Facebook Libra kripto para birimi Ocak ayında piyasaya sürülebilir

Facebook öncülük ettiği kripto para birimi olan Libra, Ocak ayının başlarında piyasaya sürülebilir. Projenin muhtemelen halihazırda kaldırılmış planından daha sınırlı olacağı bildirildi.

The Financial Times’a göre, Libra kripto para birimi büyük olasılıkla bire bir ABD doları tarafından desteklenecek. Nisan ayında, Libra’yı başlatan dernek, dolar, euro ve pound gibi büyük para birimleri ve bir sepet para birimine dayalı bir madeni para tarafından desteklenen birden fazla tek para biriminde sabit paralar yaratacağını söyledi. Stabilcoin, piyasa değerini dolar gibi harici bir kaynağa bağlayan bir kripto para birimidir.

Bitcoin 20 Bin Dolar Seviyesine Tırmanıyor

Gazete, isimsiz üç kişiye atıfta bulunarak, kripto para biriminin piyasaya sürülmesinin hala düzenleyici onaylara bağlı olduğunu söyledi. Projeyi yöneten Facebook ve Libra Derneği cuma günü yorum yapmayı reddetti.

Facebook, dernek 2019’un ortalarında halka açıldığından beri hedefleri ve kapsamı değişen Libra’ya pek ilgi göstermedi. Ortaklar projeden kaçtı, ayrıntılar değişti ve yasa koyucular planları eleştirdi. Yine de Facebook, devam edeceğini belirtti. İşte bilmeniz gerekenler.

FACEBOOK NEDEN BİR KRİPTO PARA BİRİMİ İSTİYOR?

Bu aslında Facebook’un kripto para birimi değil. Bu, Facebook’un kurucu ortağı olduğu Libra Derneği’nin bir projesi. Kripto para birimi için parasal bir otorite görevi görecek olan dernek, Libra’nın amacının, para birimini kullanabilecek banka hesabı olmayan 1,7 milyar yetişkine atıfta bulunarak “milyarlarca insanı güçlendirmek” olduğunu söylüyor.

Ancak Facebook, Terazi’den önce gelen dijital paraya kendi çıkarına sahip. Sosyal ağ, Facebook’ta oynanan oyunlarda ödeme yapmanın bir yolu olarak yaklaşık dört yıl boyunca ‘Credits’ adlı sanal bir para birimini çalıştırdı. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, çevrimiçi para göndermenin fotoğraf göndermek kadar basit olması gerektiğini söyledi. Libra, insanların çevrimiçi para transferini kolaylaştırmak ve ucuzlatmak için tasarlanmıştır. Bu da yeni kullanıcıları sosyal ağa çekebilir. Ancak Zuckerberg, insanların Libra kullanmasının, sosyal ağda reklam vermeyi daha cazip ve dolayısıyla daha pahalı hale getirerek Facebook’a fayda sağlayacağını kabul etti.

Facebook’un Terazi için başka planları da olabilir. Yeni bir yan kuruluş, dijital para birimini tutmak ve kullanmak için bir cüzdan çalıştıracaktır. Başlangıçta Calibra olarak adlandırılan cüzdan, “dünyanın her yerinden insanların uygun fiyatlı finansal hizmetlere erişmesine yardımcı olma” misyonuyla Mayıs ayında Novi’ye yeniden lanse edildi. RBC Capital Markets’taki analistler, bu hizmetlerin muhtemelen oyunları ve ticareti içereceğini söyledi.

FACEBOOK LİBRA ÜZERİNDE DOĞRUDAN KONTROLE SAHİP OLACAK MI?

Hayır. Facebook, para birimi için fiili bir para otoritesi olarak hizmet verecek kar amacı gütmeyen Libra Derneği’nin üyelerinden biridir. (Facebook’un üyeliği Novi üzerinden.) Dernek, 100 üyeye ulaşmayı umuyor ve çoğu projeyi başlatmak için 10 milyon dolar artıracak. Merkezi İsviçre’de bulunan dernekte her üye aynı oy hakkına sahiptir. Dolayısıyla Facebook, teknik olarak birliğin kararları üzerinde diğer üyelerden daha fazla söz hakkına sahip olmayacak.

Bununla birlikte, Facebook, Libra projesinin ilk aşamalarında büyük bir rol oynadı. Facebook, ağ başlatıldıktan sonra sosyal ağın rolü ve sorumluluklarının diğer herhangi bir kurucu üye ile aynı olacağını söylüyor.

DERNEK ÜYELERİ NEDEN AYRILDI?

