Esaslı Bir Devrim: M1 Çip

Apple 2020 yılı son çeyreğinde sunduğu gelişmiş M1 çipiyle herkesin ilgisini çekmeye devam ediyor. Çipin üretilmesi, teknoloji ve üretim alanında bir değişikliğe yol açar mı, sektörü etkilerse nasıl etkiler soruları akıllarda.

Gündemden düşmeyen Apple M1 çipinin özellikleri arasında 8 çekirdeğe sahip olması, 4 yüksek ve hızlı iş parçacığı yer alıyor. İş parçacığı derken eş zamanlı olarak işlenen her bir bölüm kastediliyor. İşlemci Apple M1’in üretilenler ve piyasaya sürülenler arasında gelmiş geçmiş en hızlı CPU çekirdeği olarak vurgulanıyor. Bunun yanında bugüne kadar yerleştirebildikleri en fazla 16 milyar transistöre sahip M1 işlemci USB 4.0 Thunderbolt teknolojisiyle de üretim süreçlerini geliştiriyor. Burada Thunderbolt arabirimlerin birleştirilip daha ucuz ve daha uzun ömürlü kullanımı kolaylaştırmayı sağlıyor.

Olağanüstü performansı ile Apple’ın bugüne kadarki en iyi masaüstü işletim sistemi olma rolüne hazırlanıyor M1 çipi. Watt başına düşen gücü ve yeteneği ile M1, 2 çekirdeği sayesinde fotoğraf düzenlemekten video, e-posta işlemlerinizi pil ömrünü kısaltmadan son hızda tamamlayıp sonuçlandırmanızı mümkün kılıyor.

Birçok özelliği içerisinde barındıran Apple’ın kendi tasarımı M1 çipi Intel’in ‘büyük bir müşteriyi’ kaybetmesinin ardından gelirken donanım üreticisinin gelecek döneme dair tutumu ne olacak tam anlamıyla bilinmiyor.

Arm tabanlı bir işlemcinin mimari açıdan gömülü veya taşınabilir aygıtlarda sıklıkla kullanılması tercih ediliyor. Arm tabanlı Apple, Windows gibi bu alanda çalışma yapan rakiplerine de aynı sistem ile yardım edebileceğini duyuruyor. İşte tam bu noktada Intel endişelenmeye başlıyor. Çalıştırmalarını sürdüren Apple Arm tabanlı çipleri ile birçok alanda kullanımı genişletip büyüterek yoluna devam ediyor. Böylelikle de Arm sistemini desteklemesi sürekli hale geliyor. Gelecek yıllarda neler değişir pozisyonlar nasıl olur hakkında tahminler bitmiyor.

Daha fazla M1, daha fazla yazılım

M1, bildiğiniz bilgisayar güvenliklerinden en kaliteli ve en gelişmiş olanını sizler için güçlendirip yükselterek sunuyor. Kendinize ait dosyaları, bilgileri otomatik şifreleme ve M1 çipin kod çalıştırması ile koruyabilir, saklayabilirsiniz.

M1 çipi daha fazla uygulama özelliğini devreye sokan teknolojisi ile geniş uygulama kapasitesine sahip olarak biçimleniyor. Ayrıca Apple M1 çipini gün geçtikçe yenilerek uygulama alma koleksiyonunu da genişletmesi bekleniyor.

Şimdi de Mac için özel olarak tasarlanan ilk çip olan Apple M1 system on a chip (SoC) teknolojisine yakından bakalım. M1 çipte hızlı bir CPU bulunuyor. Bu işlemci hızı sayesinde MacBook Air profesyonel kalitede düzenleme işlemleri ve aksiyon dolu oyunlar gibi oldukça ağır görevlerin üstesinden gelebiliyor. Evet, yanlış okumadınız; oyunlar!

Çipteki 8 çekirdekli CPU önceki nesle göre 3,5 kata kadar daha hızlı. Üstelik yüksek performans çekirdeklerini, günlük işleri on kat daha az güç harcayarak yapabilen verimlilik çekirdekleriyle dengeliyor. M1 çipte bulunan 8 çekirdekli CPU; dört adet performans ve dört adet verimlilik çekirdeği ile geliyor. Bu kombinasyon, büyük güç gerektiren birden fazla iş parçacıklı görevleri yerine getirmek için birlikte çalışıyor. Çok daha az güçle çok daha yüksek performans elde edilirken pil ömrü de önemli ölçüde artıyor.

Dört adet verimlilik çekirdeği günlük işler için gereken performansı on kat daha az güç harcayarak sağlıyor. Bu verimlilik çekirdekleri daha hafif görevleri tamamlamanın en verimli yolunu sunuyor. Böylece performans çekirdekleri de en zorlu iş yüklerine odaklanabiliyor. Xcode ile çok daha kısa sürede kod derleyebiliyorsunuz. Logic Pro ile birden fazla parça, eklenti ve sanal enstrüman kullanarak profesyonel kalitede müzik kaydı, miksaj ve mastering işlemleri yapabiliyorsunuz. Ve Adobe Lightroom’da benzersiz bir hız ve duyarlılıktan yararlanarak çok iyi görseller oluşturabiliyorsunuz.

Apple M1 çipli MacBook Air inanılmaz bir güce sahip

Dünyaca ünlü markalardan biri olan Apple, ARM tabanlı işlemci Apple Silicon yazılım türündeki ilk çipi Apple M1’i ve Apple M1 aracılığı ile çalışan üç yeni Mac modelini ortaya çıkardı. Yeni MacBook Air’in, 13 inç MacBook Pro’nun ve Mac mini arasından giriş modeli MacBook Air’in şaşırtıcı Geekbench verileri ile teknoloji dünyası deyim yerindeyse şok geçirdi.

