En İyi Korku Oyunları

Korku oyunları tamamen farklı bir psikoloji etkisi yaratır. Oyundan çekinirsiniz, sahneleri görmek bile zor gelebilir, ancak onsuz da yapamazsınız. Ayrı bir kültür, ilginç bir deneyimdir. Elbette herkese göre olmadığını da belirtmek gerek. Görsel anlamda sizi ürpertecek birçok sahnenin akış içerisinde yer aldığı, efektlerin hatta müziklerin özenle ve ‘korkuya katkı’ için olabildiğince ürpertici olduğu yapımlardır korku oyunları. Bunlarla birlikte meraklılarının çok ama çok iyi bildiği üzere adrenalin doludurlar, heyecan ve apayrı hislerle sizi çekerler. Peki en iddialı, en iyi korku oyunları hangileri? Gelin hem konsol hem de Mac/PC için en iyilere göz atalım.

Outlast

Hayatta kalma oyunlarının ortak özelliği, yok olmanızla yaşam arasındaki ince çizgiyle başlar.  Bunun için tasarlanmış öğelerle sizi sürekli zorlayan bir yandan da bu ‘ölüm-kalım’ mücadelesine adapte olmanızı sağlayacak çılgın ‘sınamalar’ söz konusudur. Outlast, çoğu deneyimli korku oyunu severin bile açmadan önce sayısız kes düşündüğü, ciddi seviyede atmosferik bir yapım. Konusu ise Miles Upshur adlı bir gazetecinin tuhaf olaylara konu olan, spekülatif bir akıl hastanesine haber yapmak için girmesiyle başlıyor. Sinirlerinizi derinden etkileyebilecek olaylarla bu zorlayıcı yapım sizi, sürekli olarak off tuşuna basmayla basmama arasında bırakıyor.

 

Amnesia: The Dark Descent

 

Almanya’da 1800’lü yıllarda Brannenburg Kalesi’nde geçen oyunda Daniel adlı karakteri yönetiyoruz. Ürpertici bir atmosfer vaat eden yapımda karakterimiz, kalede bir not buluyor, üzerinde bir amnezi iksiri içtiği, bir gölge tarafından öldürüleceği ve tek kurtuluş yolunun da kalenin içindeki Inner Sanctum adı verilen odaya girmesi olduğu yazar. Odaya girdikten sonra Baron Alexander adlı kişiyi öldürmesi gerekir, aksi halde gölge tarafından öldürülecektir. Daniel, bu zorlu ‘istekler’ listesini tamamlamaya koyulur. Elbette başına sayısız ‘dehşet verici’ olay gelecektir. Oyun, farklı sonlarla bitmektedir.

Slender: The Arrival

Çoğu otoritenin kısa süresi nedeniyle eleştirdiği yapım, incecik bir zaman diliminde sizi öylesine korkutuyor ki. İnanılmaz bir şekilde adrenalini tavan yaptırıyor, neyse ki bitti dedirtiyor en nihayetinde de. Konusu ise aslında biraz basit gibi görünebilir; Lauren adlı karakteri yönetiyoruz, arkadaşı Kate’in yanına gidiyor, çünkü annesi öldürüldüğü için ona destek olmak istiyor. Arkadaşının saldırıya uğradığını anlayınca onu bulmak ve kurtarmak için ipuçlarına yoğunlaşıyoruz. Klasik Slender senaryosunda korkunun çok yakında olduğunu belirtelim.

Alien: Isolation

Herkesin yakından tanıdığı o tuhaf uzaylıların arasında, sinema filmlerine aşina kimselerin hemen hatırlayacakları ‘sarımsı renkteki’ ortamlarda geçen son derece atmosferik, ürpertici ve bir o kadar da ‘akıllı’ bir yapım Alien: Isolation. Yapay zekasıyla dikkat çeken oyunda göze çarpan hatalara yer yok demek mümkün. Ürkütücü oyun, SEGA’nın Colonial Marines sonrası aldığı tepkilerin ardından sunduğu bir özür maiyetinde.

The Evil Within

 

“Aşırı derece şiddet içerir” bu cümleyi sık duymuşuzdur, ancak bu oyun ayrıca ‘aşırı derece vahşet içeriyor’

İnanılmaz derecede zorlayıcı bir oyun olan The Evil Within, türü adına sınırları zorlayan, psikolojinizi etkileme potansiyeli bulunan yapımlardan. Her yerde sizi katletmek için bekleyen tuzaklarla ilerlediğiniz tps türündeki yapımda düşmanlarınızı vurarak ilerlemeniz gerekiyor. Bazıları Resident Evil’a çok benzediğini öne sürse de bize sorarsanız ayrı bir anlamı var. Özgünlük her şey değildir dediğimiz ender yapımlardan.

Resident Evil 4

2000’lerde PlayStation’da Resident Evil oynayanlar burada mı? Sizi ekranın başına tutsak eden bir oyun, hem de korku türünde. İnanılmazdı. Korku oyunlarının bu denli yaygınlaşmasında ana aktörlerden biri olan seri, özellikle 4. oyunun ardından korku temasını bir yana bırakıp macera türüne geçmişti. Artık daha az korkutan, efektleri bile sanki eğlenceli yapımlar ortaya çıkmaya başlamıştı. İşte tam burada bir saygı duruşu zamanı: Resident Evil 4, hala tüm zamanların en korkunç oyunlarından. Yaşamda kalma oyunları adına bir tür ikon.

Korku oyunu sırasında ambiyansı daha derinlemesine yaşamak için aşağıdaki tavsiyeleri uygulayabilirsiniz.

Korku oyunları herkese göre mi?

Kesinlikle herkese göre değil. Hassas bünyeler ve panik atak rahatsızlığı bulunanlar için korku oyunlarını tavsiye etmiyoruz.


 

Exit mobile version