Eylül’de Geliyor! iPhone XI’e Doğru…

Apple, iPhone XI ile hedefi bu kez tam 12’den vurabilir. Çünkü ekosistemin şirketi baskılama faktörü hiç olmadığı seviyede. Tam ekranlı telefonlar, olağanüstü kamera ve zoom faktörleri derken mevcut iPhone’ların üzerine koyan yeni bir ikonun gelme olasılığı heyecanı artırıyor. Kimi uzmanlara göre iPhone XI, önceki nesil modellerden çok daha farklı bir tasarım sunmayacak, donanımsal geliştirmeleri öne çıkacak. Ancak bizlerin de arasında yer aldığı kesim, iPhone XI modelinin ciddi bir revizyonun çarpıcı örneğine işaret edeceğine inanıyor.

Apple, yeni iPhone modellerini Eylül 2019’da tanıtmaya hazırlanıyor. Bu yeni cihazlar hakkındaki söylentiler de doruğa ulaşmış durumda. Yeni gelecek iPhone modellerinin öncekiler gibi yine değişik boyutlarda ve farklı fiyatlarda satışa sunulacağı düşünülüyor. Gözler ise iPhone XI üzerinde.

2018 yılında çıkan ve halihazırda raflarda olan iPhone XS, 5.8 inç; iPhone XS Max, 6.3 inç ve iPhone XR ise 6.1 inçlik ekranlara sahipti. Bu cihazlardan en yüksek fiyata sahip olanı iPhone XS Max olmuştu. iPhone XR ise nispeten daha bütçe dostu fiyatlarla gelen en güncel iPhone modeliydi. 2019 yılı modelleri için de buna benzer bir tablo bekliyoruz.

iPhone XS ve XR’ın devamı niteliğinde olacak olan cihazlar için ortaya ortaya atılan iddialara göre yine 5.8 ve 6.3 inç OLED ekranlar söz konusu olacak. Bu boyuttaki ekranlara sahip iPhone’ların yanı sıra 6.1 inçlik LCD ekranlı bir model daha görmemiz mümkün.

Apple’ın yeni iPhone modellerine ne isim vereceğini hemen hemen biliyoruz. İsmi iPhone XI olacak.

Apple’ın yeni iPhone XI modelinde az önce belirttiğimiz gibi OLED ekranın kullanılması düşünülüyor. Yalnız bazı dedikodulara göre Apple, OLED ekranların yüksek fiyatından dolayı yeni cihazda LED ekranlar da kullanabilir. Şirket, maliyetleri düşürüp telefonları daha uygun bir fiyata satmak için böyle bir yola başvurabilir.

iPhone XI yeni A 13 isimli çiple gelecek. Bu çip önceki versiyonlara göre kullanıcılara çok daha gelişmiş bir performans ve verimlilik sunma iddiası taşıyacak. En az yüzde 50 daha hızlı bir iPhone gelebilir.

Yine iPhone XI hakkında ortaya atılan iddialara göre yeni jenerasyon model 6.3 inç ekrana sahip olacak ve üç arka kamerayla gelecek. Üç kameralı iPhone’un arka kameralarının bulunacağı çıkıntının yapısının nasıl olacağı hakkında şu an bir bilgi yok ve Apple’ın bu konuda bazı prototipler üzerinde çalıştığını biliyoruz.

Üç kamera ile gelecek olan iPhone modelinin sanal gerçeklik amacıyla üç boyutlu algılama özelliklerine ve 3X optik zum kapasitesine sahip olacağı düşünülüyor. Ayrıca bu kameraların muhtemelen düşük ışık koşullarında da oldukça iyi bir performans sunması bekleniyor.

iPhone XI ön yüzünde bulunan TrueDepth kamera sistemi ile beraber ortaya atılan bir soru da yeni modellerin üzerinde herhangi bir çentik olup olmayacağı. Apple’ın bu konuda ne yapacağı tam olarak bilinmiyor. Piyasa da tam ekran telefonların epey yaygınlaşmasıyla birlikte Apple da artık yeni modellerinde çentikli yapı kullanmak istemeyebilir. Ama bizim görüşümüze göre bu tasarım benzer bir şekilde devam edecek.

Apple en son iPhone XR modelinde 3D Touch özelliğini kaldırmış ve onun yerine Taptic Touch isimli özelliğini koymuştu. Şimdi ki dedikodulara göre ise aynı durum 2019 iPhone serisi için de geçerli olacak ve 3D Touch özelliği yeni telefonlarda bulunmayacak. Yine bazı söylentilere göre 2019 model iPhone’un Apple Pencil’ı desteklemesi öngörülüyor.

Geçtiğimiz yaz aylarında ortaya çıkan bazı render görüntülerine göre üç kameraya sahip olacak yeni iPhone modelinin arkasında üçgen şeklinde konumlanmış üç adet kamera, bir adet LED flaş ve bir adet mikrofonun; kare formlu siyah bir çıkıntının üzerine yerleştirildiği görülüyor. Ortaya çıkan farklı bir render görüntüsüne göre ise iPhone’un arka kameralarının, cihazın arka orta üst bölümüne yerleştirildiği görülüyor.

Yeni iPhone modellerinde USB-C bağlantısına yer verilmesi muhtemel konular arasında. Ayrıca yeni cihazlar Wi-Fi 6 desteğiyle de gelebilir. Dikkat çeken başka bir ayrıntıysa Apple’ın artık parmak izi okuyucularını ekranın altına yerleştirebileceği olasılığıyla ilgili. Bu gerçekten oldukça radikal bir karar olur.

2019 yılında kullanılacak en önemli teknolojilerden olan 5G’nin ise yeni iPhone’lar da kullanılması düşünülmüyor. Şirket bu teknolojiyi 2020-2021 yılı modellerinde kullanabilir.

Evet, iPhone XI için aylar sayılı. Ortada malum çok fazla söylenti dolaşıyor. Gelecek aylarda bu bilgilerin çoğunun daha da netleşeceğini söyleyebiliriz. Elbette sonraki MacLine sayısında konunun takibinde olacağız. Bakalım Apple bu yeni özelliklerin hangilerine gelecek iPhone modellerinde yer verecek?

Bu yazı, Macline dergisinin, Haziran sayısından alınmıştır.


 

Exit mobile version