Esc Nedir? Esc Tuşu Ne İşe Yarar?

Esc nedir ve Esc tuşu ne işe yarar gibi sorular üzerinden hareket ederek bu tuşla yapabileceğiniz her şeyi detaylı şekilde açıkladık.

Esc tuşu ne işe yarar gibi sorular, tuşun klavyenin en başında yer alması ve en çok kullanılan tuşlardan biri olması gibi sebeplerden ötürü her bilgisayar kullanıcısının cevabını merak ettiği sorular arasında yer alır.

Aslına bakacak olursanız bu tuşun birçok faydalı işlevi bulunuyor. Bu tuşun ne olduğunu ve bu tuşu kullanarak neler yapabileceğinizi bu nedenle mutlaka bilmelisiniz. Dilerseniz öncelikle bu tuş hakkında bilgi sahibi olalım.

ESC Nedir?

ESC tuşu genellikle klavyenin en başında yer alan bir kontrol tuşudur. Alt ve Control gibi işlevsel tuşlara benzer şekilde bir yazı yazarken sayı ya da harf yazmanızı sağlamaz ancak diğer harfler ile kullanıldığında ya da tek başına bir özellik atandığında işlevsellik kazanır.

Bu tuş “escape” kelimesinin kısaltmasıdır. Komut satırı tabanlı işletim sistemlerinden gelir. ASCII ile aynı zamanda ortaya çıkmıştır. Uzun bir dönem boyunca özel karakterleri girmek için kullanılmış olsa da yeni nesil işletim sistemlerinde artık bu amaç için kullanılmıyor.

ESC Tuşu Ne İşe Yarar?

ESC Tuşu Ne İşe Yarar?

Bu tuş genellikle geçerli bir işlemi iptal eder. Örneğin Windows işletim sisteminde Chrome gibi web tarayıcıları ile bir web sitesine girdiniz ve önünüze bir uyarı penceresi çıktı. ESC tuşuna basarak “iptal” butonuna basabilir ve böylece o pencerenin kapanmasını sağlayabilirsiniz.

Başka bir örnek vermek gerekirse Google’ın web tarayıcısı Chrome’da bir web sitesine girmek istediğinizi varsayalım. Tarayıcının adres çubuğuna web sitesini yazdınız ve Enter tuşuna bastınız. Web sitesi tam yüklenecekken Esc tuşuna basarsanız tarayıcı o web sitesini yükleme işlemini iptal eder.

YouTube’da bir video açtığınızı ve bu videoyu tam ekran modunda izlemeye başladığınızı varsayalım. Normal pencere moduna dönmek için Esc tuşuna basabilirsiniz. Başlat menüsü gibi açılır menüleri kapatmak için başka bir yere tıklamak yerine elinize en yakın tuş olan Esc tuşunu kullanabilirsiniz. Oyunlarda ana menüye dönmek için yine Esc tuşuna basabilirsiniz.

Bu tuş eski Mac’lerde de mevcuttu ve Windows işletim sistemindekine benzer işlevler sunuyordu fakat yeni Mac klavyelerinde artık bu tuş bulunmuyor.

Exit mobile version