Bazı büyük kurucu üyelerin korktu”ğu görülüyor. Orijinal 28 kurucu üyeden yedisi – bu onların dörtte biri – Libra Derneği’nin Cenevre’deki açılış toplantısından önce ayrıldı. Çıkışlar PayPal, eBay, Stripe ve finansal hizmet devleri Visa ve Mastercard’ı içeriyordu. Ayrılıklar büyük kayıplar çünkü bu üyeler ödeme ve transfer teknolojisi konusunda uzmanlık getirdi. Diğer ayrılmalar, Arjantin’in Mercado Libre pazarının çevrimiçi ödeme platformu olan Mercado Pago ve Priceline, Kayak ve OpenTable gibi siteleri işleten çevrimiçi bir seyahat şirketi olan Booking Holdings.

Derneğin şu anda 27 üyesi bulunmaktadır.

LİBRA’NIN DİĞER KRİPTO PARA BİRİMLERİNDEN FARKI NEDİR?

Libra’nın bitcoin ve ether gibi diğer kripto para birimlerine nasıl benzediğini ele alarak başlayalım. Onlar gibi Terazi de tamamen dijital biçimde var. Fiziksel bir banknot veya bozuk para alamayacaksınız. Diğer kripto para birimleri gibi, Libra işlemleri de blok zinciri olarak bilinen ve her bir aktarımı onaylayan bir yazılım defterine kaydedilir. Libra blok zinciri kurucu üyeler tarafından erken aşamalarda yönetilecek. Ancak gelecekte tamamen açık bir sisteme dönüşmesi bekleniyor.

Libra, yaygın olarak stabilcoin olarak bilinen bir format olan gerçek varlıklara sabitlenecek. Bu, hiçbir şey tarafından desteklenmeyen ve spekülasyonlara yanıt olarak çılgınca salınan bitcoin, eter ve diğer bazı kripto para birimleriyle çelişiyor.

Başlangıçta plan, Terazi’nin değerini sabitlemek için bir varlık sepeti kullanmaktı. Libra Derneği, bu varlıkların ne olacağını söylemedi, ancak günden güne yoğun bir şekilde dalgalanmayan dolar ve euro gibi büyük küresel para birimlerinde gösterileceğini belirtti. Dernek, insanlar daha fazla kripto para birimi istediğinde yeni Terazi oluşturmak veya “nane” oluşturmak için temel varlıklardan daha fazlasını satın alacak. İnsanlar nakde çevirdiğinde, dernek bu varlıkları satacak ve Terazi’yi “yakacak”.

Bir para birimini bir varlıkla desteklemek yeni bir şey değildir. Aslında eskiden yaygındı. ABD doları, 1971’e kadar altınla desteklendi. Hong Kong dolarının değeri, ABD dolarına sabitlendi ve yalnızca yeterli rezervi varsa yeni banknotlar çıkarabilen bir para kurulu tarafından yönetiliyor.

KRİPTO PARA BİRİMİ DOLAR İLE NASIL KARŞILAŞTIRILIR?

ABD doları denendi ve gerçek oldu. Hemen hemen dünyanın her yerinde kabul edildi. Bazı ülkeler doları o kadar çok seviyor ki kendi paraları yerine kullanıyorlar. Ve dolarlar faiz kazanıyor, ancak cari oranlarda pek fazla bir şey olmayacak.

Elbette doların zayıf yönleri var. Doları, özellikle sınırların ötesinde kullanmak pahalı olabilir çünkü bankalar bunları yerel para birimlerine dönüştürmek için kesinti yapar. Ön ödemeli bir kartta dolar kullanıyorsanız, kredi kartı şirketi muhtemelen satın alma işleminizin bir kısmını satıcıdan tahsil etmektedir. Ve ABD hükümeti çok fazla dolar basarsa, bunu enflasyon takip edebilir.

Aldatmacaya rağmen, kripto para birimleri henüz yaygın olarak kullanılmıyor. Eterli bir fincan kahve almayı deneyin. (Evet, mümkün ama yaygın değil.) Kripto para birimlerinin değeri değişkendir, genellikle günde% 5’ten fazla yükselir veya düşer, bu da varlığın uzun vadeli değerini anlamayı zorlaştırır.

Kripto para birimleri, doğrudan birine para göndermeyi kolaylaştırabilir. Bitcoin işlemleri aslında izlenemez, ancak izlenmesi çok zor olabilir. Benzer şekilde, bitcoin kullanımı kesinlikle anonim değildir. Bu takma addır, yani kimliğiniz olmasa bile bitcoin adresiniz kaydedilir.

Bazı kripto para birimleri, özellikle bitcoin, basılabilecek coin sayısında bir sınıra sahiptir, bu da mevcut coin sahiplerinin yeni paraların keyfi olarak yaratılması konusunda endişelenmelerine gerek olmadığı anlamına gelir, ancak bu gelecekte başka sorunlar yaratabilir.

Exit mobile version