Exynos mu Qualcomm mu? Samsung telefonların hangi versiyonu daha iyi?

Samsung”un yeni tanıttığı amiral gemisi akıllı telefonların Galaxy S9 ve S9+, Exynos ve Qualcomm işlemcilerden oluşan iki farklı varyanta sahip. Qualcomm modeller ABD ve çin”de satışa sunulurken dünyanın geri kalanı Exynos modellerini kullanıyor. Peki bu iki işlemci, daha geneli çipset arasında ne gibi farklar var?
Galaxy S7″den itibaren aynı şekilde iki farklı varyantla akıllı telefonlarını çıkaran Samsung, kendi tasarlayıp ürettiği Exynos ile maliyetleri dünya pazarında azaltırken hedeflediği çin ve ABD pazarlarına Qualcomm işlemcileri sunarak marka güveninden faydalanıyor. Geçtiğimiz yıllarda gelen amiral gemileri S7 ve S8 için konuşacak olursak, Exynos ve Qualcomm Snapdragon arasında çok büyük farklar bulunmamakla birlikte Samsung üretimi çipset küçücük bir pil ömrü avantajına sahipti. Bu yılın modellerinde de durum aynı mı yoksa bu kez performans farklılığı da mı mevcut AndroidCentral”ın yaptığı inceleme sonucunda ortaya çıktı.
Her iki işlemcinin teknik özelliklerini kısaca sıralayacak olursak:
Samsung Exynos 9810:

Qualcomm Snapdragon 845:

 


Her iki çipset de önceki yıla göre ciddi performans artışı görse de genel olarak hedef enerji verimliliği gibi görünüyor. Samsung”un yeni çipseti önceki yıla göre işlemci performansında ciddi bir artış gösterirken grafik performansında neredeyse aynı olarak karşımıza çıkıyor. Qualcomm tarafında ise durum tam tersi diyebiliriz: Yeni Snapdragon 845 işlemci alanında çok büyük bir güç artışı göstermeden verimliliği arttırırken grafik alanında yeni Adreno 630, önceki yıla kıyasla %30″luk bir performans bonusuna sahip.
Sentetik benchmark yazılımları, günlük kullanımda bir cihazın ne kadar performans getireceğine dair gerçek anlamda fikir veremeyecek olsa da saf güç bakımından dünyanın neresinde olduğunu göstermede son derece iyi bir iş çıkarıyorlar. Exynos ve Qualcomm skorlarının hepsini alttan inceleyebilirsiniz.

 



 


Performans testlerinde de görüldüğü üzere Qualcomm Snapdragon 845 grafik isteyen çoğu aşamada Exynos”un önüne geçse de saf işlem gücünü ölçen testlerde durum tam tersi.

Hangisi daha iyi?

Samsung”un yeni amiral gemisini hangi varyatta alırsanız alın, günümüz akıllı telefon kullanım ihtiyaçlarınız için gerekenden fazla işlem gücüne sahip olacaksınız. Donanımsal olarak iki model arasında ufak tefek farklılıklar olsa da bildiğiniz üzere Samsung”un kendi arayüzü, Samsung Experience 9.0, gerçek kullanıcı deneyimini belirleyen etken. Bu sebeple, telefonunda sürekli oyun oynayan bir kullanıcı da olsanız, çok uygulamayı aynı anda çalıştıran üretken bir kullanıcı da olsanız, Samsung”un yeni nesil amiral gemisi sizi yarı yolda bırakmayacaktır.

Exit mobile version