En İyi 5 Akıllı Saat ve Kullanışlı Uygulamalar

Akıllı saatlerin dijital yaşamı önemli ölçüde kolaylaştırdığına şüphe yok. Akıllı telefona yönelimin gün içinde sürekli daha sık hale gelmesinin beraberinde getirdiği olağan tedirginlik ve ‘acaba bir şeyleri kaçırıyor muyum’ duygusunun her geçen gün daha da artması derken akıllı saatlerin genel kullanım prensiplerinin sağladığı faydalar muazzam. Bildirimlerin sadece bileğin hafifçe yukarı kaldırılmasıyla görülebilmesi, hatta bazı temel işlemlerin gerçekleştirilmesi, kalp ritmi, GPS fonksiyonunun sağladığı yararlar ve daha birçok farklı başlıkta ele alınabilen bu fonksiyonların ortak sonucu teknolojiyle kolaylaşan hayatlar.

Peki akıllı saat sayısındaki ciddi artış ve yoğun rekabet içinden sıyrılarak öne çıkan modeller hangileri? İşte bu sorunun yanıtını, uzun yıllara dayalı akıllı saat kullanım ve deneyim prensiplerimizle birlikte ele aldık. Akıllı saatleri tasarım, teknik özellik ve kullanışlılık başta olmak üzere genel bir sıralama içinde planladık, nihai modelleri, ‘en iyileri’ belirledik. Elbette geçmişi gözönüne almadan, güncelliğin izinde, 2019 yılının ‘en’ iyileri şeklinde bir liste hazırladık.

Bu liste, özellikle yaz döneminde akıllı saat satın almayı düşünen kimseler için faydalı detaylar sunuyor. Ek olarak mevcut ya da kısa süre sonra kolunuzda taşıyacağınız akıllı cihazlarınız için yararlı uygulama önerilerimiz de var. İlk olarak en iyi 5 akıllı saati, örneğin spor model seçeneği gibi bazı ‘yakın’ alternatifleri ile birlikte inceliyoruz.

Apple Watch Series 4

 

Apple’ın iPhone 6 ile birlikte duyurduğu Apple Watch hala hafızamızda. 2014 yılı Eylül ayı, aylarca süren spekülasyonların ardından gelen o ikonik tasarım, Apple’ın akıllı saatine dair ilk detaylar. Ardından 2015 yılı ilkbaharında Apple Watch ilk modeliyle geldi. İşte o tasarım anlayışı günümüze kadar değişmedi.

Tam 4 yıl. Teknolojide bu tür standart hal alan stratejilere pek rastlanmaz ama Apple Watch tarafında sunulan kare form, yandaki kontrol ve genel hatlar adeta yıllara meydan okuyan iMac ya da iPad tasarımı gibi kalıcı hal alıyordu. 2018’de duyurulan ve kısa süre sonra da ülkemizde satışa sunulan Apple’ın en yeni akıllı saati; daha büyük ekran, daha ince kasa, daha hızlı işlemci ve daha gelişmiş sensörlerle geldi. Ancak, Apple’ın gerçekten vazgeçilmez olmasını sağlayan Series 4’ün sağlık özellikleri oldu.

Gelişmiş sağlık sensörleri, Apple Watch Series 4’ü “eğlence” aksesuarından çıkartıp “sahip olunması gereken” kategorisine yükseltecekti. Aslında sağlık, Apple için uzun zamandır üzerinde durulan bir konuydu, örneğin şeker ölçümü gibi fonksiyonların akıllı saat üzerinden sunulabilirliği gibi inovasyonla örülü teknik-bilimsel fonksiyonların üzerinde çalışıldığı kamuoyuyla paylaşılan bir alt metindi. Apple’ın en yeni akıllı saati sağlık tarafında önemli geliştirmelerle geldi. Diğer yandan Apple Watch’ın uygulama mağazasının da inanılmaz bir ekosistem halini aldığı tartışmasız bir konu, akıllı saatinizi on binlerce farklı uygulamayla sınırsızca özelleştirebileceğiniz bu uçsuz bucaksız mağaza, Apple’ın akıllı saat serisini satın almaya değer kılan bir başka kilit unsur. Pil ömrü, Apple Watch Series 4’ün çok fazla güncelleme almadığı alanlardan biri. Apple, Series 3 için de yaptığı “tüm gün, 18 saatlik kullanım” iddiasını kullanımda doğruluyor.

