dolarlık para cezası aldı. Telefon numaraları da dahil olmak üzere kişisel Facebook verilerinin 2021'de internette bulunmasının ardından Avrupa'nın GDPR'si yeniden greve gitti.

Meta, Avrupa’nın gizlilik kurallarına uymadığı için yakalandı ve bunun sonucunda İrlanda Veri Koruma Komisyonu, sosyal medya devini ağır bir para cezasına çarptırdı.

İrlanda DPC’si Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Facebook’un ana şirketinin 265 milyon euro (275 milyon $) ceza ödemesi ve bir dizi düzeltici önlem alması gerektiğini söyledi.

Gözetmen, insanların kişisel Facebook verilerinin derlenmiş bir veri setinin internette kullanıma sunulduğunu keşfettikten sonra Meta hakkında bir soruşturma başlattı.

Facebook Gizlilik Yükümlülüklerini Yerine Getirmedi

Facebook Arama, Facebook Messenger Kişi İçe Aktarıcı ve Instagram Kişi İçe Aktarıcı araçlarını yakından inceledikten sonra, Meta’nın verileri tasarım ve varsayılan olarak koruduğundan emin olma yasal yükümlülüğünü yerine getirmediğini gördü.

GDPR, Avrupalı ​​internet kullanıcılarına dünyadaki en güçlü gizlilik korumalarından bazılarını sağlar. Güvenlik ihlalleri olursa veya bu veriler gereğinden uzun süre tutulursa şirketlerin başı büyük belaya girebilir.

Meta’nın, Avrupa’da 2018’de yürürlüğe giren Genel Veri Koruma Yönetmeliği’ne uymadığı ortaya çıktı. Bu yönetmeliğe uymadığı İrlanda’nın gizlilik gözlemcisi tarafından tespit edildi.

Diğer birçok Silikon Vadisi teknoloji devi gibi Meta da Avrupa genel merkezini bu ülkede kurmayı seçti.

Meta Facebook Verilerinin Sızdırılmasıyla ilgili İlk Kez Ceza Almadı

Meta’ya Facebook verilerinin sızdırılmasından ötürü verilen bu ceza, şirketin kanunla bu tür ilk ceza alma olayı değil. Eylül 2021’de DPC, mesajlaşma hizmeti WhatsApp kullanıcılarına verilerini nasıl kullandığını doğru bir şekilde açıklayamadığı için Meta’ya para cezası verdi.

Meta’nın geçmiş gizlilik uygulamalarının DPC’nin şu anda araştırdığı başka birkaç alanı daha var. Ancak şimdilik, şirketin bu haftaki büyük para cezasıyla uğraşması gerekiyor.

Meta’dan Konuyla İlgili Açıklama Geldi

Meta sözcüsü yaptığı açıklamada, “İnsanların verilerinin gizliliğini ve güvenliğini korumak, işimizin çalışma şekli için temeldir” dedi. Şirketin DPC’nin soruşturmasına uyduğunu ve telefon numaraları da dahil olmak üzere verilerin kazınmasını önlemek için aradaki dönemde platformda değişiklikler yaptığını sözlerine ekledi.

Meta sözcüsü “Yetkisiz veri sızdırma kabul edilemez” dedi ve Meta’nın DPC’nin kararını dikkatlice incelediğini de sözlerine ekledi.

Eylül ayında Instagram iştirakine 405 milyon Euro’luk rekor bir ceza kesen kurum, Meta’nın bu cezayı temyize götürmesini planlıyor.

DPC, AB merkezlerinin İrlanda’da bulunması nedeniyle Apple, Google, Tiktok ve diğer teknoloji devlerini düzenliyor. Halihazırda Meta’nın da aralarında bulunduğu 13 firma hakkında açılmış 40 soruşturma bulunuyor.

Exit mobile version