Facebook Gizlilik Ayarları Nasıl Yapılır?

Facebook her birimiz hakkında kişisel bilgiler toplar. Gizliliğinizi daha iyi koruyabilmeniz için hangi ayarların inceleneceğini size göstereceğiz.

“Facebook Gizlilik Ayarları Nasıl Yapılır?” sorusu Google’da en çok aranan sorulardan bir tanesi… Artık Meta olarak bilinen Facebook markasının yeni bir adı var ama yine de veri gizliliği, nefret söylemi ve yanlış bilgilendirme konusunda aynı eski sorunların çoğuna sahip. Bu nedenle, meseleleri kendi elinize almak isteyebilirsiniz. Facebook hesabınızı ve gizlilik ayarlarınızı en son ne zaman gözden geçirdiğinizi hatırlamıyorsanız; bir gizlilik kontrolü yapmanın zamanı geldi. Aslında, birkaç ayda bir yapmanızı öneririz. Bunu yapmak, Facebook’un yaptığı sürekli değişiklikleri takip etmenize; bilgilerinize erişim izni verdiğiniz rastgele uygulamaları takip etmenize yardımcı olacaktır.

Ne de olsa Facebook, kişisel verilerimizin en büyük çevrimiçi istifçilerinden biridir. Bu nedenle, özel bilgilerimiz olası kötü aktörler için birincil hedeftir. Bilgilerinize erişmek, her zaman zayıf bir parola nedeniyle hesabınıza doğrudan erişim elde etmek anlamına gelmez. Bunun yerine, birkaç yıl önce Cambridge Analytica skandalından öğrendiğimiz gibi; sahte bir uygulamayı onaylamak da aynı derecede zarar verir.

Facebook hesabınızı güvenceye almak için birkaç dakikanızı ayırın. Aşağıda özetlenen adımları telefonunuzda değil, bir bilgisayarda uygulamanızı öneririz. Ayarlamalar yaparken ilgili tüm bilgileri okumayı kolaylaştırır. Güçlü bir parola belirlemeyi öğrenmek, başkalarının sizi nasıl arayabileceğini sınırlamak ve Facebook’un konum geçmişinizi tutmasını önlemek için okumaya devam edin.

Güçlü bir parola ve iki faktörlü kimlik doğrulama kullanın

Facebook hesabınızı güvence altına almak için yapmanız gereken ilk şey, güçlü bir parola oluşturmak. Ayrıca iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmektir. Bu açık görünebilir, ancak önemi abartılamaz. Ayrıca bankacılık uygulamanız gibi önemli hesaplar için aynı şifreyi kullanmadığınızdan emin olmak isteyeceksiniz. Benzersiz şifrelerinizi oluşturmanıza ve en önemlisi hatırlamanıza yardımcı olması için bir şifre yöneticisi kullanın. Güvenlik sayfasına gidin ve şifrenizi değiştirin.

Yeni bir parolanız olduğunda, iki faktörlü kimlik doğrulamayı açın. 2FA etkinleştirildiğinde, hesabınızda her oturum açtığınızda güvenli şifrenizi ve rastgele oluşturulmuş bir kodu girmeniz gerekir.

Çoğu parola yöneticisi, iki faktörlü kimlik doğrulama kodlarınızı da saklama yeteneğine sahiptir. Ancak, gerekirse kodlarınızı depolamak ve bunlara erişim sağlamak için her zaman Google Authenticator’ı kullanabilirsiniz.

Facebook Gizlilik Ayarları ve Araçlarını gözden geçirin

Facebook, hesabınız için özel bir “Gizlilik” bölümüne sahiptir. Bu bölümde, gelecekteki gönderiler için varsayılan gizlilik ayarını belirlemek; size kimlerin arkadaşlık isteği gönderebileceğini kontrol etmek; insanların hesabınızı aramak için hangi bilgileri kullanabileceğine karar vermek gibi şeyler yapabilirsiniz.

Gizlilik ayarları ve araçlar sayfasındaki her seçeneği tek tek gözden geçirin. Her birini beğeninize göre ayarlayın. Kişisel bilgilerinizin bir parçası olan herkesin hesabınızı bulamamasını sağlamak için gelecekteki gönderilerinizi “Arkadaşlar” olarak ayarlamanızı öneririz. Ayrıca telefon numarası ve e-posta adresi arama seçeneklerini “Arkadaşlar” veya “Yalnızca Ben” olarak sınırlamanızı tavsiye ederiz.

Geçmiş gönderileri herkesin görmesini kaldırın

Özellikle Facebook’un ve Facebook’takilerin kişisel bilgilerimizi nasıl kullanabileceğinin daha fazla farkına vardıkça; sosyal ağları kullanma şeklimiz biraz değişti.