En nihayetinde Apple Watch Series 4’ün satın alabileceğiniz en iyi akıllı saat deneyimi olduğunu söyleyebiliriz.

Samsung Galaxy Watch

Apple Watch’ı biz de seviyoruz ama en az onun kadar iyi başka alternatifler de var… Samsung’un Galaxy Note serisi modelleri ile birlikte tanıtmayı sevdiği akıllı saatleri, Apple ekosistemi haricindeki deneyimi daha ışıltılı bulan geniş kesimler için muazzam örnekler anlamı taşıyor. Samsung Galaxy Watch, şirketin 2018 Ağustos’unda duyurduğu ve aynı ay içinde ülkemizde satışa sunulan en yetenekli akıllı saat modeli durumunda. Uzun pil ömrü, akıllı saat özellikleri ve analog saat hissinin bir arada sunulması, Galaxy Watch’ın ana tercih nedenleri.

Çeşitli saat kadranları, derinlik ve aydınlatma efektleriyle gözle görülür bir özgünlük yaratarak Galaxy Watch’ı yaşam tarzınıza uygun hale getiriyor. Yuvarlak kadran, kadran çevresindeki gölgelemeler ve tıklama sesi gerçek bir saat hissi veriyor. Kendi Galaxy Watch’ınızla kendinizi ifade edebileceğiniz modelde Bluetooth veya bağımsız LTE modelini tercih edip, 42 mm (Gece Yarısı Siyahı, Pembe Altın) ve 46 mm (Gümüş) gövde boyutları arasında seçim yapabiliyorsunuz. Ardından, saatinizi yaşam tarzınıza tamamen uygun hale getirmek için kişiselleştirilebilir bir saat kadranıyla tamamlayabildiğinizi de belirtelim.

Cihazdaki Her Zaman Açık özelliği sayesinde, saati görmek için bir düğmeye basmanız veya Galaxy Watch’ın çerçevesini döndürmeniz gerekmiyor. sAMOLED ekranı her zaman açık kalacak şekilde ayarlayıp, gece gündüz saati görebiliyorsunuz. Son olarak LTE’li model tercih edildiği taktirde online müzik çalma ve kablosuz kulaklıklarınızı takma imkanıyla, yürüyüşe çıktığınızda telefonunuzu yanınıza almak zorunda kalmıyorsunuz.

 

Fitbit Versa

Fitbit, Apple Watch’tan önce de giyilebilir teknoloji pazarında yer alan ‘köklü’ bir marka. Kendine has tasarım ve teknoloji anlayışıyla geniş kitleleri peşinden sürükleyen üreticinin, uzun yıllar sektörde rakipsiz oluşunun DNA’sı kesinlikle özgün oluşu. Bu özgünlük hala genlerde ve kendini geleceğe taşımaya devam ediyor. Fitbit, muhteşem akıllı saatler, akıllı ürünler sunmaya devam ediyor ve bu kapsamdaki en yetenekli modelleri son derece ‘sade’, ‘gösterişsiz’ ama müthiş fonksiyonel Versa.

 

Fitbit’in diğer modellerinden bir miktar farklı bir tasarım sunan Versa, “Squircle” adı verilen bir stille geliyor. Yuvarlatılmış köşeler ve kare görünüm daha iyi ifade edilemezdi. Hafif konik ve açılı tasarım beğenimizi topluyor. Oldukça da hafif. Görünümün devamında ise her şey cihaz açılınca başlıyor, kullanıcı dostu ve her yaştan herkes tarafından kullanılabilir seviyede kolay yazılım. Fitbit OS işletim sistemi, Android Wear’dan kesinlikle daha konforlu. Üzgünüz Google!