 

İnanılmaz bir hız ve güç sağlayan Apple M1 çipine sahip yeni MacBook Air, Geekbench 5 testinde tekli çekirdek ile 1687 puan alırken çoklu çekirdekte ise 7433 puanını görebiliyor. Gerçekleştirilen testte gelişmiş M1 çipinin 3.2GHz hızında ve 8 çekirdekli olduğu tespit edildi. Yeni modeller arasında yer alan MacBook Air, Mac serilerinin giriş modeli olmasına rağmen Apple Silicon’ın nitelikleri açık bir şekilde fark edilebiliyor. Bambaşka bir seviyeye sahip M1 çipli MacBook Air, tekli çekirdekte tüm MacBook ve iMac’lerden çok daha iyi bir başarım ortaya koyuyor.

Intel Core i9’dan çok daha üstün ve başarılı

 

Çoklu çekirdek testlerinde MacBook Air; 2020 iMac, 2017 iMac Pro ve Mac Pro’nun gerisinde kalmasına rağmen şu anda piyasada olan en başarılı MacBook olarak adlandırabileceğimiz Intel Core i9 işlemcisine sahip 16 inç MacBook Pro’nun önüne kolay bir şekilde geçebiliyor. Yapılan bu testler Apple M1 çipine sahip MacBook Air ve 13 inç MacBook Pro’yu en kuvvetli işlemciye sahip Mac modelleri arasına aldığına işaret ediyor.

M1 çipinin tek niteliği sadece yüksek işlemci gücüne sahip olması değildir. Etkileyici M1 çipi aynı zamanda Mac’lerin çok daha uzun pil ömrünü sizler ile paylaşmasına yardımcı olurken iPhone ve iPad için geliştirilmekte olan yazılımların da habercisi oluyor.

Grafik performansı ‘uçuran’ çip!

M1 çipteki GPU, yeni nesil Mac’leri çok farklı bir seviyeye taşıyor. M1, bir kişisel bilgisayardaki en hızlı entegre grafik teknolojilerini sunuyor. Bu sayede önceki nesle göre 5 kata kadar daha hızlı grafik performansı sağlıyor. İnanılmaz grafik performansı Mac’ler ile yoğun grafik performansı gerektiren projelerin üstesinden gelme becerilerini yeni bir seviyeye çıkarıyor. Şimdi ilk kez, içerik üreticileri maksimum kaliteye sahip birden çok 4K video akışını tek bir kare bile atlamadan ve sorunsuz bir şekilde düzenleyebiliyor ve oynatabiliyor.

Termal verimlilik ve yapay zeka

M1 çipin sektör lideri verimliliği sayesinde yeni MacBook Air fansız bir tasarımda muhteşem bir performans sunuyor. Alüminyum ısı dağıtıcısı, sistemde üretilen ısıyı dağıtıyor ve görev ne kadar zorlu olursa olsun MacBook Air tamamen sessiz bir şekilde çalışıyor.

16 çekirdekli Neural Engine ile 9 kata kadar daha hızlı. MacBook Air’deki uygulamalar, fotoğraflar üzerinde profesyonel düzeyde otomatik rötuşlama veya sihirli değnek ve ses filtresi gibi akıllı araçları kullanırken daha hassas otomatik algılama gibi özellikler ve çok daha fazlası için yapay öğrenmeden yararlanabiliyor. Bu yalnızca zekanın gücü değil, aynı zamanda kapsamlı yapay öğrenme teknolojilerinin de gücü.

Yapay öğrenmenin büyüsü M1 çipteki yapay öğrenme teknolojileri Mac uygulamaları için yepyeni bir dünyanın kapılarını açıyor. Yapay öğrenme sayesinde uygulamalar çok büyük miktarda veriyi temel alarak modeller oluşturup kullanabiliyor. Bu sayede fotoğraf ve videolarda arkadaşları ve aile üyelerini algılamak, dikte için doğal konuşma dilini anlamak ve hatta sesi analiz ederek kahkaha, alkış ve daha fazlasını tespit etmek gibi işlemler mümkün hale geliyor.

‘Mini’ de M1 çipin etki alanında

M1 çipteki teknoloji entegrasyonu sayesinde Mac mini kendisinden çok daha büyük bilgisayarları geride bırakıyor. Yoğun performans isteyen görevleri gerçekleştirirken önceki nesle göre yüzde 60’a kadar daha az enerji harcıyor.

Rosetta 2

Rosetta 2’nin kullanıma sunulmasıyla M1 ve macOS Big Sur henüz Evrensel sürüme geçmeyen uygulamaları da kusursuz bir şekilde çalıştırıyor. Böylece güncelleme yapmadan Fusion360 projeleriniz üzerinde çalışmaya devam edebiliyor veya en sevdiğiniz oyunda bir sonraki aşamaya geçebiliyorsunuz. Ayrıca Metal ve M1 sayesinde, yüksek grafik performansı gerektiren bazı uygulamaların Rosetta 2 ile çalışırken gösterdikleri performans, entegre grafik teknolojilerine sahip önceki nesil Mac sistemlerinde özgün olarak çalışırken gösterdikleri performansın üzerine çıkıyor.


 

Exit mobile version