Epson EB-U05

Japonya menşeili Epson, noktalı, lazer veya mürekkepli yazıcılar ile bilinse de, bilgi ve görüntü işleme ekipmanları olan, pos cihazlarından tutun da, LCD ekran parçalarına, robotlardan ev sinema sistemlerine kadar geniş bir yelpazede ürün gamına sahip olan Seiko grubun teknoloji alanındaki önemli bir markası. 1942’de 230m2 bir depoda 22 işçi ile hayatına başlayan Japon Seiko grup, birçok alandaki öncülüğünden sonra Epson markasını teknoloji alanına ayırmış ve dünyanın bir çok merkezinde fabrika kurmuştur. 21. yüzyıl vizyonuyla beraber projektör ve ev sinema sistemine de önem veren Epson, EB-U05 projektörü ile incelememize konuk oluyor.

Evinizde kullanmak istediğiniz bir projektörde merak edeceğiniz teknik özelliklerden başlayacak olursak, bu 2.8kg’lik canavar 3400 lümen ışık gücüne sahip. Görüntüyü destekleyen lambanın gücünü basitçe anlatmak gerekirse, normal bir projeksiyon cihazı ile oldukça karanlık bir ortamda alabileceğiniz görüntü kalitesini, EB-U05 ile evinizde sadece perdeleri kapatarak alabiliyorsunuz. Işık şiddeti iç mekanda tavan ışıklarınız açık olmasına rağmen izlenebilecek düzeyde güçlü.  Tam güçte 3,000 saat ömür vadeden Epson EB-U05,  ekonomik modda ise  2,110 lümene geçip 10,000 saat lamba ömrü sunuyor. Epson bu ürünü tanıtırken, günde bir film ile 15 yıl yetecek bir ampul gücü olduğunu iddia ediyor. Diğer bir önemli parametre ise projektörün çözünürlüğü; Epson EB-U05 1920×1200 çözünürlüğe sahip bir cihaz. Bunu da ekran görüntü oranı olarak söylemek gerekirse 16:10 şeklinde bir orana tekabül ediyor. Epson EB-U05, bu teknik veriler ışığında 300” büyüklükte görüntü alabileceğimiz çok güçlü bir projektör olmuş. Yaklaşık 2 metre mesafeden 60” büyüklükte görüntü alabildiğimiz Epson EB-U05’in odaklaması ise manuel ve çok kolay. Kumandasının dışında tüm özelliklerin kontrol edilebildiği bir üst panele sahip olan projektör, 300 inçe kadar görüntü boyutu desteği sunuyor.

Epson’ın kendi teknolojilerinden biri olan 3LCD teknolojisi bu projektörde de kullanılmış. Bu teknoloji ile rakiplerinden ayrılan Epson, 3 kat daha parlak görüntü üretebiliyor. Kabaca anlatmak gerekirse bir kaynaktan çıkan ve RGB renkleri için tek LCD kullanan modellerden farklı olarak, Epson 3LCD ile 3 kat daha parlak görüntü elde edebiliyorsunuz. Bu teknolojinin bir diğer özelliği ise rainbow (gökkuşağı) efekti denen renk dağılmalarının önüne geçilmesi.  Renk parlaklığı düşük olduğunda renkler daha donuk ve solgun görünür. Basitçe söylemek gerekirse donuk renkler görüntüyü bir bütün olarak cansız gösterir. Ayrıca ayrıntıların görülmesini zorlaştırır ve ilgi ve dikkati korumak söz konusu olduğunda işinizi zorlaştırır. Bu, karanlık bir oturma odasında sorun olmayabilir ancak ders verirken sınıfta veya bir sunum yaparken ofiste, özellikle de karartma olanakları sınırlı olan bir odada gerçek bir soruna dönüşebilir. Sadece parlaklık, günlük yaşamda gördüğünüz gerçek renkleri yansıtmaya yeterli olmaz. Epson’un 3LCD teknolojisi, bu düşünceden yola çıkarak canlı ve gerçeğine uygun görüntüler oluşturmak için parlaklığı Gerçek Renk (True Colors) ile birleştiriyor. Bunu, projeksiyonlarımızın gösterdiği renkli ışığın beyaz ışık kadar parlak olmasını sağlayarak gerçekleştiriyoruz. Diğer üreticiler sadece projeksiyonlarının beyaz ışık çıkışını artırarak görüntü kalitesini geliştirebileceklerine inanırken Epson bunu, projeksiyonlarda eşit derecede yüksek beyaz ve Renkli Işık Çıkışı (CLO) ile sağlıyor. Yani sadece beyaz ışığı güçlü ama RGB renkleri o kadar güçlü değilken görüntüler donuk oluyor fakat Epson CLO ile 3 LCD ekran da güçlü ışık üretiyor ve parlaklık renklere de yansıyor.

Epson EB-U05’in görsel bağlantılarına gelirsek, birer adet USB-A, USB-B video, Audio ve VGA girişi bulunurken, 2 adet de HDMI bağlantısı var. Bu HDMI bağlantılardan biri ise MHL, yani Mobil Yüksek Tanımlı bağlantı (Mobile High Definiton Link) ile bir tableti, bir akıllı telefonu bir MHL destekli cihaza bağlayabileceğiniz, yüksek çözünürlüklü görüntü aktarımı, ses aktarımı, destekleyen TV modellerinde akıllı kumanda olarak da kullanabileceğiniz bir giriş. Epson EB-U05’in HDMI girişlerinden biri bu teknolojiyi destekliyor ve mobil cihazınızdaki görüntüyü illa kablolu olarak kullanmak isterseniz, evinizde dev ekranda izleyebiliyorsunuz. Dahili mono hoparlörü ile tv veya medya player olmaksızın telefonunuz ile film izleyebilme deneyiminin oldukça keyifli olabileceğini hatırlatalım. Epson EB-U05’in kullanımını kolaylaştıran bir diğer özelliği de mercek kapağının dahili ve sürgülü olması. Böylece kolay açılıp kapatılabilen ürün, yine altındaki bacağı ile duvarınıza açılı görüntü yansıtabiliyor. Keystone adındaki ayarı ile yataydaki görüntü yamulmalarını telafi edebilen cihaz, açılı bir duvara görüntü yansıtırken düz görüntü almak isteyenler için harika bir kolaylık. Cihazın bunca artısına rağmen eksi sayabileceğimiz bir kusuru var: tam kapasite çalışırken fanın biraz ses çıkarması. İzlerken farketmediğiniz bu sesi cihazı kapattığınızda farkediyorsunuz. Yine de bir film/video izlerken onun sesini etkileyecek seviyede değil. Cihazın bir diğer kolaylığı da bu fanın filtresinin, son kullanıcı tarafından değiştirilebilecek basitlikte bir kapağa sahip olması. Epson bu işleme uzun süreler ihtiyacınız olmadığını söylese de bu şansın elimizde olması basit bir güzellik olmuş.

Fiyat: 3,600 TL

Artıları:

Eksileri:

Yazı: Kemal METİN


 

Exit mobile version