1.34 inç büyüklüğündeki ekranı 300 x 300 piksel gibi segment adına oldukça genel bir çözünürlük değerine sahip. 1000 nit parlaklık seviyesi ise oldukça yüksek. Aman dikkat; çok canlı ve renkli ekranı 5 üzerinden 4,5’u bile hakaret kabul edebilir. Akıllı saat, her açıdan pratik bir yönetim deneyimi sunuyor. Örneğin, ekranının sol kısmındaki tuşa uzun süre basarsanız müzik kontrolleri ile ekran ayarlarının bulunduğu çoklu sekmeli panele ulaşıp işlem gerçekleştirebiliyorsunuz. 50 metreye kadar suya dayanıklı olan akıllı saatin adım sayma, optik kalp atış hızı ölçümü, yerleşik ivme ölçer, NFC gibi özellikleri ile başlı başına bir fenomen olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Huawei Watch GT

Huawei Watch GT, birçok farklı konudaki beklentilerin tümüne verdiği yanıtlarla dikkatimizi çeken giyilebilir teknoloji ürünleri arasında. Yuvarlak bir tasarıma sahip, son derece tanıdık çizgilerle sizi karşılıyor. Bunu negatif bir argüman olarak değerlendirmiyoruz, deneysel ve çirkin bir teknoloji ürünü değil, klasik ve zarif görünüyor. 2 adet butonu bulunuyor. Bunlardan biri güç (açma-kapama gibi), diğeri fonksiyon işlevi sağlıyor. Büyük oranda dokunmatik ekran üzerinden kullanım gerektiren akıllı saatin butonlarının klasik saatlerdeki tasarımla ele alınmış olması çok hoş.

Burada küçük bir parantez açalım; kutu içeriğinde:

Saatin yanı sıra şarj yuvası, şarj kablosuz ve kullanıcı klavuzu çıkıyor.

Ölçülerine bakıldığında, 46,5 x 46,6 mm en/boy ölçüleri ve 1 cm kalınlıkla geliyor. Ağırlığı kordonsuz sadece 46 gram. Paslanmaz çelik gövdeye sahip, seramik camı ve plastik kayışıyla akıllı saatlerdeki genel malzeme yapısını sergiliyor.

Cihazın teknik özelliklerinin üzerinden de hızlıca geçelim; 1.39 inçlik AMOLED ekrana sahip, bu ekranın sunduğu çözünürlük değeri 454 x 454 piksel ve piksel yoğunluğu da 326ppi seviyesinde. Ekranda kaydırma ve dokunma işlemleri için tepkime süreleri son derece iyi. Ekranda renklerin canlılığı ve doygunluk muazzam seviyede.

128 MB’lik hafıza ve 16 MB’lik RAM’iyle grafikten ziyade işlem gücü için gerekli argümanlar sağlanıyor. Akıllı uyku değerlendirmeleri, uyku takibi, koşu kursları ve koçluk özellikleriyle dikkat çeken akıllı saat, akıllı bildirimleriyle de sizi birçok konuda akıllı telefonu cepten çıkarma zorunluluğundan kurtarıyor.

Casio WSDF20 Pro Trek

Casio’yu bilmeyen, duymayan var mı? Kesinlikle bir ikon. Bu markanın muazzam-klasikleşmiş- tasarım çizgisi dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de geniş kesimleri mıknatıs gibi kendine çekiyor. Markanın DNA’sında uzun süredir var olan bir diğer gerçek ise ‘dijitale’ yatkınlık. Tuşuna basıldıkça saatin yerini zamanın, zamanın yerini kronometrenin aldığı Casio’lar unutulur mu? İnovasyonun sınırları hayranlık uyandırıcı şekilde zorladığı Casio modellerinden biri WSDF20 Pro Trek model koduna sahip. Bu akıllı saatin arka planında Google’ın Wear OS’i var ve WSDF20 Pro Trek, söz konusu işletim sisteminin kendi teknolojisinin çekirdeğini oluşturduğu üçüncü nesil akıllı saat olma özelliği dikkat çekiyor. Evet biz de aynı fikirdeyiz; Casio, Google’ı seviyor. Haksız da sayılmaz.

Casio’nun çarpıcı tasarımlı akıllı saati, segmentindeki çoğu modelden daha iyi bir ekrana sahip. 1.2 inçlik OLED ekran 390 x 390 gibi oldukça iddialı bir ekran, dolayısıyla daha canlı ve iyi görünüm sağlıyor. Üstelik ekranı, standart ekran ya da tek renk şeklinde iki ayrı kullanım senaryosu sunarak kullanıcı insiyatifine bağlı olarak şarj dayanıklılığının 2-3 kat artmasını (yaklaşık 3-4 gün) mümkün kılıyor. İnovasyon müthiş bir şey!

