Dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformu Facebook, kullanıcı verilerini ülkelerle paylaşıyor mu sorusu yeni bir raporla tekrar gündeme geldi. İşte merak edilen detaylar.
Facebook son dönemlerde fazlasıyla, şeffaflık konusunda gündeme geliyor. Özellikle Cambridge Analytica skandalından sonra bir daha deyim yerindeyse günyüzü görmedi. Ocak ve Haziran ayı arasında kullanıcı verilerine yönelik yapılan sızdırmalar ise onu daha fazla şüpheli hale getirdi. Şimdi ise yeni bir rapor yayınladı.
Bu rapora göre Facebook 173,592 devlet talebi aldı. Bu taleplerin önemli bir bölümü ABD üzerinden yapıldı. 2020 yılının ikinci yarısı hesaplandığında yüzde 23 gibi bir artış yaşandığı görülüyor. Bu artışın en büyük nedeni ise ABD oldu.
Facebook kullanıcı verilerini ülkelerle gerçekten paylaşıyor mu?
Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık gibi ülkeler Facebook platformundan en fazla talepte bulunan ülkeler konumunda. Önceki yıl ile kıyaslandığında yaklaşık yüzde 20 gibi bir artış görülüyor.
Bu rakamlar gerçekten de son derece yüksek. ABD merkezli sosyal medya devi Facebook yayınladığı şeffaflık raporunda kendisinden talep edilen verilerin devletler tarafından istendiğini söyledi. Muhtemelen firma bunların çok büyük bir çoğunluğunu devletlere verdi.
Facebook üzerinden yapılan aramalar veya kullanıcıların gerçekleştirdiği mesajlaşmalar devletler tarafından rahatlıkla takip edilebiliyor. Özellikle bazı devletler bu platformu, kendi ülkelerinde kısıtlama tehdidinde bile bulunabiliyor. Şirket tarafından yayınlanan şeffaflık raporu ile birlikte, bir kez daha Facebook platformuna aslında pek güvenilmemesi gerektiği ortaya çıktı.