Neyse ki, geçmiş gönderilerinizin profilinize rastlayabilecek kişiler tarafından görülmesini sınırlayabilirsiniz.

Gizlilik bölümüne gidin ve arkadaşlarınızın arkadaşlarınızla veya “Herkese Açık” olarak paylaştığınız gönderilerin hedef kitlesini sınırlandırın. Ardından, “Son Gönderileri Sınırla” etiketli düğmeyi tıklayın. Facebook daha sonra herkese açık olarak veya arkadaşlarınızın arkadaşlarıyla paylaştığınız her şeyi yalnızca arkadaşlarınız tarafından görülebilecek şeklinde dönüştürecek. Böylece kimlerin geçmiş paylaşımlarınızı görebileceğinizi sınırlayacaksınız.

Hesabınıza erişimi olan cihazları denetleyin

Yıllar boyunca hepimiz farklı telefonlarda, bilgisayarlarda, tabletlerde ve diğer çeşitli cihazlarda Facebook hesaplarımızda oturum açtık. Facebook, hesabınıza erişimi olan cihazların kaydını tutar. Sahte bir cihaza veya oturumu kapatmayı unuttuğunuz bir cihaza erişimi iptal etmeyi kolaylaştırır.

Güvenlik ve Oturum Açma sayfasının Oturum Açtığınız Yer bölümünde tüm bu cihazların listesini görüntüleyin. Birden fazla cihazınız varsa, tüm listeyi görüntülemek için Daha Fazlasını Gör’e tıklayın. Listeden bir cihazı kaldırmak için, cihaz adının sağındaki üç noktalı simgeye tıklayın. Ardından Çıkış Yap butonuna dokunun. O cihazdan gelen tüm gönderilerin hesabınızdan da kaldırılmasını isteyip istemediğiniz sorulacak; birisinin hesabınıza erişmesi ve izniniz olmadan yayınlaması durumunda kullanışlı bir özellik.

Alternatif olarak, listenin altındaki Daha Fazlasını Gör > Tüm Oturumlardan Çıkış Yap’ı tıklayarak hesabınıza bağlı her cihazdan çıkış yapabilirsiniz.

Erişimi olan uygulamalara bakmayı unutmayın

Aynı şekilde, hepimiz Facebook hesabımıza sayısız uygulamaya erişim izni verdik. Zamanla, bazı uygulamalar geliştiriciler tarafından terk edilir. Nihayetinde bir güvenlik riski haline gelir. Birisi uygulamanın kullanıcı veri tabanına erişirse; Facebook hesabınızda depolanan bazı özelliklere ve bilgilere erişir.

Hesabınıza erişimi olan etkin uygulamaları görüntülemek için Uygulamalar ve Web Siteleri sayfasını ziyaret edin. Süresi dolmuş bir uygulamanız varsa veya Facebook hesabınıza erişimini artık korumak istemediğiniz uygulamalar varsa; uygulamanın adının sağındaki “Kaldır” düğmesini tıklayın.

Kapatın, telefonunuzdaki Konum Geçmişini silin

Facebook, konum geçmişinizin bir haritasını oluşturmak için telefonunuzdan konum verilerine erişimini kullanır. Konum geçmişinizi buradan silebilirsiniz veya Facebook’un konum geçmişinizi hiç saklamamasını tercih ederseniz. Aynı sayfada konum geçmişini kapatabilirsiniz.

Bir Android telefonda Facebook uygulamasını açın. Ardından üç satırlı simgeye dokunun. Ayarlar ve Gizlilik altında Gizlilik Kısayolları’nı ve ardından Gizlilik kartında “Konum” ayarlarınızı yönetin’i seçin. Ardından, Konum Geçmişi > Konum Geçmişinizi Görüntüle’yi seçin. Sorulduğunda hesap şifrenizi girin. Son olarak, sağ üst köşedeki üç nokta simgesine dokunun. Tüm Konum Geçmişini Sil’i seçin.

İşlem bir iPhone’da benzer. Facebook uygulamasını açın ve üç satırlı simgeye, ardından Ayarlar ve Gizlilik’e dokunun. Daha sonra Gizlilik Kısayolları’nı ve ardından Gizlilik kartında Konum ayarlarınızı yönetin’i seçin. Konum Geçmişi > Konum Geçmişinizi Görüntüle’yi seçin. Sorulduğunda hesap şifrenizi girin. Son olarak, sağ üst köşedeki üç nokta simgesine dokunun. Tüm Konum Geçmişini Sil’i seçin.

Artık Facebook’u kullanmak istediğinizden bile emin değil misiniz? Hesabınızı silebilirsiniz. Ancak bu sizin için biraz planlama gerektirir.

Exit mobile version