ESET Kobileri Siber Güvenlik Önlemlerine Karşı Uyardı

ESET siber güvenlik şirketi, 700'den fazla KOBİ'yi sektörlerine göre inceleyerek, bazı sektörlerin kurum içi siber güvenlik becerilerine güvendiklerini, diğerlerinin ise dışarıdan uzman yardımı almayı tercih ettiklerini belirtti.

Her gün tehdit algılamaları artıyor. Şirketlerin siber güvenlik tedbirleri alması yeterli hıza ulaşamadığından, tehlikeyi artırıyor. KOBİ’ler, dünya genelindeki mevcut ekonomik ortam nedeniyle harcamalarını azaltmak zorunda kaldıklarında, büyüyen siber güvenlik riskiyle karşı karşıya kalıyorlar. ESET tarafından yapılan araştırma, KOBİ’lerin siber güvenlik yaklaşımlarını sektörel olarak inceleyerek bu konuda aydınlatıcı bilgiler sunuyor.

İşletmeler ve Profesyonel Hizmetler

Araştırma verileri, işletme ve profesyonel hizmet sektöründeki KOBİ’lerin dörtte birinden fazlasının (%26), kurum içindeki siber güvenlik uzmanlarına çok az güven duyduğunu veya hiç güvenmediğini gösteriyor. Üçte birinden azı (%31), ekiplerinin en son tehditleri algılayacağına pek güvenmiyor. Üçte biri (%33), bir siber saldırının temel nedenini belirlemekte zorlanacaklarına inanıyor. İşletme ve profesyonel hizmet sektöründeki 10 KOBİ’den neredeyse 4’ü (%38), güvenliklerini şirket içinde yönetiyor; bu, KOBİ’lerin ortalamasından (%34) daha fazla. Yarısından fazlası (%54), bunun yerine dışarıdan hizmet almayı tercih ediyor. Bununla birlikte, ek %8’lik bir bölüm de önümüzdeki 12 ay içinde siber güvenliklerini dışarıdan sağlamayı düşünüyor. İşletme ve profesyonel hizmet sektöründeki KOBİ’lerin yalnızca %24’ü, güvenlik yönetimini şirket içinde tutmayı tercih ediyor. Bu, ankete katılan tüm sektörler arasında en düşük oran. Dörtte birinden fazlası (%26), tek bir güvenlik sağlayıcısına ve %40’ı birden fazla sağlayıcıya dış kaynak sağlamayı tercih ediyor.

Finansal Hizmetler Alanında Siber Güvenlik

Finansal hizmetler sektöründeki KOBİ’lerin %29’u, kurum içi siber güvenlik uzmanlıklarına hiç güvenmiyor veya çok az güven duyuyor. Ayrıca, %36’sı çalışanlarının siber güvenlik tehditlerini anlayabileceğine çok az güveniyor veya hiç güven duymuyor. Bu sektördeki KOBİ’lerin yalnızca %26’sı bir siber saldırının temel nedenini belirlemekte zorlanacaklarına inanıyor. Bu oran, KOBİ’lerin ortalamasından (%29) daha düşük. Finansal hizmetler sektöründeki KOBİ’lerin sadece %28’i güvenlik işlerini şirket içinde yönetiyor; bu, ankete katılan tüm sektörler arasında en düşük oran. Neredeyse %65’i dış kaynak kullanıyor. Bu oran, KOBİ’lerin ortalamasından (%59) daha yüksek.

Üretim ve Endüstri

Üretim ve endüstri sektöründeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin (%33), şirket içi güvenlik uzmanlarına çok az veya hiç güvenmedikleri görülmüştür. Bu oran, diğer sektörlere göre (%25) daha yüksek bir orandır. Ayrıca, her 4 şirketten 1’i (%40) çalışanlarının güvenlik tehditlerini diğer sektörlere göre daha az algıladığını belirtmektedir. %29’u ise en kötü senaryoda bir siber saldırının temel nedenini belirlemekte zorlanacaklarını düşünmektedir. Üretim ve endüstri sektöründeki her 10 işletmeden sadece 3’ü (%30) güvenliklerini şirket içinde yönetmektedir. Ayrıca, bu sektördeki işletmelerin yarısından fazlası (%63), güvenliklerini dışarıdan sağlamayı tercih etmektedir ki bu, tüm sektörler arasında en yüksek ikinci orandır. Ancak, üretim ve endüstri sektöründeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin üçte biri (%33), güvenlik yönetimini şirket içinde tutmayı tercih etmektedir ki bu, sektörler arasında en yüksek orandır. Tek bir güvenlik tedarikçisine dış kaynak sağlamayı tercih edenlerin oranı ise sadece %24, birden fazla tedarikçiye dış kaynak sağlamayı tercih edenlerin oranı ise %35’tir.

Perakende ve Toptan Satış Alanında Siber Güvenlik

Perakende, toptan satış ve dağıtım sektöründeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin %80’i, şirket içi siber güvenlik uzmanlarına orta veya yüksek düzeyde güven duymaktadır ki bu, tüm sektörler arasında en yüksek orandır. Bu oran, üretim sektöründe görülen siber güvenlik konusunda BT ekibinin uzmanlığına duyulan güvenden (%67) daha yüksektir. Perakende, toptan satış ve dağıtım sektöründeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin %74’ü, çalışanlarının güvenlik tehditlerini anladıklarına orta veya yüksek düzeyde güven duymaktadır ki bu, finansal hizmet sektöründeki işletmelerin %64’ünden daha yüksektir. Benzer şekilde, daha fazla perakende, toptan satış ve dağıtım sektöründeki işletmeler (%79), bir saldırının temel nedenini belirleme konusunda diğer sektörlere göre daha fazla yeteneklerine güvenmektedir. Detaylı bilgi için tıklayın.

Exit mobile version