Elon Musk, OpenAI’a Dava Açtı

2018'de OpenAI'ın yönetim kurulundan istifa eden Elon Musk, OpenAI ve şirketin CEO'su olan Sam Altman'a dava açtı.

Elon Musk, OpenAI'a Dava Açtı

Elon Musk, ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI ve şirketin CEO’su olan Sam Altman’a dava açtı. Musk, bu girişimin kâr amacı ile değil, insanlığın yararına yapay zekâ geliştirme misyonundan uzaklaştığını öne sürdü.

Yapay zekâ araştırma şirketine açılan dava, Musk’ı kurucularından olduğu ve kısmen Microsoft’tan aldığı milyarlarca dolarlık fon sayesinde büyük bir ilerleme kaydederek şu anda üretken yapay zekâ söz konusu olduğunda ilk akıllara gelen OpenAI ile karşı karşıya getiriyor.

Musk, OpenAI’ın Para Kazanmaya Odaklandığını İddia Etti

Reuters tarafından aktarılan bilgilere göre Musk, Altman ve kurucu ortak Greg Brockman’ın başlangıçta kendisine açık kaynaklı, kâr amacı gütmeyen bir şirket kurmak için yaklaştıklarını fakat 2015 yılında temelleri atılan girişimin artık para kazanmaya odaklandığını söyleyerek sözleşmenin ihlal edildiğini ileri sürdü.

OpenAI’ın araştırma ve teknolojisini kamuya açmasını, en gelişmiş yapay zekâ modeli GPT-4 de dahil olmak üzere varlıklarını Microsoft’un ya da herhangi bir şirketin kazanç elde etmek için kullanmasını engellemesini isteyen bir mahkeme kararı talep etti.

Hâlihazırda birçok şirketi yöneten ve Ekim 2022’de Twitter’ı 44 milyar dolara satın alarak dünya çapında kilit isim hâline gelen Musk, yapay zekâ konusunda düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

Kendisi 2018 yılında OpenAI’ın yönetim kurulundan istifa etmiş ve Microsoft’un OpenAI ile olan ilişkisini sık sık eleştirmişti.

Exit mobile version