Facebook, Konum Takibi Hizmetlerine Son Veriyor

Facebook, sitenin konum tabanlı bazı özelliklerini kaldıracağını açıkladı. Fakat şirket, veri toplamayı tamamen bırakmayacak.

Facebook, birkaç hafta içerisinde coğrafi konum hizmetlerinden veri toplamayı bırakacak. Kullanıcılar arasında pek popüler olmayan bu özellik, gerçek konumunuzu yakından izlemeyi bırakıyor. Şirket, bu açıklamayla birlikte bir tarih de verdi. Fakat açıklama sadece bununla sınırlı kalmadı.

Facebook’un ana şirketi Meta’dan bir temsilci, The Verge adlı platforma verdiği röportajda konuya dair bilgiler verdi. Temsilci, bazı konum tabanlı hizmetlerin kullanımdan kaldırılacağını doğruladı. Aynı zamanda, yine yakın bir tarihte, konum geçmişi ve arka plan konumunun da sonlanacağını doğruladı. Özelliğin sona ereceği tarih ise şirket, 31 Mayıs 2022 olarak açıkladı.

Facebook, Konum Bilgilerini Farklı “Deneyler” İçin Kullanacağını Açıkladı

Artık uygulama, sonlandırdığı hizmetler için yeni veriler toplamayacak. Ayrıca şirket, 1 Ağustos 2022 tarihinde, sakladığı tüm eski konum bilgilerini de sileceğini duyurdu. Kullanıcılar dilerlerse bu bilgileri belirttiğimiz tarihe kadar indirip görüntüleme imkanına sahip. Bunun için uygulamanın Ayarlar ve Gizlilik menüsüne göz atabilirsiniz.

Facebook’un bazı veri toplama hizmetleri sona eriyor

Resmi açıklamalardan önce şirket, bahsettiğimiz hizmetlerden aktif olarak yararlanan kullanıcılara konu hakkında bildirim gönderdi. Kullanıcıların öğrendiği bilgi de açıklamalardan farklı değil. Ek olarak, bu bildirimler coğrafi konum verilerinin toplanmasının sona ermesinin nedenini de bildirdi. Bu sebebin ise özelliğin kullanıcılar tarafından çok az talep görmesi olduğunu şirket doğruladı. Ancak bu Facebook’un tamamıyla konum verisi toplamayı bıraktığı anlamına gelmiyor.

Veri bilgilerinin ne için kullanılacağı belirsiz

Hizmetler sonlansa da platform, şirketin veri politikalarına uygun olarak veri toplamaya devam edecek. Bunun gerekçesi olarak ise şirket diğer ‘deneyler‘ için verileri kullanacağını açıkladı. Şirketin veri ihlallerinin oldukça ciddi sonuçları olduğunu söyleyebiliriz. Doğal olarak, kimse Facebook’un kullanıcı verilerini toplamayı gönüllü olarak bırakacağını tahmin etmiyordu.

Söz konusu ihlaller, Apple, hükümetler ve çeşitli şirketlerin kullanıcı verilerini koruma amacıyla önlemler almasına neden oldu. Örnek olarak iOS işletim sistemi, kullanıcıların hem konumlarını çarpıtmaya, hem de Facebook’tan tamamen saklamaya imkan veriyor. Bu sebeple söz konusu ‘deneyler’ herkesin kafasında soru işareti oluşturdu. Şirketin sürekli gündeme geldiği ihlaller ve şirketlerin tepkileri üzerine bu açıklamanın kullanıcılardan da tepki görme ihtimali oldukça yüksek.

Exit mobile version