Facebook Gizlilik İhlalleri Nedeniyle Milyonluk Para Cezasına Çarptırılabilir

Washington Post’a göre Federal Ticaret Komisyonu yetkilileri; bir yıllık büyük veri ihlalleri ve uygunsuz veri paylaşımına ilişkin açıklamalardan sonra Facebook’a rekor bir para cezası koyma konusunu tartıştılar.

Facebook; kullanıcıların verilerini korumak ve mahremiyetleriyle ilgili net açıklamalar yapmak için hükümetle 2012 anlaşmasını ihlal etmiş olabilir.

Facebook Veri İhlalleri Neden Sürekli Gündeme Geliyor ?

Dava süreçleri; Facebook’un ilk baharda 87 milyon kullanıcının kişisel verilerinin açık bir izni olmadan bir siyasi danışmanlık şirketi olan Cambridge Analytica’ya verilmiş olduğunun açıklanmasının ardından ortaya çıktı.

Geçtiğimiz Ekim ayında Birleşik Krallık yetkilileri, Cambridge Analytica’nın bir sonucu olarak Facebook’a 500.000 £ para cezası verdi. Ancak bu miktar ABD’deki düzenleyicilerin şu anda tartıştıkları raporlara nazaran daha az bir miktar olarak görülüyor.

 

Şirket; arkadaş listeleri ve yayınlanan yayınlar gibi bilgileri halka açık hale getirdi ve kullanıcılarının rızası olmadan paylaştı. Bu muhtemelen, FTC düzenleyicilerinin şimdi Facebook’un ihlal ettiğini düşündüğü anlaşma.

Facebook; Cambridge Analytica ve benzeri olayların ardından, 29 milyon hesaptaki kişisel bilgilere erişen bir bilgisayar korsanı olarak nitelendirildi. Kongre üyeleri ve savunma grupları, FTC’yi harekete geçmeye çağırdılar.

Bir medya ve teknoloji savunuculuğu grubu olan Free Press; “Facebook’un yıkıcı davranışını engellemenin ve endüstrinin ahlaki büyümesini halkın pahasına değiştirmesinin tek yolu ciddi sonuçlar” dedi. “Bu eylem; çevrimiçi platformların kullanıcılarının sistemik olarak kötüye kullanılmasına yanıt olarak, düzenleyiciler ve kongre tarafından gerçekleştirilen ilk eylem olmalı.” diye de eklediler.

Facebook, çok daha uzun bir dönem bu problemlerle yüzyüze gelecek.

Exit mobile version