MIL-STD 810G sertifikasına sahip olan model neredeyse tank gibi. Su geçirmiyor ve darbelere karşı dayanıklı. Zira outdoor spor meraklıları için de piyasadaki en yetenekli model seçenekleri arasında. Barometre, altimetre, pusula, GPS gibi birçok sensörü bir arada sunan modelin şık renk alternatifleriyle geldiğini de belirtelim.

Çok hareketliysen!:

Samsung Galaxy Watch Active

Arazi, toz, toprak, macera aşıklarına:

Garmin Forerunner 645 Music

Daha çok spor olsun diyenlere:

Apple Watch Nike+

Her nesilde, Apple Watch daha ciddi bir spor aleti haline geldi. Güncellenen kalp atış hızı becerilerinin yanı sıra, yeni Apple Watch 4 ve watchOS 5 ile birlikte Apple, yüzme özelliklerini de geliştirdi. Hem Havuz hem de açık su yüzmeleri için inşa edilmiş, Apple Watch 3 gibi, Watch 4 deotomatik vuruş algılamayı, otomatik setleri ve tüm Workout uygulamasında 25m, 50m ve 100m filtreleri uygulayabileceğiniz ayrıntılı bölmeler sunar.

Apple’ın sunduklarından yeterince memnun kalmadığınızı düşünüyorsanız, üçüncü parti yüzme izleme uygulamalarını da kullanabilirsiniz.

Olmazsa olmaz 10 uygulama

Strava

 

Apple Watch için en iyi oyun: Rules!

Apple Watch’ınızla oynayabileceğiniz en iyi oyun Rules! Bu oyunda örneğin yeşil renk görünce at ikonlarına, ya da farklı bir renkte başka bir ikona dokunuyorsunuz. Hafıza temelli bir kart oyunu özetle.

Uygulama önerisi: Lifesum

Eğer beslenmenize dikkat eden biriyseniz, bir yemek günlüğü sizin işinize oldukça yarayacaktır. Peki ya bu günlüğün bir dijital sürümü olsaydı? İşte bu noktada devreye Lifesum uygulaması giriyor. Bu uygulama sayesinde yeme-içme alışkanlıklarınızı sıkı biçimde takip edebilir, beslenme/diyet programınıza olan devamlılığınızdan %100 emin olabilirsiniz. Bitmedi; Karbonhidrat, protein ve yağ alımlarınızı karşılaştırabilirsiniz. Hedeflerinizle olan uyumluluklarınızı güncel olarak takip edebilirsiniz. Ekran kilidini açmadan, kolaylıkla su tüketiminize ilişkin girişleri de yapabilirsiniz.

İlgi artıyor

Akıllı saatler son yıllarda dikkat çekici bir ivmeyle tüketici elektroniği alanında kendilerine yer edinmeye çalışıyorlar. Apple Watch’la geniş kesimlerin ilgisini çekmeye başlayan söz konusu teknoloji ülkemizde de ilgi görüyor. Diğer yandan hala istenilen seviyelerde kullanıcıya sahip olmadıklarını belirtmek gerekiyor. Bunun başlıca nedenleri arasında sıklıkla şarj edilmeye gereksinim duymaları geliyor. Diğer yandan hem erkek hem de kadınlar açısından en sık tercih edilen aksesuar öğeleri arasındaki ‘kola takılan’ saatlerin yerini alma durumları da önemli noktalarda. Zira şık ve özelleştirilebilir olmaları büyük önem taşıyor. Fonksiyonel özellikler de cabası.

Sağlık durumunuzu merak mı ediyorsunuz?

Öyleyse Samsung Health…

Samsung Health uygulamasıyla, Galaxy Watch’ın mevcut özelliklerini genişletebilir ve nabız ve kalori dahil sağlık durumunuzu daha ayrıntılı şekilde takip edip kaydedebilirsiniz.

Bu yazı, Newtech dergisinin, Mayıs ayı sayısından alınmıştır.


 

Exit mobile version